Gazdaság

A PC-BoXnál ötletekben nincs hiány

A PC-BoXnál ötletekben nincs hiány

2012. június 16., szombat
A PC-BoXnál ötletekben nincs hiány

Fennállásának 25. évfordulóját az idén ünneplő PC-BoX Kft. sikeresen szerepelt a GOP-1.3.1-09/A-2009-0116 azonosító számú informatikai K+F-et támogató pályázaton, a projekt sikeres fizikai befejezése megtörtént.

A pályázati kiírás célja az volt, hogy támogassa azon vállalkozások innovációs tevékenységét, amelyek meglévő K+F eredményre (prototípus vagy termék) új vagy jelentősen javított, korszerű, magas értéket képviselő, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozását, piaci bevezetését vállalják. A cég szakemberei olyan alkalmazás-fejlesztési projektbe fogtak, amelynek célja, hogy az iparvállalatok kisebb készlettel, hatékony eszköz-és munkaerő-felhasználással gyorsabban ki tudják szolgálni a piacot. Ezzel pályáztak EU-s forrásokra, és a 45 százalékban támogatott projektre 15 251 400 forintot nyertek. A projekt összköltsége: 33 892 000 forint.

A K+F keretében kivitelezett saját fejlesztésű szoftver elkészítéséhez két alvállalkozó fejlesztőcsapatának a szaktudását használták fel, így segítve saját programozóik munkáját. A kutatásfejlesztési projekt lényege egy termelés- és működésoptimalizáló szoftver, amely munkafolyamatok szintézisére, azaz a munkafolyamatok hatékonyságát csökkentő tényezők (erőforrás- és időkorlátok, szűk keresztmetszetek) elemzésére is alkalmas. Felvették a kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetemmel, és egy speciális matematikai algoritmus segítségével készítettek olyan számítógépes modellt, mely a gyártást modellezi, és minden egyes alkalommal mesterséges intelligenciaelemekkel előre meghatározott súlypontok alapján gyártásoptimalizálást hajt végre. Az innováció elsősorban nagyobb multinacionális termelő vállalatok, energiaszolgáltató cégek részére jelent hasznosítható újdonságot, ahol a gazdálkodás adminisztrációja SAP-ban (vállalatirányítási rendszer) történik, de az optimalizálás nem kizárólag SAP-ból származtatott adatokkal is működik. A szoftver alkalmazásával sokkal kisebb készlettel, határidőre történő szállítással, a legkisebb állásidővel, a technológia betartásával, a gépek, eszközök maximális kihasználtságával, a szükséges műszakszámmal készül el a kívánt végtermék.

A teljes tervezési, programozási, tesztelési feladatok köre 2010.12.31-én sikeresen befejeződött. A fizikai megvalósítást követően elvégezték a potenciális vevők igényeinek felkutatását. A sikeres megállapodásoknak köszönhetően a pályázat által – a szoftver értékesítéséből származó – meghatározott mértékű árbevétel-növekedést a cég már a 2011-es évben teljesítette. A PC-BoX azonos kihívás elé néz a 2012-es évben is, hasonló volumenű üzleti lehetőségek megragadása a cél. A cég szakemberei a szoftverfejlesztés területén hatalmas lehetőségeket látnak, amelyeket nem egyszerű kihasználni, elsősorban a gazdasági környezet jelenlegi kedvezőtlen tendenciái, továbbá a szoftverek egyre bonyolultabb elkészítési eljárásai és környezete miatt. A szoftverkészítés versenyfutás az idővel. Újabbnál újabb szoftverkészítési technológiák jelennek meg, melyekkel a piaci szereplőknek lépést kell tartaniuk. A régi technológiával készült programok – vagy akár az azonos technológia korábbi verziójával felvértezett szoftverek – nem tökéletesen kompatibilisek az újakkal, ezzel szemben az új technológiában már sokkal modernebb eljárásokat alkalmaznak. Mindez oda vezet, hogy 3-4 évenként nemcsak az új fejlesztési módszereket kell megtanulni, hanem a már elkészített programokat is folyamatosan újítani, frissíteni. A PC-BoX Kft. szeretné kihasználni a mobil eszközökben rejlő lehetőségeket. Ötletekben nincs is hiány. Jelenleg a megvalósítás gazdasági és technológiai lehetőségeit vizsgálják, melyekhez feltétlenül újabb pályázati források igénybe vételét tervezik.

(x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.