Közélet

Törvénytelenül adott fegyvert a honvédség a 2006-os tömegoszlatáshoz

Törvénytelenül adott fegyvert a honvédség a 2006-os tömegoszlatáshoz

2012. május 16., szerda
Törvénytelenül adott fegyvert a honvédség a 2006-os tömegoszlatáshoz

A honvédség törvénytelenül adott a 2006 októberi tömegoszlatáshoz gránátokat, gránátvetőket, valamint egy barikád felszámolásra alkalmas teherautót a honvédelmi tárcánál Hende Csaba miniszter utasítására folyó, hamarosan lezáruló részletes vizsgálat szerint - írta a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap szerdán.

A Magyar Nemzet szerint a fegyverek átadása a rendőrségnek egyértelműen sértette az alaptörvényt és a honvédelmi törvényt is: az alaptörvény kimondja, hogy csak rendkívüli helyzetben, például szükségállapot vagy háború esetén lehet erre utasítást adni az Országgyűlés vagy - akadályoztatása esetén - a köztársasági elnök jóváhagyásával, és a honvédelmi törvény is szigorúan tiltja, hogy fegyvereket, harci anyagokat adjanak át a honvédségtől belügyi, rendvédelmi célra. A Magyar Hírlap úgy tudja a fegyverek és eszközök törvénytelen átadását tárgyi bizonyítékok, jegyzőkönyvek és katonai vezetők beszámolói is alátámasztják. A jelentés szerint a fegyverek átadása nem történhetett az akkori miniszter,

Szekeres Imre

tudta nélkül, így őt az ügyben politikai felelősség terheli - írta a Magyar Nemzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.