Írjon nekünk

Bulvár

Földhöz kötött aszfaltszörfösök – versenyeznének a szegedi deszkások + FOTÓK, VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Az ország legnagyobb gördeszkás versenyei zajlottak egykor Szegeden, az utóbbi évek azonban nem kedveztek a Tisza-parti aszfaltszörfösöknek: a versenyek elmaradtak, az újszegedi ligetben lévő pálya pedig jócskán felújításra szorul. Igény volna mindkettőre, pénz viszont nincs. A Menj gördeszkázni nap alkalmából utánajártunk, hogyan lehetne ismét felkavarni az állóvizet.

A Go Skateboarding Day (magyarul: “Menj gördeszkázni nap”) a gördeszkázás nem hivatalos világnapja, melyet minden évben június 21-én tartanak meg. A kifejezés egyfajta polgári engedetlenségre vezethető vissza: a floridai deszkások a hobbijukat tiltó “No skateboarding!” feliratból csináltak egy csuklómozdulattal “Go skateboarding!”-ot, így nyár elején pedig az egész világon (de főként az USA-ban és Ausztráliában) fesztiválokkal ünneplik a négykerekű extrém sportot. A gördülő-csúszkáló fiatalok Szegeden sem ismeretlenek, pár éve még a legnagyobb hazai deszkás nevek mérték össze tudásukat a Sun City Skateboard Cup és az azt követő Szegedi Extrém Játékok versenyein – 150-200 skater manapság is a város korlátjait koptatja. Nagyobb megmérettetésre azonban évek óta nem volt lehetőség, az újszegedi ligetben lévő pálya pedig felújításra, kibővítésre szorul.

Kis pénz, nagy lehetőségek

A szeged környéki deszkásokat és BMX-eseket összefogó Wemsical elnöke, Torma Tibor szerint a már több, mint tíz éves újszegedi skate parkra jócskán ráférne a felújítás, kibővítés. “A görkorcsolyások pályája szépen fel lett újítva, bár néhány elem túl nagyra sikerült, így elég kényelmetlen a használata. Alulról szervezve a deszkások is próbálták feljavítani a saját területüket, pár általuk készített elemet ki is tettek – aztán elszállították, mert nem volt rá engedélyük” – magyarázta a szervezet elnöke. A nemrég kiépült betonmedence (pool) nagy előrelépés, ilyen a fővárost leszámítva sehol sincs az országban, ez azonban versenyek híján nincs kellően kihasználva. “Az elmúlt két-három évben nem volt nagyobb deszkás verseny a városban, éppen azon vagyunk, hogy ez megváltozzon. Az egykori nagy nevek is visszalátogattak Szegedre, segítenek és támogatják a kezdeményezéseket, a gyenge anyagi háttér és a pálya állapota azonban komoly akadályokat gördít elénk” – mondta Torma Tibor.

Go skateboarding!

Eredetileg egy kétnapos versenyt terveztek idén nyáron – ez úgy tűnik nem fog összejönni, egy kisebb rendezvényt azonban tartanak. Maga a verseny egyébként több feladatból áll, íme a deszkás viadalok kézikönyve azoknak, akik kevésbé járatosak az aszfaltszörfösök világában.

– Best Trick: Egy adott elemen mindenki legjobb tudása szerint bizonyíthat. A bírók pontoznak, a deszkások trükköznek.

– Ollie: Az ollie az egyik legelső trükk, amit a deszkások megtanulnak, talpuk alatt a sporteszközzel ugranak egyet. Ebben a versenytípusban egyszerűen a legmagasabbra ugrók nyernek. Egyébként tavaly februárban állította be az amerikai Aldrin Garcia az ollie új világrekordját, 114.3 centire hagyta el bolygónkat. Ha kedvet kaptunk, az alábbi videó segíthet.

– Skate: Ezt párosan kell játszani: az első deszkás bemutat egy trükköt, a második pedig leutánozza, aztán cserélődnek a szerepek. Aki kevesebbet (vagy semmit sem) hibázik, az győz.

– King of the Line: Egy előre felépített pályán kell végighaladni, több elemen bemutatva a trükköket. Ha ront a versenyző, elölről kell kezdeni az egészet. Ebben a versenytípusban főként az idő dominál, a gyorsaké és trükkösöké a dicsőség.

A halálos gumibója

Az Erzsébet-liget végében lévő pálya kihasználtságára nem lehet panasz: ottjártunkkor a deszkások mellett bicajosok és görkorisok is repkedtek az elemek között. Csabai Soma három éve állt rá először a deszkára – háromszor volt eltörve a karja, de az alap trükkök már jól mennek neki. Védőfelszerelést egyébként senkin sem láttunk, a deszkások nem szeretik, mert akadályozza őket a mozgásban. Mint mondta, a pool kiépítése jó dolog, de nem volt létszükségletű, abból a pénzből inkább kisebb elemek telepítésével lehetett volna színesíteni a parkot. Ráadásul attól félnek, a betonmedencével csak be akarták fogni a szájukat, a park fejlesztését pedig ezzel évekre letudnák.

Talajkorlát, Funbox, döntött padka – ötletek vannak, a srácok pedig magukénak érzik a grundot, lehetőség szerint építik, szépítik azt – legalábbis ha hagynák. “A felújítás után még az elemeket is rosszul szerelték vissza, nekünk kellett kijavítanunk. Otthonról, ismerősöktől összegyűjtött cuccokból próbáltuk bővíteni a kínálatot, de mindent elhordtak, mert nem volt rá engedély. Még a gumibóját is elvitték, mivel az szerintük életveszélyes” – mondta a deszkás. Szerintük a nyíregyházi, valamint a fővárosban lévő Erzsébet téri skate park a követendő példa, a szegedinél azok sem nagyobbak, de jobban felszereltek és használhatóbbak lennének.

A gördeszkás világnap azért itt sem merül feledésbe: csütörtök délután a kukoricapattogtató idő ellenére is felpörgetik a csapágyakat a szegedi deszkások, hogy verseny híján egyelőre maguknak bizonyítsanak.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál