Közélet

Több száz ló és lovasa érkezik az ópusztaszeri Nyeregszemlére

Több száz ló és lovasa érkezik az ópusztaszeri Nyeregszemlére

2012. május 16., szerda
Több száz ló és lovasa érkezik az ópusztaszeri Nyeregszemlére

Több mint négyszáz ló és lovasa érkezik az ópusztaszeri Nyeregszemlére, hogy részt vegyen a Kárpát-medencei lovas hagyományőrző találkozón és ismeretszerző fesztiválon.

Bács-Kiskun és Csongrád megye - főként alsóbbrendű útjait - lovasok és fogatok lepik el a napokban, mert az ország minden részéből sereglenek a vendégek hétvégére az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba - tájékoztatta Kovács-Seregi Szabina, az intézmény sajtóreferense az MTI-t. A vasárnapig tartó, második alkalommal megrendezett fesztivál a magyar kultúra minden olyan szegmensét bemutatja, amelyre a ló valamilyen befolyással volt. A rendkívül színvonalas és változatos programok kézzelfogható közelségbe hozzák a látogatók számára a lóhoz kötődő harcművészetet, a közlekedést, a néptáncot, a viseletet, a tárgyhasználatot, a magyar irodalom, a népzene és a ló szimbolikáját. Az idei esemény a Vivát Huszár alcímet kapta, mert a fesztivál részeként rendezik meg az I. Európai Huszártalálkozót, amelyre hét-nyolc országból érkeznek hagyományőrzők. Ehhez kapcsolódóan pénteken két kiállítás is nyílik az emlékpark Rotundájában. Somogyi Győző Munkácsy- és Kossuth-díjas festő és grafikusművész 100 magyar huszár című tárlata a huszárság történetét jeleníti meg rajzok segítségével. A Vivát Huszár címet viselő tárlat pedig a fegyvernem ötszáz éves történetének tárgyi emlékeit vonultatja föl a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és magyarországi jeles magángyűjtők anyagából. A fesztivál alatt többször rendeznek honfoglalás kori haditornát, a hagyományőrzők ügyességi és harci feladatokkal tarkított akadálypályán mérhetik össze tudásukat, de lesz játékos lovas viadal és solymászbemutató is. A hétvége egyik leglátványosabb eleme a szombat délelőtti seregszemle lesz, amikor a több száz lovas és huszár hagyományőrző ünnepélyesen az Árpád-emlékműhöz vonul. Szintén felejthetetlen élménynek ígérkezik az I. Európai Huszártalálkozó gálaműsora is, amelyen hazai és külföldi hagyományőrző csapatok egy mesés kerettörténetbe ágyazva idézik meg a magyar huszárság múltját és elterjedését a világban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.