Közélet

Pelosi az 56-os magyar szabadságharcot méltatta Budapesten

Pelosi az 56-os magyar szabadságharcot méltatta Budapesten

2012. május 14., hétfő
Pelosi az 56-os magyar szabadságharcot méltatta Budapesten

A szabadságáért harcoló magyar nép küzdelme 1956-ban a világban óriási visszhangot keltett - mondta az amerikai kongresszus képviselőházának demokrata párti frakcióvezetője hétfőn a budapesti Terror Háza Múzeumban, hozzátéve, hogy annak idején édesanyjával imádkozott a szovjet elnyomás ellen tiltakozó Mindszenty József bíborosért.

Az egynapos budapesti látogatáson tartózkodó

Nancy Pelosi

a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulója alkalmából rendezett beszélgetésen mondta el gondolatait. Az 1940-es születésű, kaliforniai származású Pelosi - aki 2007-től 2011-ig az amerikai törvényhozás alsóházának első női elnöke volt - az utóbbi napokban Afganisztánban tett látogatást, és barátja, a budapesti amerikai nagykövet meghívására érkezett hazatérése előtt a magyar fővárosba. Nancy Pelosi - aki több amerikai kongresszusi képviselő kíséretében utazott Budapestre - a Terror Háza Múzeum, a Tom Lantos Intézet és a budapesti amerikai nagykövetség rendezvényén újságírók, diplomaták, szakértők előtt mondott beszédében kiemelte azt az időszakot, amikor Washington kiállt a magyar NATO-tagság mellett. A magyar-amerikai barátság közelmúltjáról szólva megemlítette Magyarország szerepét a líbiai békés átmenetben (az észak-afrikai országban Magyarország látta el az Egyesült Államok képviseletét is), továbbá a Balkánon és Afganisztánban. "Magyarországot megtiszteljük azzal, hogy a nagy magyar szabadságharcos, egyesek azt mondják, a demokrácia atyja, Kossuth Lajos szobra áll a kongresszusban" - mondta. Méltatta a néhai Tom Lantos magyar származású kongresszusi képviselőt, a képviselőház külügyi bizottságának egykori elnökét, aki szerinte Kossuthoz hasonlóan életét a szabadság ügyének áldozta. Pelosi bemutatta a rendezvényen az 1925. június 24-én Washingtonban aláírt első magyar-amerikai barátsági, kereskedelmi és konzuli szerződés kétnyelvű szövegének díszkötésű másolatát, amelyet aznap kapott Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől. Nancy Pelosi a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 90. évfordulója alkalmából pedig a kapcsolatfelvételről kiállított amerikai képviselőházi okmány díszkeretes példányát adta át a házelnöknek. Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: a "legendás Nancy Pelosi" olyan politikus, aki mindig odaállt a szabadságukért küzdők mellé, akire mindig számíthattak a kommunista diktatúrában élők, aki mindig kiállt az emberi jogokért, "ezt nem felejtjük el neki". A főigazgató megjegyezte: sokat lehet tanulni Pelositól, azt is, hogy "a női érzékenység jobbá és elviselhetőbbé teszi a világot". Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete arról beszélt: Nancy Pelosi a jó kormányzás, az emberi jogok, a foglalkoztatás és a környezetvédelem bajnoka volt azóta, hogy 1987-ben a kaliforniai San Franciscóból beválasztották a szövetségi képviselőházba. Ő volt az első női, az első kaliforniai, egyben az első olasz származású elnöke a képviselőháznak az Egyesült Államok 112. kongresszusában; részt vett egyebek között a több millió állás megmentését, családi segélyeket és adócsökkentéseket célzó 2009-es gazdaságélénkítési terv elfogadtatásában, és vezető szerepet játszott a történelmi egészségbiztosítási reformtörvény ügyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.