Közélet

A Szegóra építészeti megoldásait népszerűsítik

A Szegóra építészeti megoldásait népszerűsítik

2012. június 19., kedd
A Szegóra építészeti megoldásait népszerűsítik

Hazánkban egyedüliként Szeged és a Szegóra csatlakozott az unió Fenntartható Energiák Hete programsorozathoz. Ennek keretében szakmai előadásokat tartottak, többek között a Szent-Györgyi Albert Agóra (Szegóra) különleges építészeti megoldásairól.

A megújuló energiákat és az energiahatékony megoldásokat népszerűsítő Fenntartható Energiák Hete (European Union – Sustainable Energy Week, EUSEW) programsorozathoz a Szegórával, mint kiemelten környezettudatos beruházással csatlakozott a szegedi önkormányzat.

Solymos László

közölte, Szeged városa az elmúlt években is számos olyan programot valósított meg, aminek célja az energiahatékonyság növelése volt. Az alpolgármester példaként a panelházak felújítását említette, illetve a kórházat, melyre a középületek közül elsőként napkollektorokat szereltek. „Azért neveztünk erre a rendezvényre, hogy még ismertebbé, elérhetőbbé tegyük új intézményünk, a Szegórával kapcsolatos információkat” – tette hozzá. A Szegóráról

Báger András

építész tervező elmondta, összességében 30 mérnök és építész dolgozott a terveken. „Számunkra is nagyon fontos, hogy egy új közberuházás szemléletformáló legyen, így olyan épületet terveztünk, melynek gépészeti rendszere bemutatható, látogatható lesz” – jelentette ki. A tervezésnél igyekeztek megtartani mindent, amit lehetett, így az IKV irodaházát, illetve az asztalosüzem tornyát is, ami emlékezetet arra, hogy ez egy átalakított ipari terület. Fontos cél volt továbbá, hogy a lehető legkisebb alapterületű legyen az épület, így nagyobb lehet a zöldterület. Ezzel Szegednek egy új közteret is terveztek. A Szegóra fűtéséhez a hőt ötven talajszondából nyerik, míg a hőleadófelületek a mennyezeten lesznek elhelyezve.

Helme Csaba

építész tervező közölte, az épület teljes hűtési- és fűtési rendszerét megújuló energiaforrások biztosítják. Körülbelül 200 négyzetméternyi napkollektor kerül a tetőkre, amivel a használati melegvíz igényt tudják fedezni, illetve ez rásegít a hőszivattyús rendszerre is, ami nagy villamos energia igényű. Mint megtudtuk, egy ilyen gépészeti rendszer gázt egyáltalán nem használ, viszont nagyobb a villamosenergia igénye, mint egy hagyományos rendszeré. Helme Csaba példaként elmondta, hogy a hőveszteség minimalizálása érdekében zömében földszintes tereket terveztek, így például az aula sem lesz nagy belmagasságú, ellentétben több más középülettel. Érdekességként a mediterrán vidéken elterjedt klímatornyot említette, ami képes arra, hogy megmozgassa a levegőt. A tájékoztatón elhangzott, a számítások szerint öt-hat év alatt térül meg az az összeg, amennyivel többe kerül egy ilyen korszerű épületgépészeti rendszer kivitelezése. A Fenntartható Energiák Hete programsorozatra közel 700 európai szervezet regisztrált, Szegeden a témával foglalkozó neves szakemberek tartottak előadásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.