Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyetem

Szakiskolások versengtek a Móravárosiban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az országból összesen nyolcvanan mérték össze tudásukat az Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny döntőjén négy különböző kategóriában a SZISZSZI Szeged-Móravárosi Tagintézményében. Idén 4500 diák jelentkezett a háromfordulós tudáspróbára hazánk 157 szakiskolájából.

A szakiskolák 9-10. évfolyamos diákjainak számára már a kilencvenes évektől szervezik meg az Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyeket (OSZKTV). A tanulók négy különböző kategóriában indulhattak, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematika-fizikából, illetve számítástechnikából.

A versenyt szervező Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda ügyvezetője, Molnár Csaba portálunknak elmondta, idén meglepte őket a 4500 jelentkező tantárgyi megoszlása, hiszen több mint 1600 diák matematika-fizikára jelentkezett, míg irodalomból 1170-en adtak számot tudásukról.

Mint megtudtuk, a versenyfeladatok összeállításánál fontos szempont, hogy ne csak a gyerekek tárgyi tudását vegyék számba, hanem a képességeket, készségeket is. Ezen felül igyekeznek mindig aktuális témát is keresni, most például a történelem feladatok egy része a londoni olimpiához kapcsolódott játékos formában. Molnár Csaba elmondta, a verseny tematikáját mindig meghirdetik, ez segít a diákok felkészülésében. „Közismert, hogy a szakiskolákba nem a legjobb tanulmányi eredménnyel rendelkező gyerekek jelentkeznek. Számukra nem nagyon van semmilyen megmérettetés, ezért is fontos ez a verseny, hiszen a sikerélmények számukra is nagy jelentőséggel bírnak. Az az örömteli tapasztalatunk, hogy egyre komolyabban veszik a diákok a versenyt” – foglamazott a versenyt szervező Suliszervíz ügyvezetője.

Az ország mintegy 4500 tanulója nevezett idén a versenyre, ők központi feladatlapot írtak, amelyet az intézményekben kijavítottak, végül kategóriánként a legjobb 20-20 versenyző mérhette össze tudását a regionális versenyt követő országos döntőn, 30 lány és 50 fiú. A SZISZSZI Szeged-Móravárosi Tagintézményéből 18-an neveztek az OSZKTV-re, közülük négyen jutottak el a regionális fordulóba, míg a döntőben Szögyényi Tamás képviselhette az intézményt.

„Mind iskolánknak, mind a városnak nagy megtiszteltetés, hogy sikerült elnyerni a döntő megrendezésének jogát, és itt üdvözölhettük hazánk legjobbjait ebből a képzési formából” – fogalmazott Szabó Gábor igazgató. Hozzátette, a szegedi intézmény neve az ország összes szakiskolájába eljutott a verseny révén, pedagógusként pedig büszke ezekre a diákokra, akik közismereti tárgyakból mérték össze tudásukat. „Azt látom, diákjaink körében egyre nagyobb a presztízse ennek a versenynek, a tudást és munkát elismerik egymás között a diákok. Akik igazánk jó teljesítményt érnek el, azokra felnéznek a többiek is. Nehéz is teljesíteni ezen a versenyen, hiszen a 4500 jelentkezőből csak nyolcvan kerülhetett be az országos döntőbe, tényleg komoly munka van amögött, hogy valaki idáig eljusson” – jegyezte meg Szabó Gábor.

„Informatikából elég jó vagyok, s a tanárom javasolta, hogy jelentkezzek idén is a versenyre. Sokat készültünk, naponta négy-öt órát foglalkozott velem, így a felkészülés alatt sok tanóráról kikért” – mondta el portálunknak Szögényi Tamás. A tizenhét éves tanuló arra azonban nem számított, hogy eljut az országos döntőig, vagyis az összes szakiskolás legjobb húsz diákja között van számítástechnikából.

Egyetem

Újabb nemzetközi listán hasít a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az ARWU rangsorán ezúttal a fizika és a klinikai orvoslás területén ért el jó eredményt az SZTE.

Tovább olvasom

Egyetem

Tourette-szindrómás gyerekek tanulási nehézségeit vizsgálják a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Egyetem

Emberszagot felismerő műszert fejlesztettek ki a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több mint félmilliárd forintból.

Tovább olvasom

Aktuál