Közélet

Fazekas Sándor miniszter: A nemzeti értékek és az arany középút

Fazekas Sándor miniszter: A nemzeti értékek és az arany középút

2012. június 25., hétfő
Fazekas Sándor miniszter: A nemzeti értékek és az arany középút

Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert a XIV. Szőregi Rózsafesztiválon tett látogatásakor kérdeztük a nemzeti értékekről és a hungarikummá nyilvánítás szabályozásáról.

A hungarikum nagy általánosságban olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó magyar nemzeti érték, ami „több évszázada vagy nemzedékek során vagy akár a közelmúltban történt létrejötte révén a történelmi és a mai Magyarországra jellemző mivoltával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság szimbólumává vált”. A hungarikummá minősítéshez szükség van még arra is, hogy a szóban forgó érték „belföldön és külföldön egyaránt tükrözze a magyarsághoz tartozást”, illetve hivatalosan is megtörténjen a minősítés. Nos, a szőregi rózsa már régóta hungarikumnak számít, a Tisza-Maros háromszögben termelt rózsa földrajzilag védett. Tehát nem a fajta hungarikum, hanem az itt termelt dísznövény. De akkor minden itt termett rózsa (függetlenül a fajtájától) hungarikumnak számít, miközben a több mint 600 fajta magyarból egy sem az? A térségben főleg védelem alatt álló külföldi, francia, német, dán rózsafajtákat termesztenek, magyar nemigen van közöttük. Ezáltal tulajdonképpen eleve védett külföldi fajtákat minősítünk hungarikummá. Erről kérdeztük

Fazekas Sándor

vidékfejlesztési minisztert a XIV. Szőregi Rózsafesztiválon tett látogatásakor. – A hungarikumtörvény a magyarság valamennyi értékét foglalja egységes keretbe, a végrehajtási jogszabályokon most dolgozunk. A szőregi rózsafajták között magyar fajták is vannak, hiszen olyan nemesítő is található közöttük, aki rengeteg rózsafajtával gazdagítja a repertoárt. Emellett az ország területén ez a fajta termelési mód is külön érték, maga a szőregi rózsavidék. Vannak például olyan borvidékeink, ahol importált külföldi fajtákat termesztenek az oportótól kezdve az olaszrizlingen keresztül lehet sorolni a példákat, mégis a bor, ami ezekből készül, hungarikum és magyar érték. Meggyőződésem, hogy megvan az az arany középút, melynek során a hungarikummá kiemelés is megvalósítható, illetve éles határ húzható, hogy tényleg melyek azok a friss importfajták, amelyek alkalomadtán nem ebbe a körbe tartoznak, de elképzelhető, hogy a hungarikumkincsnek a részévé válnak. Egy Szamos Marcipán, amely mandulából készül, cukrot, kakaót tartalmaz, az is hungarikum, holott jól tudjuk, hogy az alapanyagok nem innen kerülnek ki. Maga az a pluszérték, ami megjelenik, az már magyar – kezdte a miniszter.

– Nem kellene valamit tenni a magyar rózsafajták védelmében is? Eddig a több mint 600-ból alig néhányat sikerült levédetni, a hungarikumok között pedig egyet sem találunk.

– Ennek a munkának még az elején vagyunk, hiszen a hungarikumtörvényt most fogadtuk el, az őshonos növényfajokra vonatkozó rendeletalkotás is most készült el. Korábban ezekkel évtizedekig nem foglalkozott senki. Bízom benne, hogy a legkülönbözőbb növényfajták, beleértve a dísznövényeket is, bekerülnek. Az őshonos növényfajták védelménél az első a szatmári nemtudom szilva, amely már megkapta a minősítést, folyamatosan érkezik a többi növényfajta is ebbe a körbe. A védetté nyilvánítás rendkívül fontos. Ahhoz, hogy az össztermesztésben ezek a fajták megjelenjenek, vagy a gyümölcs-, zöldség- és dísznövény-fajták ott legyenek, az önmagában célkitűzés, ezért is kell erről beszélni, ezzel foglalkozni, és kell olyan mozgalmakra is támaszkodni, mint a közelmúltban egyházak által felkarolt őshonos gyümölcstelepítés. Néhány év alatt el tudunk jutni odáig, hogy ezek újra megjelennek az udvarokban, közterületeken és így gazdagítják hétköznapjainkat. Fontosak az ünnepek, de a legfontosabb az, hogy visszakerüljön a mindennapokba a magyar dísznövény, virág. Egyébként 20-30 évvel ezelőtt minden portán gyönyörű rózsatöveket, krizantémokat, tulipánokat lehetett látni, amelyek magyar dísznövények voltak, és nem külföldről kerültek marketeken keresztül hozzánk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.