Keddi programajánló: olasz és szerb filmek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Olasz Kulturális Központban a Kék égbolt című filmet vetítik kedden este, míg a Grand Caféban folytatódnak a Szerb Filmhét programjai. 17 órakor a Lopják a koporsómat, míg 19 órától ’68 szeszélyes nyara című alkotásokat lehet megtekinteni.

A Kiskalász zenekar IV. előadás 10 órakor kezdődik a Belvárosi Moziban, mely keretében Bartos Erika megzenésített versei hangzanak el a Százlábútól az Epermeséig. Az előadásokra jegyek a Százszorszép Gyermekházban válthatók.

Az OkosKezek – Babajelek babajelölő tanfolyam 10 órakor kezdődik az Alsóvárosi Kultúrházban. A foglalkozást Hajnal Edina vezeti.

17 órakor a Somogyi-könyvtárban az 1712-es szegedi árvíz emlékezete címmel Kormányos András és Pálfay Imre tart előadást a szegedi Széchenyi Kör szervezésében.

A szegedi Olasz Kulturális Központ a Szegedi Tudományegyetem Olasz Tanszékének közreműködésével szervezett Olasz Filmklubjának következő vetítésén a Kék égbolt című film látható az Olasz Kulturális Központban 18 órától. Az 1995-ös filmdrámát olasz nyelven, magyar felirattal vetítik. A filmet röviden bemutatja Alessandro Rosselli docens. A római környezetben játszódó filmben egy nap leforgása alatt közel harminc, a könnyed hangvétel ellenére gyakran mégis keserű történetnek a szálai futnak össze. A Kék égbolt kegyetlen képet fest a mai nagyvárosi Olaszországról: olyan élethelyzeteket és alvilági történeteket mutat be, amelyek a jelenlegi olasz valóságban sajnos nem igazán nevezhetőek szokatlannak. A film mélyén érezhető keserűség pedig, úgy tűnik, leginkább csak ebben az értelemben érvényesül.

Szép Ernő Kávécsarnok és Május című színműveit 18 órától láthatja a nagyérdemű a Kisszínházban. A Kávécsarnok két főszereplője Fanny, a jobb napokat megélt, melegszívű tulajdonos és a kávéház vendége, Alajos, a falánk agglegény. Félszeg párbeszédükből bomlik ki régen bujkáló vonzalmuk. „A Május Szép Ernő legszebb, legtökéletesebb darabja. Az élet-halál kérdést nem cövekeli le a tragikum szintjére, hanem finoman feloldja a humor, a szelíd irónia szférájában” – írja Osztovits Levente.

19 órakor az Alsóvárosi Ferences-templomba Collegium Musicum orgonahangversenyek címmel Csanádi László DLA orgonaművész hangversenyére várják az érdeklődőket. Az esten közreműködik a ráckevei római katolikus templom kórusa Bilku Marina vezényletével.

Undorgrund Klub 20 órától a Jazz Kocsmában. Az Undorgrund-csapat új és régi, főleg gitáros indie/alter zenék lejátszásával segíti elő a fogyasztást, dumálgatást, kikapcsolódást, ingyenesen. Általában minden hónap 2. keddjén, de most a harmadikon. Melegítés a borfesztre!
kép, általános filmtekercses

A Szegedi Tudományegyetem, BTK, Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék és az újvidéki Udruženje Cinema City közös projektje keretében Szerb Filmhetet rendeznek a Grand Caféban. A program célja a határ két oldalán élő közösségek közötti kulturális együttműködés filmen keresztül történő erősítése, egymás kultúrájának jobb megismerése, tapasztalatcsere. A retrospektív filmhét részletes programja ITT olvasható.

A JATE Klubban 20 órától Rozsdamaró Táncházba várják az érdeklődőket. Az esten Papp László tanít táncokat.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Katona Tamás Szegeden: A nők helye nem a fakanál mellett van

Következő sztori

Pelosi az 56-os magyar szabadságharcot méltatta Budapesten