Közélet

Az eb sem szereti a kutya meleget! + VIDEÓ

Az eb sem szereti a kutya meleget! + VIDEÓ

2012. június 24., vasárnap
Az eb sem szereti a kutya meleget! + VIDEÓ

Bár nem tudnak szavakkal panaszkodni, a nagy hőséget nem csak mi, emberek, de az állatok is igen nehezen viselik. Rengei Antal állatorvost kérdeztük, hogy miként óvhatjuk meg a négylábúakat ebben a rendkívüli forróságban.

Valóságos mediterrán időjárás uralkodott az elmúlt napokban Szegeden: egymás után

dőltek meg a melegrekordok

, a tikkasztó forróság elől a lefüggönyözött, klímás lakás nyújthatott menedéket. Sokszor eszünkbe sem jut, hogy nem csak nekünk kell kiállnunk ezt a hőséget, de állatainknak is ugyanúgy melege van.

Rengei Antal

állatorvost kérdeztük, hogyan védhetjük meg a négylábúakat ebben a szélsőséges időjárásban.

Hőség ellen zuhany és tökfőzelék

"Ahogy az emberi, úgy az állati szervezetet is megviseli ez a rendkívüli hőség, vigyáznunk kell, hisz a kutya csak a maga módján tudja jelezni, ha nincsen jól" - emelte ki az állatorvos. A lakásban tartott állatok kevésbé vannak veszélyben, ha nappalra behúzzuk a függönyt, és klímát is be tudunk kapcsolni, ideális hőmérsékletet biztosíthatunk nekik. A kinti kutya számára azonban biztosítanunk kell egy hűvösebb, árnyékos helyet, ahová visszahúzódhat. Kenneljét, házának környékét napközben vízzel kell meglocsolni, ha az állat hagyja, egy langyos vizes zuhanyt ő is kaphat a slagból.

Nyiratkozni sem biztos, hogy jó dolog ebben az időben. "Tudni kell az állat szőréről, hogy szigetel: télen melegen tartja az állatot, nyáron viszont a hőséget tartja távol tőle. A juhászok is ismerték ezt, télen ugyanis befelé, nyáron pedig kifelé fordítva hordták a subát" - magyarázat az állatorvos. A legnagyobb veszélyben, mint mondta, az autóban felejtett kutyák vannak, testhőmérsékletük ilyenkor ugyanis gyorsan felkúszhat 42 fok fölé, és egyszerűen megfől az agyuk. "Az állat ilyenkor elfekszik, erőteljesen liheg, ha sokáig marad ott, el is ájul. Mielőtt állatorvoshoz vinnénk, sürgősen le kell hűtenünk a testét, hiszen perceken múlhat az élete. A lábvégeket és a fejet vizes borogatással kell ellátni, illetve ventilátort is irányíthatunk rá úgy, hogy hideg vizes rongyot teszünk elé" - mondta az állatorvos. A szituáció elkerülése végett a legjobb, ha kora reggel, vagy este utazunk csak, amikor a hőmérő higanyszála még egészséges értéken belül mozog. http://www.youtube.com/watch?v=ZrQNNO3JhRw

Dóra Imre

és felesége Tódor nevű kutyájával érkezett az állatorvoshoz. Kontrollvizsgálatra jöttek, az ebet ugyanis pár hónapja elütötte az autó, és eltört a lába. "Mindig figyelünk rá, hogy hűvösben legyen, bent a házban van velünk ilyenkor, ráadásul a papa hetente kétszer-háromszor is megfürdeti" - mesélte

Dóra Imréné

. A törődés kölcsönös: a kutyus is óvja a hőségtől az idős házaspárt, reggelente úgy ébreszti őket, hogy lehúzza róluk a takarót. Gazdáitól Tódor hideg tejet, és lehűtött, tejfölös tökfőzeléket kap, amit mindennél jobban szeret ebben a kutya melegben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.