Közélet

Nem kifizetődő a súlyos beteg

Nem kifizetődő a súlyos beteg

2012. május 30., szerda
Nem kifizetődő a súlyos beteg

A rehabilitációra szoruló súlyos betegek jelentős része nem kapja meg idejében a szükséges ellátást, mert bár elegendő ágy áll rendelkezésre, a kórházaknak a finanszírozás rendszere miatt kevésbé érdekük súlyos és drága eseteket ellátni - írta a Világgazdaság szerdán.

A jövőben országszerte bővítik a rehabilitációs kapacitásokat, ám a fejlesztések nyomán nem lesz több pénz az ellátásra, a vonatkozó kormányhatározat szerint ugyanis "az újonnan megjelenő rehabilitációs lehetőségek finanszírozási igénye nem ronthatja az Egészségbiztosítási Alap számára 2013-2015-re jóváhagyott költségvetési egyenleget" - írta a lap, hozzátéve: ez azt is jelentheti, hogy miközben egyre több a rehabilitációs lehetőség, a súlyos betegeket ellátó kórházak, osztályok működésképtelenné válhatnak. Pedig az ellátóhelyek már ma is pengeélen táncolnak, mert a jelenlegi finanszírozás nem egy adott beteg rehabilitációs ellátásának költségeit honorálja, hanem rehabilitációs ágyat "fizet". Vagyis ugyanannyi pénz jár egy friss stroke-ot kapott vagy balesetben lebénult, munkaképes korú ember rehabilitációjáért, mint egy gyógyfürdőkórházban folyó tervezett kezelésért. Holott a tervezett kezelések jóval kevesebbe kerülnek, hiszen az azonnali rehabilitációhoz rengeteg gyógyszerre, eszközre, folyamatos orvosi, nővéri munkára van szükség. A szakma ezért kéri évek óta, hogy magasabb szorzóval ismerjék el az azonnali rehabilitációt - mondta a lapnak a szakember, aki szerint ma inkább fordított ösztönző működik: az osztályoknak, kórházaknak kevésbé érdekük súlyos és drága eseteket ellátni, így az ilyen betegek közül mind többen gyakorlatilag nem kapják meg a szakmailag szükséges, azonnali rehabilitációt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.