Több száz ló és lovasa érkezik az ópusztaszeri Nyeregszemlére

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint négyszáz ló és lovasa érkezik az ópusztaszeri Nyeregszemlére, hogy részt vegyen a Kárpát-medencei lovas hagyományőrző találkozón és ismeretszerző fesztiválon.

Bács-Kiskun és Csongrád megye – főként alsóbbrendű útjait – lovasok és fogatok lepik el a napokban, mert az ország minden részéből sereglenek a vendégek hétvégére az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba – tájékoztatta Kovács-Seregi Szabina, az intézmény sajtóreferense az MTI-t. A vasárnapig tartó, második alkalommal megrendezett fesztivál a magyar kultúra minden olyan szegmensét bemutatja, amelyre a ló valamilyen befolyással volt. A rendkívül színvonalas és változatos programok kézzelfogható közelségbe hozzák a látogatók számára a lóhoz kötődő harcművészetet, a közlekedést, a néptáncot, a viseletet, a tárgyhasználatot, a magyar irodalom, a népzene és a ló szimbolikáját.

Az idei esemény a Vivát Huszár alcímet kapta, mert a fesztivál részeként rendezik meg az I. Európai Huszártalálkozót, amelyre hét-nyolc országból érkeznek hagyományőrzők. Ehhez kapcsolódóan pénteken két kiállítás is nyílik az emlékpark Rotundájában. Somogyi Győző Munkácsy- és Kossuth-díjas festő és grafikusművész 100 magyar huszár című tárlata a huszárság történetét jeleníti meg rajzok segítségével. A Vivát Huszár címet viselő tárlat pedig a fegyvernem ötszáz éves történetének tárgyi emlékeit vonultatja föl a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és magyarországi jeles magángyűjtők anyagából. A fesztivál alatt többször rendeznek honfoglalás kori haditornát, a hagyományőrzők ügyességi és harci feladatokkal tarkított akadálypályán mérhetik össze tudásukat, de lesz játékos lovas viadal és solymászbemutató is.

A hétvége egyik leglátványosabb eleme a szombat délelőtti seregszemle lesz, amikor a több száz lovas és huszár hagyományőrző ünnepélyesen az Árpád-emlékműhöz vonul. Szintén felejthetetlen élménynek ígérkezik az I. Európai Huszártalálkozó gálaműsora is, amelyen hazai és külföldi hagyományőrző csapatok egy mesés kerettörténetbe ágyazva idézik meg a magyar huszárság múltját és elterjedését a világban.

Előző sztori

Az új Büntető törvénykönyvről kezd vitát az Országgyűlés

Következő sztori

Vörös festékkel öntötték le Horthy szobrát + FOTÓK