Sport

Evezés: a Maty-éren készül Londonra a Hirling, Varga páros

Evezés: a Maty-éren készül Londonra a Hirling, Varga páros

2012. június 11., hétfő
Evezés: a Maty-éren készül Londonra a Hirling, Varga páros

A Maty-éri Olimpiai és Sportközpontban tartott sajtótájékoztatót hétfő délelőtt az olimpiai kvótát szerzett Hirling Zsolt, Varga Tamás kétpárevezős, akik a szegedi síkvízen fognak készülni Londonra.

A

Hirling Zsolt, Varga Tamás

kétpárevezős két héttel ezelőtt, a luzerni olimpiai pótkvalifikációs versenyen elért győzelmével vívta ki a londoni részvételt, így harmadik olimpiai szereplésükre készülhetnek. Hirling Zsolt elmondta, egy évvel ezelőtt még Kenyában dolgozott egy árvaházban, akkor még nem gondolta volna, hogy rövidesen az ötkarikás játékokon száll újra hajóba. Végül a tavalyi országos bajnokság után, a szövetség felkérése tért haza, s ült be régi társa, Varga Tamás mellé a hajóba. "Nagyon nagy kihívás volt a pótkvalifikáció, amolyan orosz rulett, mindent egy lapra feltéve vágtunk bele. Egy csapatként kellett helyt állnunk, s ez sikerült" - közölte a világ- és Európa-bajnok evezős. Az esélyekkel kapcsolatban csak annyit árult el, ez is orosz rulett lesz, jó versenyeket akarnak vívni, de konkrét elvárást nem tud megfogalmazni, hiszen nagyon kevés a különbség a résztvevők között.

Dani Zsolt

, a páros edzője közölte, az utóbbi időben az utánpótlás-neveléssel foglalkozott, ám amikor jött a felkérés, némi gondolkodás után elfogadta a felkérést a kétpárevezős kvótáért. A tréner az esélyekről úgy nyilatkozott, a pillanatnyi forma fog dönteni. "A felkészülés szempontjából a Maty-éri síkvíz ideális környezet, teljes a nyugalom, itt leszünk végig, itt készülünk, s innen utazunk Londonba" - tette hozzá.

Varga Tamástól

megtudtuk, a belgrádi világkupán, amikor 5. helyen értek célba, már érezte, hogy jó időt fognak húzni, s helyezésük ellenére biztos volt benne, hogy formájuk a pótkvalifikációs győzelmet fog érni. Ennek teljesítése végül maradéktalanul sikerült.

Székely Balázs

szövetségi kapitány hozzátette, tudta, hogy meglesz a kvóta, de egy olimpiai pótkvalifikáción soha nem lehet biztosra menni. "Varga Tamás

Galambos Péterrel

korábban mindent megtett az olimpiai kvótáért, de nem sikerült, ám Hirling Zsolt visszahívásával sikerrel vettük az akadályt. Nagy öröm a szövetség számára, hogy két egység is ott lesz Londonban. Ez az első alkalom a honi evezőssport történetében, hogy ugyanaz a csapat a harmadik olimpiáján vesz részt" - emelte ki a szövetségi kapitány.

Hiezl József

, az főszponzor EDF Démász vezetőségi tagja hangsúlyozta, nagyon komoly szervezőmunkával sikerült egyesíteni az erőket, és a finanszírozást is sikerült megoldani. Mint elhangzott, a hétvége már az olimpia jegyében telik evezőseink számára, így a müncheni harmadik világkupafutam fontos felkészülési állomás lesz, hogy világossá váljon, az ellenfelek milyen formában vannak. A londoni olimpia evezősversenyein július 29-én vívják az előfutamokat, július 31-én kerül sor a reményfutamokra, majd augusztus 2-án következnek a középfutamok. A finálét végül augusztus 4-én vívják a legjobbak - reményeink szerint a Hirling, Varga páros is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.