Felmentették Uj Pétert a becsületsértés vádja alól

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felmentette Uj Pétert a becsületsértés vádja alól a Kúria hétfőn; az újságírót korábban megrovásban részesítették a Tokaj Kereskedőház egyik termékére használt jelzője miatt – közölte a Kúria az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy 2008 januárjában a Népszabadság portálján Kincskereső címmel jelent meg egy írás Uj Pétertől. A cikkben használt, a Tokaj Kereskedőház egyik termékére vonatkozó jelző miatt az ügyben eljáró bíróságok bűnösnek mondták ki. A 2009 novemberében jogerőre emelkedett ítélettel becsületsértés vétsége miatt megrovásban részesítették – olvasható a Kúria sajtótitkársága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, az Emberi Jogok Európai Bíróság a 2011. október 19-én véglegessé vált ítéletével megállapította, hogy az eljáró bíróságok ítéletükben megsértették az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezménynek a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó cikkét, mivel “a kérelmező által használt kifejezés ugyan sértő, az ügy tárgya azonban nem becsületsértő tényállítás, hanem értékítélet, vélemény”.

Az egyezmény vonatkozó rendelkezésénél fogva “a terheltnek a felülvizsgálati indítványokkal támadott határozatok tényállásában leírt cselekménye nem bűncselekmény”. A Kúria ezért a megtámadott határozatokat megváltoztatta, és Uj Pétert a becsületsértés vétségének vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette – olvasható a közleményben.

Uj Péter ezt írta 2008-ban: “Tizennyolc évvel a kommerszek után, magyarok százezrei isszák büszkén, sőt, áhítattal a sz.rt; ez van megetetve (itatva) a sokat szenvedett néppel, és legalább kétszer (vö.: állami vállalat) meg kifizettetve vele, be van magyarázva a legsuttyóbb demagógiával, jobbról és balról is, bőven, hogy ez a nemzeti kincs.”

Előző sztori

Kosárlabda: megmaradt a Kosársuli esélye a visszavágóra

Következő sztori

Jó Arcokat keres a SZEGEDma: Nesserine Dadache