Közélet

Már fogadja a bicikliseket a Kálvária téri pihenőhely + FOTÓK

Már fogadja a bicikliseket a Kálvária téri pihenőhely + FOTÓK

2012. május 19., szombat
Már fogadja a bicikliseket a Kálvária téri pihenőhely + FOTÓK

Határon is túlnyúló összefogás segítségével épülhetett fel a Kálvária tér kerékpáros pihenőhelye. A város díszéül is szolgáló létesítményt szombat délelőtt adták át hivatalosan.

A keresztállítást követően tovább folytatódik a Kálvária tér rekonstrukciója: egy 2009-es EU-s pályázati projekt zárófejlesztéseként kerékpáros pihenőhellyel bővül ki a város második legnagyobb tere. Megvalósítása nemzetközi összefogással jött létre: a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző Iskola tanulói mellett német, dán és csíkszeredai diákok is

részt vettek építésében

. Előbbi két országból ácsnak tanuló fiatalok érkeztek, Erdélyből pedig a párhuzamosan indított Határtalanul pályázat keretein belül kőművesmunkák elvégzésére jött segítség.

Száz ember keze munkája

"Három éve, amikor megnyertük a pályázatot, szinte lehetetlennek tűnt ez a vállalkozás, közös erővel mégis véghezvittük. Nagy öröm volt látni hogy mekkora összefogás jöhetett létre a város szépülésének, fejlesztésének érdekében. Több mint száz ember munkáját láthatjuk most itt" - hangsúlyozta

Szabó Gábor

, az építésben részt vevő szegedi iskola igazgatója. Mint mondta, ezzel az átadóval csak a kivitelező munkák zárultak le, az iskola magáénak érzi a létesítményt, így mindent megtesz annak szépítéséért, megóvásáért.

Ménesi Imre, a körzet MSZP-s városatyája és Nógrádi Tibor Fidesz-KDNP-s móravárosi önkormányzati képviselő a kezdetektől támogatta a kerékpáros pihenőhely felépítését. Nógrádi Tibor szerint a projekt egyben egy jelképe is annak, hogy Szeged szépítése mindannyiunk érdeke, átnyúlva a politikai válaszfalakon túlra is. "Több kritika is érte a pihenőhelyet: volt, akik a nap állásához mérten nem tartotta ideálisnak a fekvését, mások a teljesen fedett tetőszerkezet kialakítását hiányolták. Ugyan nem lehet mindenkinek megfelelni, mégis bízunk benne, hogy minél többen örömüket lelik majd ebben a ékszerdoboz szépségű építményben" - árulta el portálunknak a Fidesz-KDNP-s képviselő. Kialakításakor úgy tervezték, hogy beleilljen a korábban kialakított, természetes környezetébe, megóvva az akácfákat, melyek körbeveszik a pihenőhelyet. "A Kálvária tér Szeged egyik legszebb tere volt, majd Úttörő tér lett belőle, ez a korszak pedig az elhanyagolásról szól. Jelenleg kiszáradt jegenyenyárfák övezik, piszkító kutyák és hajléktalanok látogatják leginkább. Kis léptekben, ehhez hasonló fejlesztésekkel emelnénk vissza Szeged második legnagyobb terét az őt megillető helyére" - hangsúlyozta Nógrádi Tibor. Ménesi Imre szocialista képviselő felhívta továbbá a figyelmet: nemcsak szegedi, de európai együttműködés eredményét láthatjuk, a projekt egy szép gesztusa az európai országok szoros együttműködésének. Kérte, hogy vigyázzunk rá, óvjuk és szépítsük közösen a tér díszévé váló létesítményt. Az átadó végén a képviselők négy folyondárt ültettek a létesítményhez, mely a szerkezetre felfutva hűsítő árnyékot nyújthat az itt pihenő embereknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.