Közélet

3D tévécsatornát indít a közmédia

3D tévécsatornát indít a közmédia

2012. június 12., kedd
3D tévécsatornát indít a közmédia

Június 25-én az MTV Zrt.-MTVA elindítja Magyarország első 3D televíziós csatornáját. Az m3D kísérleti adása a londoni olimpia záró ünnepélyéig, augusztus 12-ig lesz látható - jelentették be sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Szabó László Zsolt

, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese a tájékoztatón ismertette: a kísérleti adást egyhetes próbasugárzás előzi meg június 18-tól, majd 25-én indul a műsorfolyam. Az m3D csatorna július 1-jéig a MinDig TV ingyenes adásában látható Budapest körzetében, majd július 2-ától a programhoz csatlakozó országos kábeltelevíziós hálózatokon is elérhetővé válik a műsora. A 3D-s élményhez arra alkalmas televízióra van szükség, ezekből ma mintegy 150 ezer található Magyarországon - hangzott el a tájékoztatón.

Rákay Philip

, az MTV Zrt. programigazgatója, az m1, m2 intendánsa elmondta: a kísérleti sugárzás ideje alatt nemcsak sportesemények, hanem ismeretterjesztő és dokumentumfilmek, természetfilmek, valamint koncertek is láthatók lesznek a műsorban. Rákay Philip közölte azt is, hogy a londoni olimpiát a világ mindössze 12 országában sugározzák 3D-ben, így például Anglia, Franciaország, az Egyesült Államok, Kína és az Arab Emirátusok mellett Magyarországon is. Szabó László Zsolt kiemelte, hogy a magyar közszolgálati média megújulási folyamatban van - tartalomban és műszaki értelemben is -, és ennek a megújulásnak fontos lépcsőfoka a 3D-s kísérleti adás. Emlékeztetett, hogy a szélesképernyős, 16:9 arányú adást, valamint a HD minőségű adást is a közszolgálati média vezette be Magyarországon. Kérdésre válaszolva az MTVA vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a 3D-s közvetítések jogdíja töredéke az olimpiai közvetítésekért fizetett díjnak, és az együttműködő partnereknek köszönhetően a kísérleti sugárzás az MTVA számára nullszaldós. A projektben az Antenna Hungária Zrt. és a Samsung Electronics Magyar Zrt. vesz részt. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a Cinema Cityvel kötött megállapodás értelmében több fővárosi és vidéki moziban is látható lesz az m3D csatorna adása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.