Közélet

Félmillió új munkahely kellene az uniós átlaghoz

Félmillió új munkahely kellene az uniós átlaghoz

2012. június 26., kedd
Félmillió új munkahely kellene az uniós átlaghoz

Magyarországon mintegy félmillió új munkahelyre lenne szükség a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint ahhoz, hogy a foglalkoztatotti ráta elérje az európai uniós átlagot.

Az Eurostat adatai szerint 2011-ben 64,3 százalék volt az átlagos ráta a 27 tagállamban a 15-64 éves korosztályban, míg Magyarországon 55,8 százalék.

Pataky Péter

, az MSZOSZ elnöke a szakszervezet kibővített szövetségi tanácsának keddi ülésén - utalva az egymillió új munkahelyet megcélzó kormányzati célkitűzésre - hangsúlyozta: "nem kell egymilliót mondani", félmillió, tisztes megélhetést biztosító munkahely elegendő lenne Magyarországon. Kifejtette, hogy félmillió új munkahely létrehozása körülbelül 780 milliárd forinttal növelné az állami bevételeket, és 800 milliárd forintot hagyna a munkavállalók zsebében. Az elnök szólt arról is, hogy a július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyve növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, a dolgozók nem lesznek megbecsülve, így nem lesznek érdekeltek a hatékony és minőségi munkában. Ennek következtében nem lesz igazi gazdasági fejlődés, érdemi előrelépés - hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.