Sport

Hímer István: "Szeged nem fogadta be a labdarúgást" + VIDEÓ

Hímer István: "Szeged nem fogadta be a labdarúgást" + VIDEÓ

2012. május 29., kedd
Hímer István: "Szeged nem fogadta be a labdarúgást" + VIDEÓ

A SZEGEDma.hu által a szegedi labdarúgás születésének 113. évfordulóján rendezett díjátadón az egyik kitüntetettel, Hímer Istvánnal beszélgettünk a szegedi és a magyar futball problémáiról.

Hímer István

1976-1977-es és az 1977-1978-as szezonban dirigálta a SZEOL SC, majd az 1977-es fúzió után SZEOL AK néven futó egységet. Az edző első szezonjában - amikor a jelenlegi szövetségi kapitány,

Egervári Sándor

is tanítványa volt - csapata végül a bajnokság 12. helyén végzett. A rákövetkező szezonban országos bravúrt hajtott végre a több távozó miatt is meggyengült gárda: 6-2-re verték a későbbi bajnok Újpesti Dózsát a Felső Tisza parton, ám ez sem mentette meg őket az utolsó helytől és a kieséstől... "Nagyon büszke és boldog voltam, amikor megtudtam, hogy kitüntetnek mint

a szegedi labdarúgás díszpolgárát

" - mondta el portálunknak Hímer István, hozzátéve, egész életében azért szurkolt, hogy Szegeden NB I-es csapat legyen, s hogy meghatározó szerepet tölthessen be a Tisza-parti város a magyar labdarúgásban. Úgy véli, ezt csak utánpótlásvonalon sikerült elérni, a felnőtteknél azonban nem. Mint kifejtette, ennek több oka is van. "Edzősködésem során, 1976-1978 között, de később is, úgy éreztem, hogy a város nem fogadta be a labdarúgást" - jelölte meg az okot a korábbi tréner. "Mindent megpróbáltunk, az én időmben még egyetemi felvétellel is segítettük a játékosokat, de így sem nagyon jöttek, akkor is a pénz volt az úr. A kézilabda és a vízilabda vált vezető sortággá, de emiatt nem irigykedünk, sőt, kimondottan örülünk, hiszen régebben, edzőségem idején is NB I-esek voltak a kézisek és a pólósok, s mi együtt jártunk népszerűsíteni a sportot, mindhárom sportágat. Nagyon jó, baráti viszony volt az edzők között és a szakosztályok között. Ez mostanra azonban megszűnt" - hangsúlyozta ki a bajok sorát Hímer István. "Régen a magyar edzők dolgoztak külföldön. Mára ez már nem így van, a világ különböző részeiről érkeznek Magyarországra edzők, akik a nyelvet nem beszélik, kontaktust nem tudnak teremteni a játékosokkal. Egyértelműen az anyagiak miatt van így, ám ez - véleményem szerint - megöli a játék szépségét" - tette hozzá. Ám nem csak ebben gyökereznek a szegedi futball problémái. "Manapság már túl specifikusan készítik fel a játékosokat. Korainak tartom, hogy már óvodás korban speciálisan készítenek fel, hiszen a sport alapja az úszás, a futás, az atlétika, s csak később kellene valamilyen határozott irányba terelni a leendő sportolókat" - húzta alá az egykori edző, aki azonban úgy látja, a jelenlegi kormányzat felkarolja a sportot és azon belül a labdarúgást, s ez kiutat jelenthet. Ám még sok a tennivaló, hiszen a hazai futball nagyon le van maradva az európaitól és a világ élvonalától, s csak hosszú, kitartó és türelmes munkával lehet pozitív eredményt elérni.

A VTV Szeged videó-összeállítása az ünnepségről:

http://www.youtube.com/watch?v=-lqK4EKbO28

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.