Egészség

Lymphoma – a daganatos betegségek legígéretesebb területe + FOTÓK

Lymphoma – a daganatos betegségek legígéretesebb területe + FOTÓK

2012. május 28., hétfő
Lymphoma – a daganatos betegségek legígéretesebb területe + FOTÓK

Mintegy 300 résztvevő, 51 előadás és több mint 30 poszter – május 24. és 26. között idén is megrendezték az országos Lymphoma Konferenciát. Az 1978 óta kétévente megtartott tudományos tanácskozásra immár 18. alkalommal gyűltek össze a hazánkban dolgozó hematológusok, azaz vérképzőszervi betegségekkel foglalkozó szakemberek.

A Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság és a Szegedi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ szervezésében Szegeden lezajlott kongresszuson a résztvevők díszvendégeként

Ulrich Jäger

bécsi hematológust, az Európai Hematológiai Társaság elnökének előadását is hallhatták. A kongresszus történeti előzménye, hogy

Losonczy Hajna

professzor asszony évekkel ezelőtt megalakított egy munkabizottságot, amely minden második évben ülésezik.

Egyre javuló kilátások

A kétévente más és más nagyvárosban megrendezett konferencia a nyirokcsomó-betegségek diagnosztikájával és modern kezelésével foglalkozik. A rendezvény célja, hogy egységes diagnosztika váljon lehetővé mindenütt, és hogy a kórisme felállítását követően a betegek a legmodernebb kezelési eljárásban részesülhessenek. Az utóbbi években ugyanis számos új eljárást vezettek be ezen a területen, amelyek az egyes betegségalcsoportok függvényében a gyógyulás mértékét 30-40 százalékkal is javították – mondta el portálunknak Borbényi Zita, a II. sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai részlegének vezetője, a konferencia elnöke. Mint megtudtuk, ezek az új eljárások nem feltétlenül daganatölő szerek alkalmazását jelentik, hanem olyan célzott terápiákról van szó, melyek során az új gyógyszerek képesek kiválasztani, megjelölni kifejezetten csak a daganatos sejteket, és azok anyagcseréjébe beépülve megakadályozni a szaporodásukat, illetve fokozni a pusztulásukat. A rosszindulatú betegségek területen ez a csoport a legígéretesebb, amelyben döntően megváltoztak a gyógyulás lehetőségei – tette hozzá a szakember.

Ha a nyiroksejt elveszti a józan ítélőképességét

A lymphoma a nyiroksejtek daganatos betegsége, melyek a szervezet természetes védekezésében játszanak fontos szerepet. Ugyanakkor kóros állapotban elveszítik a „józan ítélőképességüket”, és a természetes feladataikon túl korlátlan szaporodóképességgel bírnak, vagyis gyorsabban szaporodnak és nehezebben pusztulnak el – így daganatos burjánzásuk jön létre. Nem egyetlen betegség, több mint ötven alcsoportja ismeretes aszerint, hogy milyen jellegzetességet mutatnak a kórosan szaporodó sejtek. Ma már az alcsoportoknak megfelelően alakítják ki a kezelési eljárást is, egy-egy szövettani altípushoz kell igazítani az alkalmazott gyógyszereket, prognózisuk is teljesen eltérő. Szintén az altípusok határozza meg, hogy teljesen meg lehet egy-egy betegségből gyógyulni, vagy hosszú évekig tartó tünetmentes szakaszok után a kór ismét kiújulhat. Végül ettől függ az is, hogy szükséges-e egy-egy betegség esetében a gyógyszeres kezelésen túlmenően őssejt-transzplantáció vagy sem – sorolta a professz orasszony.

Plusz évi kétezer

Biztosan tudjuk, hogy a betegség kialakulásában szerepe van a genetika eltéréseknek, némely alcsoportban a diagnosztikához hozzá is tartozik az ilyen jellegű vizsgálat, hiszen kromoszómatörések, illetve –vesztések fedezhetők fel a kórképben. Emellett a környezeti tényezők is biztosan közrejátszanak: ismeretes, hogy például egyes vegyszerek, vagy az ionizáló sugárzás károsan hathat, és nem elhanyagolható bizonyos vírusfertőzések szerepe sem – összegzett Borbényi Zita. Évente kétezer körüli új beteget diagnosztizálnak, ezzel együtt a lymphoma az összes daganatos betegségek kevesebb mint tíz százalékát teszi ki. „Igazából nem rák, abban is különbözik a rákként ismert rosszindulatú daganatoktól, hogy másfajta szövetekből indul ki, de legfőképpen abban, hogy még nagyon kiterjedt, sok-sok nyirokcsomót vagy más szervet érintő betegség esetén is a mai modern terápia mellett a betegségek többségében teljes gyógyulás érhető el” – nyilatkozta portálunknak Udvardy Miklós, a Magyar Hematológia és Transzfúziológiai Társaság elnöke. Ahol ez nem történik meg, ott is 80-90 százalékban el tudják érni, hogy tűrhető életminőséggel, időnkénti kezeléssel boldogulhassanak a betegek. Mint a szakember elmondta, a lymphoma gyógyítása nagyon gyorsan fejlődő területe a vérképzőszervi betegségeknek. A társaság feladata előmozdítani, hogy a diagnosztikus lehetőségek és a modern terápia alkalmazásában mindenhol meglegyen az esélyegyenlőség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.