Írjon nekünk

Egészség

Lymphoma – a daganatos betegségek legígéretesebb területe + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Mintegy 300 résztvevő, 51 előadás és több mint 30 poszter – május 24. és 26. között idén is megrendezték az országos Lymphoma Konferenciát. Az 1978 óta kétévente megtartott tudományos tanácskozásra immár 18. alkalommal gyűltek össze a hazánkban dolgozó hematológusok, azaz vérképzőszervi betegségekkel foglalkozó szakemberek.

A Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság és a Szegedi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ szervezésében Szegeden lezajlott kongresszuson a résztvevők díszvendégeként Ulrich Jäger bécsi hematológust, az Európai Hematológiai Társaság elnökének előadását is hallhatták. A kongresszus történeti előzménye, hogy Losonczy Hajna professzor asszony évekkel ezelőtt megalakított egy munkabizottságot, amely minden második évben ülésezik.

Egyre javuló kilátások

A kétévente más és más nagyvárosban megrendezett konferencia a nyirokcsomó-betegségek diagnosztikájával és modern kezelésével foglalkozik. A rendezvény célja, hogy egységes diagnosztika váljon lehetővé mindenütt, és hogy a kórisme felállítását követően a betegek a legmodernebb kezelési eljárásban részesülhessenek. Az utóbbi években ugyanis számos új eljárást vezettek be ezen a területen, amelyek az egyes betegségalcsoportok függvényében a gyógyulás mértékét 30-40 százalékkal is javították – mondta el portálunknak Borbényi Zita, a II. sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai részlegének vezetője, a konferencia elnöke.

Mint megtudtuk, ezek az új eljárások nem feltétlenül daganatölő szerek alkalmazását jelentik, hanem olyan célzott terápiákról van szó, melyek során az új gyógyszerek képesek kiválasztani, megjelölni kifejezetten csak a daganatos sejteket, és azok anyagcseréjébe beépülve megakadályozni a szaporodásukat, illetve fokozni a pusztulásukat. A rosszindulatú betegségek területen ez a csoport a legígéretesebb, amelyben döntően megváltoztak a gyógyulás lehetőségei – tette hozzá a szakember.

Ha a nyiroksejt elveszti a józan ítélőképességét

A lymphoma a nyiroksejtek daganatos betegsége, melyek a szervezet természetes védekezésében játszanak fontos szerepet. Ugyanakkor kóros állapotban elveszítik a „józan ítélőképességüket”, és a természetes feladataikon túl korlátlan szaporodóképességgel bírnak, vagyis gyorsabban szaporodnak és nehezebben pusztulnak el – így daganatos burjánzásuk jön létre. Nem egyetlen betegség, több mint ötven alcsoportja ismeretes aszerint, hogy milyen jellegzetességet mutatnak a kórosan szaporodó sejtek. Ma már az alcsoportoknak megfelelően alakítják ki a kezelési eljárást is, egy-egy szövettani altípushoz kell igazítani az alkalmazott gyógyszereket, prognózisuk is teljesen eltérő. Szintén az altípusok határozza meg, hogy teljesen meg lehet egy-egy betegségből gyógyulni, vagy hosszú évekig tartó tünetmentes szakaszok után a kór ismét kiújulhat. Végül ettől függ az is, hogy szükséges-e egy-egy betegség esetében a gyógyszeres kezelésen túlmenően őssejt-transzplantáció vagy sem – sorolta a professz orasszony.

Plusz évi kétezer

Biztosan tudjuk, hogy a betegség kialakulásában szerepe van a genetika eltéréseknek, némely alcsoportban a diagnosztikához hozzá is tartozik az ilyen jellegű vizsgálat, hiszen kromoszómatörések, illetve –vesztések fedezhetők fel a kórképben. Emellett a környezeti tényezők is biztosan közrejátszanak: ismeretes, hogy például egyes vegyszerek, vagy az ionizáló sugárzás károsan hathat, és nem elhanyagolható bizonyos vírusfertőzések szerepe sem – összegzett Borbényi Zita.

Évente kétezer körüli új beteget diagnosztizálnak, ezzel együtt a lymphoma az összes daganatos betegségek kevesebb mint tíz százalékát teszi ki. „Igazából nem rák, abban is különbözik a rákként ismert rosszindulatú daganatoktól, hogy másfajta szövetekből indul ki, de legfőképpen abban, hogy még nagyon kiterjedt, sok-sok nyirokcsomót vagy más szervet érintő betegség esetén is a mai modern terápia mellett a betegségek többségében teljes gyógyulás érhető el” – nyilatkozta portálunknak Udvardy Miklós, a Magyar Hematológia és Transzfúziológiai Társaság elnöke. Ahol ez nem történik meg, ott is 80-90 százalékban el tudják érni, hogy tűrhető életminőséggel, időnkénti kezeléssel boldogulhassanak a betegek. Mint a szakember elmondta, a lymphoma gyógyítása nagyon gyorsan fejlődő területe a vérképzőszervi betegségeknek. A társaság feladata előmozdítani, hogy a diagnosztikus lehetőségek és a modern terápia alkalmazásában mindenhol meglegyen az esélyegyenlőség.

Egészség

Emlődiagnosztikai továbbképzést szerveznek Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mintegy 50 radiológus fejlesztheti tudását.

Tovább olvasom

Egészség

Egészségre káros terméket hívott vissza a Tesco

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Méghozzá egy kakaókészítményt.

Tovább olvasom

Egészség

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött magyar beteg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hárman vannak karanténban, de tünetmentesek.

Tovább olvasom

Aktuál