Restaurálták Dankó Pista hegedűjét + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Restaurálták Dankó Pista hegedűjét; a legendás hangszert, a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményének kiemelkedő darabját csütörtökön meg is szólaltatta Szecsődi Ferenc Liszt-díjas érdemes művész.

A különleges hegedű, melyen Dankó Pista neve olvasható, Schunda Vencel hangszergyáros budapesti műhelyében készült 1890-ben. Schunda Vencel gyárából elsősorban népi hangszerek kerültek ki, de nevéhez fűződik a pedálos cimbalom szabadalma is, melynek egy példányát őrzi a múzeum néprajzi gyűjteménye – tudtuk meg Szabó Magdolna néprajzkutatótól.

A Dankó-hangszert az elmúlt időkben évente egyszer szólaltatták meg, így például 2008-ban a Múzeumok Éjszakája csúcspontjaként Frankie Látó világhírű szegedi dzsesszhegedűs játszott rajta. Már ezen alkalmakkor kiderült, hogy nem szólt tökéletesen a hangszer. A több mint 120 éves zeneszerszám azonban a hosszú évek megpróbáltatásai alatt megrepedt és felújításra szorult. A restaurálásra végül idén került sor Semmelweis Tibor budapesti hangszer-restaurátor műhelyében.

no images were found

A hangszer javításának több százezer forintos költségeit Heumann Erzsébet, a Dankó Pistát elsőként felkaroló Zsótér Andor ükunokája fedezte. A mecénás elmondta, azért javíttatta meg a hangszert, hogy újra emlékezzenek az emberek a magyar nótára. Heumann Erzsébet arról is beszélt, a Zsótér család Szatymazon végigkísérte Dankó Pista életét, segítette tanulmányaiban, az első nótákat a Zsótér családnak húzta, első kottáját Zsótér Andornak ajándékozta.

Fogas Ottó, a Móra-múzeum igazgatója elmondta, Heumann Elisabeth – akinek az Angyali üdvözlet rendbehozatalát is köszönheti a múzeum – támogatásaival feléleszti a múzeumi mecenatúra régi hagyományát. Fontos, hogy legyenek olyan emberek, akik szívügyüknek tekintik a kultúra ápolását és azt, hogy az ilyen műtárgyak megmaradjanak az utókornak; és akik nem az államtól várják, hogy mindent megoldjon – tette hozzá az igazgató.

A hangszer egyébként 1891-ben került Dankóhoz, aki aradi koncertkörútján játszott rajta. A koncertek után Nikolits Döme aradi ügyvéd szerezte meg, később a Dugonics Társaságnak ajándékozta a nagy jelentőségű hangszert. A hegedű 1929-ben jutott a Móra Ferenc Múzeum tulajdonába, és azóta is a néprajzi gyűjtemény különleges darabja, a tavaly megnyitott néprajzi látványtárban a szegedi közönség is megcsodálhatja.

Telekné Tóth Anna, az egykori Dankó Pista Emlékéért Alapítvány titkára elmondta, jövőre ünnepeljük Dankó Pista halálának 110., születésének 155. évfordulóját. A jubileum kiváló alkalmat kínálna arra, hogy a nótaszerző művei – akár saját hegedűjén – felcsendüljenek a Szegedi Nemzeti Színházban, ahogy azt Juhász Gyula is javasolta egykor.

no images were found

Előző sztori

Vasárnap EDF DÉMÁSZ Ötpróba futás a rakparton

Következő sztori

Megnyitották a katasztrófavédelmi egészségközpontot + FOTÓK