Balog Zoltán: Kultúra nélkül nincs semmi

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kultúra részének nevezte a képeslapot is Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Szerencsen pénteken A képeslap világa című állandó kiállítás megnyitóján.

A szaktárca vezetője úgy fogalmazott: “kultúra nélkül nincs semmi, kultúra nélkül a dolgoknak nincs igazi, valóságos értéke, mert a kultúra emel föl bennünket”. Mint mondta: a kultúra adja meg önbecsülésünket. A szerencsi Rákóczi-várban lévő Zempléni Múzeumban a világ második legnagyobb képeslapgyűjteménye található. Jelenleg több mint egymillió darabot őriznek, a kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériumának Alfa-programja és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 23 millió forintos támogatásával újult meg és bővült ki. Balog Zoltán hangoztatta: a képeslap kimondottan a családnak szól, márpedig családi emlékezet nélkül nemzeti emlékezet sincs.

Mint mondta: “nem akárkik vagyunk ezen a tájon”, a kultúra feladata, hogy ezt tudomására hozza mindenkinek, ugyanakkor az is cél, hogy a kultúrának köszönhetően befektetők, turisták jöjjenek ide, hiszen Zemplénnnek, Abaújnak, Borsodnak hatalmas szerepe volt és van a kultúrában. A szerencsi képeslap-gyűjtemény Petrikovits László helybéli orvos nevéhez fűződik, aki 1966-ban 400 ezer darabos kollekcióját a településnek adományozta. Az első képeslapot 1869 októberében adták postára.

Default thumbnail
Előző sztori

Módosítják a borgazdálkodási törvényt

Következő sztori

Rodolfo és Kiss Manyi a Fekete Házban + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek