Közélet

Földhöz kötött aszfaltszörfösök - versenyeznének a szegedi deszkások + FOTÓK, VIDEÓK

Földhöz kötött aszfaltszörfösök - versenyeznének a szegedi deszkások + FOTÓK, VIDEÓK

2012. június 21., csütörtök
Földhöz kötött aszfaltszörfösök - versenyeznének a szegedi deszkások + FOTÓK, VIDEÓK

Az ország legnagyobb gördeszkás versenyei zajlottak egykor Szegeden, az utóbbi évek azonban nem kedveztek a Tisza-parti aszfaltszörfösöknek: a versenyek elmaradtak, az újszegedi ligetben lévő pálya pedig jócskán felújításra szorul. Igény volna mindkettőre, pénz viszont nincs. A Menj gördeszkázni nap alkalmából utánajártunk, hogyan lehetne ismét felkavarni az állóvizet.

A

Go Skateboarding Day

(magyarul: "Menj gördeszkázni nap") a gördeszkázás nem hivatalos világnapja, melyet minden évben június 21-én tartanak meg. A kifejezés egyfajta polgári engedetlenségre vezethető vissza: a floridai deszkások a hobbijukat tiltó "No skateboarding!" feliratból csináltak egy csuklómozdulattal "Go skateboarding!"-ot, így nyár elején pedig az egész világon (de főként az USA-ban és Ausztráliában) fesztiválokkal ünneplik a négykerekű extrém sportot. A gördülő-csúszkáló fiatalok Szegeden sem ismeretlenek, pár éve még a legnagyobb hazai deszkás nevek mérték össze tudásukat a Sun City Skateboard Cup és az azt követő Szegedi Extrém Játékok versenyein - 150-200 skater manapság is a város korlátjait koptatja. Nagyobb megmérettetésre azonban évek óta nem volt lehetőség, az újszegedi ligetben lévő pálya pedig felújításra, kibővítésre szorul.

Kis pénz, nagy lehetőségek

A szeged környéki deszkásokat és BMX-eseket összefogó Wemsical elnöke,

Torma Tibor

szerint a már több, mint tíz éves újszegedi skate parkra jócskán ráférne a felújítás, kibővítés. "A görkorcsolyások pályája szépen fel lett újítva, bár néhány elem túl nagyra sikerült, így elég kényelmetlen a használata. Alulról szervezve a deszkások is próbálták feljavítani a saját területüket, pár általuk készített elemet ki is tettek - aztán elszállították, mert nem volt rá engedélyük" - magyarázta a szervezet elnöke. A nemrég kiépült betonmedence (pool) nagy előrelépés, ilyen a fővárost leszámítva sehol sincs az országban, ez azonban versenyek híján nincs kellően kihasználva. "Az elmúlt két-három évben nem volt nagyobb deszkás verseny a városban, éppen azon vagyunk, hogy ez megváltozzon. Az egykori nagy nevek is visszalátogattak Szegedre, segítenek és támogatják a kezdeményezéseket, a gyenge anyagi háttér és a pálya állapota azonban komoly akadályokat gördít elénk" - mondta Torma Tibor.

Go skateboarding!

Eredetileg egy kétnapos versenyt terveztek idén nyáron - ez úgy tűnik nem fog összejönni, egy kisebb rendezvényt azonban tartanak. Maga a verseny egyébként több feladatból áll, íme a deszkás viadalok kézikönyve azoknak, akik kevésbé járatosak az aszfaltszörfösök világában.

- Best Trick:

Egy adott elemen mindenki legjobb tudása szerint bizonyíthat. A bírók pontoznak, a deszkások trükköznek.

- Ollie:

Az ollie az egyik legelső trükk, amit a deszkások megtanulnak, talpuk alatt a sporteszközzel ugranak egyet. Ebben a versenytípusban egyszerűen a legmagasabbra ugrók nyernek. Egyébként tavaly februárban állította be az amerikai

Aldrin Garcia

az ollie új világrekordját, 114.3 centire hagyta el bolygónkat. Ha kedvet kaptunk, az alábbi videó segíthet. http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=48qB5eIGDus

- Skate:

Ezt párosan kell játszani: az első deszkás bemutat egy trükköt, a második pedig leutánozza, aztán cserélődnek a szerepek. Aki kevesebbet (vagy semmit sem) hibázik, az győz.

- King of the Line:

Egy előre felépített pályán kell végighaladni, több elemen bemutatva a trükköket. Ha ront a versenyző, elölről kell kezdeni az egészet. Ebben a versenytípusban főként az idő dominál, a gyorsaké és trükkösöké a dicsőség. http://www.youtube.com/watch?v=UGqoXhAF6Zw

A halálos gumibója

Az Erzsébet-liget végében lévő pálya kihasználtságára nem lehet panasz: ottjártunkkor a deszkások mellett bicajosok és görkorisok is repkedtek az elemek között.

Csabai Soma

három éve állt rá először a deszkára - háromszor volt eltörve a karja, de az alap trükkök már jól mennek neki. Védőfelszerelést egyébként senkin sem láttunk, a deszkások nem szeretik, mert akadályozza őket a mozgásban. Mint mondta, a pool kiépítése jó dolog, de nem volt létszükségletű, abból a pénzből inkább kisebb elemek telepítésével lehetett volna színesíteni a parkot. Ráadásul attól félnek, a betonmedencével csak be akarták fogni a szájukat, a park fejlesztését pedig ezzel évekre letudnák.

Talajkorlát, Funbox, döntött padka - ötletek vannak, a srácok pedig magukénak érzik a grundot, lehetőség szerint építik, szépítik azt - legalábbis ha hagynák. "A felújítás után még az elemeket is rosszul szerelték vissza, nekünk kellett kijavítanunk. Otthonról, ismerősöktől összegyűjtött cuccokból próbáltuk bővíteni a kínálatot, de mindent elhordtak, mert nem volt rá engedély. Még a gumibóját is elvitték, mivel az szerintük életveszélyes" - mondta a deszkás. Szerintük a nyíregyházi, valamint a fővárosban lévő Erzsébet téri skate park a követendő példa, a szegedinél azok sem nagyobbak, de jobban felszereltek és használhatóbbak lennének. A gördeszkás világnap azért itt sem merül feledésbe: csütörtök délután a kukoricapattogtató idő ellenére is felpörgetik a csapágyakat a szegedi deszkások, hogy verseny híján egyelőre maguknak bizonyítsanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.