Kosárlabda: A gála elmaradt, nyert a Kosársuli az NB I/B-ben

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikerrel vette az NB I/B csoportos férfi kosárlabda bajnokság alsó házi rájátszásának második körét az EnterNet Vásárhelyi Kosársuli.

A vásárhelyiek az elmúlt heti 26 pontos idegenbeli győzelem után pénteken este hazai pályán szoros mérkőzésen ugyan, de újra legyőzték a Tiszaújváros csapatát, így a 13. helyezésért játszhatják a befejező kör párosmérkőzését.

Schéda Martin középtávolról szerzett kosarával kezdődött a találkozó, de a vendégek egyik centere, Lajsz azonnal egyenlített, sőt Mohácsi a dupláját követően értékesített büntetőjével átvette a vezetést a Phoenix (3.perc: 4-5). A következő percekben a hazaiak bedobója, Vas Péter előbb távolról dobott egy duplát, majd a nevéhez fűződött a találkozó első triplája, ezt követően pedig értékesítette a javára megítélt büntetőket is, miközben a vendégektől csak Tóth Tamás tudott pontot szerezni (6.perc: 11-7). Lassan csordogáltak az események, mindkét oldalon sokat hibáztak a játékosok. Mócsai beállításával kissé felpörgött a játék, Vas pedig megismételte a dupla-tripla kombinációját és máris tíz ponttal vezetett a Kosársuli (9.perc: 19-9). A negyed utolsó percében Lajsz és Benőcs kosaraival azonban hét pontra csökkent a hazai előny.

A szenzációsan dobó Vas Péter triplájával kezdődött a második negyed, a hazaiak játékosa ekkor már 15 pontnál járt. Az újvárosiaktól szinte csak Lajsz Gergely tudta tartani a lépést a hazaiakkal, ő viszont becsülettel tette a dolgát, a második negyed elejéig már tíz pontot szorgoskodott össze (14.perc: 25-17). Kukla centerkosara után Pöstényi is bedobta az első vendég triplát. Sok volt a hiba, eladott labdák és rossz dobások jellemezték a negyed közepét. A játékrész utolsó három perce szerencsére ismét a kosárlabdáról szólt, Lajsz és Tóth T. duplái között Vas Péter ismét kintről célzott jól, majd Kóthay triplájára Schéda közelről válaszolt (19. perc: 34-27). Az utolsó másfél perc azonban kizárólag a vendégeké volt, akik Sebők és Mohácsi duplája után Kóthaynak az utolsó másodpercben dobott triplájával ki is egyenlítettek (34-34).

A nagyszünet utáni közel kétperces gólcsendet a vendégek fiatal centere, Mohácsi törte meg és ezzel a kosárral hosszú idő után ismét vezetett a Tiszaújváros (22.perc: 34-36). A következő percekben felváltva estek a kosarak, a hazai oldalon elsősorban Vas és Schéda, míg a vendégeknél Mohácsi és Lajsz húzta a csapata szekerét (26.perc: 47-43). A negyed hajráját ezúttal nem rontották el a hazaiak, elsősorban Mócsai és Schéda játszott ponterősen, de a náluk is fiatalabb Czuprák is jókor talált be, így 53-50-ről 60-52-re elment a Kosársuli.

A tiszaújvárosiak azonban nem adták fel és a záró negyed elején Lajsz és Mohácsi kosarával négy pontra csökkentették hátrányukat. Időt is kért Elek András, a hazaiak mestere, de hiába. Réti András közelijével folytatódott a találkozó, amikor Vas Péter két pontos közép-távolival megpróbálta lehűteni a vendég reményeket (33.perc: 62-58). Az újvárosisak ekkor már nem az összetett győzelemért, hanem saját önbecsülésükért játszottak. Mohácsi és Pöstényi remekelt és öt perccel a vége előtt már ismét náluk volt az előny (66-67). Vas Péter azonban ezen a napon egészen kiválót produkált, ami egy újabb tripla-dupla variációt jelentett (71-67). Az utolsó két percben a vendégek megpróbáltak legalább győzni Vásárhelyen, ezért erőltették a kinti dobásokat, de Tóth T., Pöstényi és Mohácsi is hibázott, így a vásárhelyiek kettős győzelmet aratva a 13-dik, míg az újvárosiak a 15-dik helyezésért játszhatnak tovább. A Kosársuli ellenfele a vasárnap délután sorrakerülő Kecskeméti Főiskola – Veszprémi Egyetem találkozón dől el. Az első mérkőzést a kecskemétiek 26 ponttal nyerték Veszprémben.

Kosárlabda NB I/B rájátszás a 13-16. helyért második mérkőzés:

EnterNet Vásárhelyi Kosársuli – Tiszaújvárosi Tisza TV-Phoenix KK 78-74 (20-13, 14-21, 26-18, 18-22)
Hódmezővásárhely, 200 néző. Vezette: Vétek, Lövész, Radnóti.
Kosársuli: Vejinovics 4, Czibere, Vass 33/15, Schéda 14/3, Kukla 8. Csere: Mócsai 15, Kiss, Rácz, Czuprák 4, Szilágyi. Edző: Elek András.
Tiszaújváros: Kóthay 8/6, Tóth T. 5, Pöstényi 14/6, Mohácsi 18/3, Lajsz 18. Csere: Sebők 4, Benőcs 5/3, Réti A. 2, Radányi. Edző: Benőcs Tibor.

Elek András: “Nem játszottunk jól, de jól küzdöttünk. Kár, hogy nem látták többen.”

Előző sztori

Szigorú szabályok hátráltathatják a közvetlen demokráciát az EU-ban

Következő sztori

Kajak-kenu: a Sík, Beé duó és Horváth Gábor is ott lesz Poznanban (FRISSÍTVE)