Közélet

Mindenkinek jutott egy dal a Kárász utcán + FOTÓK

Mindenkinek jutott egy dal a Kárász utcán + FOTÓK

2012. május 26., szombat
Mindenkinek jutott egy dal a Kárász utcán + FOTÓK

Reggae, blues és rock'n'roll ritmusa tartotta mozgásban a Kárász utcát pénteken. A Gondolat Forradalma ifjúsági szervezet utcazenész fesztivált hirdetett Szeged központjába, hogy lehetőséget biztosítson az amatőr muzsikusoknak, és hogy hirdesse: a zene mindenkié!

Friss zenekarok, amatőr muzsikusok vertek tanyát a Kárász utcán péntek délután. A művészek a Gondolat Forradalma nevű hallgatói csoportosulás hívó szavára érkeztek, hogy szervezett keretek között szórakoztassák zenéjükkel az utca emberét. Zenei stílustól függetlenül számos előadó érkezett ide: a népzenei hangzásoktól a napfényes, meleg délutánhoz illő raggae-n át a pörgős rock'n'rollig csak pár métert kell sétálnunk - már ha az egy hete tartó Szeged napja rendezvénysorozat mellett hiányérzetünk lenne.

Örömzenészek

"Itt Szegeden nem sok helyen tűrik meg az utcazenészeket, ami szerintünk elég szomorú, hiszen ez igazi örömzene, nem pedig koldulás" - mondja

Angyal Zoltán

, a rendezvény egyik fő szervezője. A Gondolat Forradalma fontosnak tartja az amatőr zenészek felkarolását: az újszegedi Veranda Sörözőben tartott Józan Blues-est nevű rendezvényük heti rendszerességgel ad színpadot a kevésbé ismert formációk, zenészek alá. Tavasszal 12 órás koncertsorozattal köszöntötték a jó időt, a zenekarok a (már csak néhai) Garabonciás borozóban egymást váltva éjszakába nyúló koncertet tartottak.

A fesztivál verseny is egyben: a fellépők sorszámot kaptak, a járókelők pedig szavazhattak a nekik legjobban tetszőkre. "Négy-öt zenekar biztosra mondta a megjelenést, de lehet csatlakozni, mindenkit szívesen látunk. A zene szeretete, sokszínűsége a fő mondanivalója ennek a napnak, ezt az üzenetet szeretnénk minél több emberhez eljuttatni" - magyarázta Székely Anna, a hallgatói egyesület egyik tagja. Este fél 9-ig fogadták a szavazatokat, utána a Hestia tűzzsonglőrök búcsúztatták látványos előadással a Kárász utca zenészeit. Eredményhirdetést a Veranda Sörözőben tartottak, a legjobb zenekarok és a szerencsésebb szavazók vásárlási utalványokat nyertek.

Mindenkit megrezegtetni

Egyes sorszámmal a Pangeacoustic zenekar indult, "színpaduknak" a Kárász utca egyik padját jelölték ki. A banda tapasztalt utcazenészekből állt össze, a törvénnyel is meggyűlt már a bajuk amiatt, hogy nem megfelelő helyen húzták a talpalávalót. A banda egyébként a Spliff nevű formáció jogutódjaként üzemel népes, kilenc fővel. Mint mondták, a zene mindenkié, így örülnek, hogy legális, szervezett módon is játszhatnak itt, Szeged egyik legfrekventáltabb részén. "Az együttes neve az őskontinens és az akusztikus hangzás összeolvasztásából született. Ezzel arra akartunk utalni, hogy a zene egybegyűjti, összekovácsolja az embereket, stílustól függetlenül. Szeretnénk mindenkit megrezegtetni!" - mondta két dal között Szakálos Ernő, a banda gitáros-énekese. Ha nem jártunk volna a Kárász utcán, vasárnap délben az Ördögszekér színpadán még "rezeghetünk" egyet velük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.