Hátrányos helyzetűek állás- és képzésbörzéje Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elsődlegesen az alacsony iskolai végzettségűeket, pályakezdőket, ötven év felettieket, GYES-ről és GYED-ről visszatérőket várták a megyei munkaügyi központ állás- és képzésbörzéjére Szegeden. A rendezvényen több tucat munkáltató is képviseltette magát.

„Ennek az unió által is támogatott programnak a keretében több célcsoportunk is van. Ide tartoznak az alacsony iskolázottságúak, a pályakezdők, a 25 év alattiak és 50 év felettiek. A GYES-ről, GYED-ről, ápolásból visszatérők, akiknek szintén nagyon nehéz feladattal kell megküzdeniük, akárcsak a megváltozott munkaképességűek is” – sorolta el a pénteki börze célcsoportjait Zámbó Anita. A munkaügyi központ vezetője hangsúlyozta, egy olyan forrást népszerűsítenek a rendezvénnyel, melynek részleteivel nincs mindenki tisztában. Sokan nem tudják, hogy milyen feltételekkel lehet igénybe venni, miként járulhat hozzá a foglalkoztatáshoz vagy éppen a képzéshez. „Az álláskeresők számára a személyes kapcsolat a legfontosabb ebben a rendezvényben, hiszen így a munkáltatókkal nem csupán e-mailben küldi el az önéletrajzát valahova, hanem lehetősége van bemutatkozni” – tette hozzá.

Az állás- és képzésbörzén Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója emlékeztetett B. Nagy László kormánymegbízott korábbi kijelentésére, hogy a hivatal ügyfélközpontúságára a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Beilleszkedési tréninggel várták az érdeklődőket a munkaügyi központ épületében, illetve az internetes álláskeresés fortélyait is megismerhették. Azt is megtudhatták a szakemberektől az álláskeresők, hogy egy önéletrajzban mit és milyen módon érdemes kiemelni. Egy klubszobában pedig kötetlen beszélgetésekre is mód nyílt, hiszen sok esetben az ismeretségeken keresztül találnak állást. Az unió által is támogatott Csongrád megyei program célja, hogy a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű személyeket visszasegítse a munka világába.

Csökkent az álláskeresők száma Csongrád megyében

no images were found

A május végi munkanélküliségi adatokkal kapcsolatban Zámbó Anita arról tájékoztatott, hogy Csongrád megyében kedvező tendenciák figyelhetőek meg. Az előző hónaphoz, illetve 2011-es esztendő azonos időszakához képest egyaránt csökkent a munkanélküliség. „Az előző hónaphoz képest 600 fővel, míg az előző évhez képest 1200 fővel csökkent az álláskeresők száma. Jelenleg Csongrád megyében 20.584 regisztrált álláskereső van, ami 11,1%-os munkanélküliségi rátát jelent. Ez jobb, mint az országos átlag” – részletezte az adatokat.

A jogi karon végzett munkaügyi kapcsolatok szakon Fontos Hajnalka, aki szeptembertől mesterképzésre szeretne járni, de szétnézett a börzén, hátha talál valamilyen munkalehetőséget. „Interneten kerestem korábban munkát, de ott el lehet veszni a sok információ között. Jó, hogy itt személyesen foglalkoznak velünk és segítenek” – fogalmazott.

Kovács Andrea is állást keres, legalább a nyárra. Andragógia szakon végzett, ami mellett egy idegenforgalmi szakmenedzser képzésen is részt vett. „Amikor a tanulmányaimhoz kapcsolódó munkát kerestem, leginkább a turizmussal kapcsolatosakat találtam, főként a vendéglátás terén, de én nem arra szakosodtam. Utazási irodákat is felkerestem, de nem jártam sikerrel. Voltak olyan helyek, ahol nem is válaszoltak megkeresésemre” – számolt be tapasztalatairól.

„Két éve keresek állást, s gondoltam szétnézek itt, hogy milyen lehetőségek vannak. Hitoktatói és egészségügyi végzettségem is van, s arra gondoltam, hogy átképezném magam családgondozónak, mert ez a terület érdekel. Szerintem fontos szempont, hogy az ember olyan munkát végezzen, amit tényleg szeret és közel áll az életéhez. Hiszek abban, hogy fogok olyan munkát találni, ami révén nemcsak a társadalom, hanem az én érdekeim is érvényesülhetnek” – nyilatkozta portálunknak Kállai Ilona. Kovács Zsolt is régóta keres munkát, négy hónapig részt vett a közfoglalkoztatásban, s reméli, hogy a börzén talál egy teljes munkaidős állást.

no images were found

Előző sztori

A weben is vigyáznak a bulizós fiatalokra

Következő sztori

Kajak-kenu: Baráth Etele két aranynak már örülne