Katona Tamás Szegeden: A nők helye nem a fakanál mellett van

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerencsésnek nevezte a KSH volt elnöke, hogy kormányzati eszközökkel nem lehet direkt módon beavatkozni a népesedéi folyamatokba. Katona Tamás a Nemzetgazdasági Minisztérium „Új baby boom” című vitairatát is kritizálta hétfői sajtótájékoztatóján.

„Demográfiai kihívások és kormányzati válaszlehetőségek napjainkban” címmel hirdették meg a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyának estjét, melynek házigazdája Hekáné Szondi Ildikó egyetemi docens volt. A témáról a Pénzügyminisztérium volt államtitkárával, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnökével, Katona Tamással, illetve a KSH volt megyei vezetőjével, Klonkai Lászlóval beszélgettek a Szegfű Klubban.

Új baby boom – A középosztály gyermekvállalási forradalma címmel a Nemzetgazdasági Minisztérium vitairatot tett közzé, mellyel kapcsolatban a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Katona Tamás megjegyezte, nehéz lenne elérni újabb baby boomot hazánkban, ugyanis sohasem volt. Az Amerikai Egyesült Államokban a második világháborút követően, illetve néhány nyugat-európai országban is megfigyelhető volt a szakma által baby boom-nak nevezett folyamat, Magyarországon azonban nem.

Katona szerint nem a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kellene a demográfiai helyzeten változtatni, ez inkább a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának feladata, hiszen általános társadalompolitikai kérdésről van szó.

„Szerencsére kormányzati eszközökkel nem lehet beavatkozni a népesedési folyamatok alakulásába, legalábbis direkt módon nem. Egy hosszú távú népesedési politika segíthet, de ettől nagyon messze vagyunk” – jelentette ki a közgazdász. Tévesnek nevezte azt a hozzáállást is, amit nemrég Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetője is hangoztatott, nevezetesen, hogy ha a nők nem csak a családon kívül akarják megvalósítani önmagukat, akkor több gyermek születik. Példaként elmondta, ma hazánkban 100 nőnek 132 gyereke van, Svédországban pedig 190, vagyis azokban az országokban sokkal magasabb az úgynevezett teljes termékenységi arányszám, ahol a nők foglalkoztatottsága és iskolai képzettsége egyaránt magasabb szintű, ott több gyermeket vállalnak. Tévesnek tartja azt a kormányzati hozzáállást is, hogy a „nők helye a fakanál mellett van”, s majd a férfi tartja el a 3-4 fős családot a minimálbér maximum másfélszereséből.

A KSH volt elnöke úgy látja, a kormány népesedési politikája a társadalom kettészakítását vonhatja maga után. „Megdöbbentő módon azt fogalmazza meg, hogy egy bizonyos réteg termékenységét szeretné növelni” – utalt a vitairat címére. A dokumentum első részét, ami a jelenlegi helyzetet elemzi, helytállónak tartja a tanszékvezető, az azt követő „ötletrohamot” viszont egy kormányzati oldalon szerepeltetni bátorságnak nevezte.

Előző sztori

Bohócdoktorok űzték el a betegséget a gyerekklinikán

Következő sztori

Keddi programajánló: olasz és szerb filmek