Közélet

Felvettük a kesztyűt a hulladék elleni harcban + FOTÓK

Felvettük a kesztyűt a hulladék elleni harcban + FOTÓK

2012. június 2., szombat
Felvettük a kesztyűt a hulladék elleni harcban + FOTÓK

Száznál is több önkéntes gyűlt egybe Szeged hulladékhegyeinek felszámolásáért. A TeSzedd! országos hulladékgyűjtő akció során 700 település fogott össze, hogy közös erővel tegyék szebbé környezetüket.

A szeméttel és az illegális hulladéklerakókkal veszik fel a harcot szombat délelőtt az egész országban. A TeSzedd! - összefogás a tiszta Magyarországért elnevezésű hulladékgyűjtő kampányra 700 település közel százezer önkéntese jelentkezett. Céljuk, hogy megtisztítsák az eldugottabb területek felhalmozott szeméthegyeit, élhetőbbé téve a környezetet.

Bezsákolták

Szegeden négy fő helyszínen - a Göndör sor környékén, a Paphalmi töltésszakaszon, a Sínpár utca környékén, valamint a Bertalan híd és az árvízi emlékmű közötti részen - gyülekeztek az önkéntesek. A segítségre főleg ez utóbbi helyen volt nagy szükség, a hullámtéri terület partra sodort szemétkupacai mellett a hajléktalanok és az illegális hulladéklerakók is rajta hagyták kéznyomukat a területen. Közéleti szereplőket is felfedeztünk a lelkes önkéntesek soraiban:

Rácz Tibor

, a Jobbik szegedi szervezetének alelnöke szintén zsákot ragadott az ártér megtisztításáért.

"A Bertalan híd környékének megtisztítása az egyik legnagyobb feladat, itt óriási halom kommunális hulladék gyűlt össze" - árulta el portálunknak Kohn Sándor szervező, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) munkatársa. A híd lábához közel hatvan ember gyűlt össze reggel kilenc órára, ők kesztyűvel és zsákokkal felszerelkezve kezdhettek neki a szemétvadászatnak. Munkájukat a vízügyi igazgatóság 120 embere is segítette, a hulladék elszállításáról pedig a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gondoskodott. Az előzetes tervek szerint a délig tartó szemétgyűjtés során körülbelül száz zsák hulladék gyűlt volna itt össze, azonban már a gyűjtés első fél órájában negyvennél több zsákot töltött meg a Bertalan híd hulladéka.

Olyan az ember, amilyen a környezete

A műanyag flakonok, fém alkatrészek, kibelezett televíziók és korrodálódott mosógépek mellett egészen elképesztő dolgok is előkerültek a bozótos területekről. Farkas András, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club képviseletében egy kristálykelyhet is kihalászott a szemétdomb takarásából. "A Nemzetközi Rotary klub 2012-őt a víz tisztaságának évének választotta, így mindenképpen fontosnak tartottuk, hogy kivegyük részünket ezekből a munkálatokból. Mi is szervezünk hasonló szemétszedési akciókat, legközelebb július 15-én például a szerb, román és a magyar rotary együtt gyűjti majd a hulladékot" - árulta el portálunknak a klub volt elnöke. Nyerges László és felesége a Kukorica utcából érkezett a szemétszedésre. Bár nem az ő közvetlen lakókörnyezetükről van szó, mégis eljöttek segíteni, mert fontosnak tartják, hogy az emberek néha egy jó cél érdekében összefogjanak, együtt dolgozzanak. "Itt a fejekben kellene a legnagyobb rendet tenni, hiszen enélkül ismét megtelik majd szeméttel a terület. Ne feledjük: olyan az ember, amilyen a környezete" - mondták az önkéntesek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.