Közélet

Fellegi: előbb a törvények utána az IMF- tárgyalás

Fellegi: előbb a törvények utána az IMF- tárgyalás

2012. május 2., szerda
Fellegi: előbb a törvények utána az IMF- tárgyalás

Addig nem tárgyalhatunk az IMF-fel, amíg a parlament el nem fogadja a törvénymódosításokat - mondta a tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter a Világgazdaságnak.

A lap szerdai számában megjelent interjúban

Fellegi Tamás

kifejtette: Magyarországnak a vállat jogszabály-módosításokat végig kell vinnie, tucatnyi ilyen változtatásról van szó. Határidő ugyan nincs, de az Európai Bizottság úgy határozott: addig nem kezdődhetnek meg a tárgyalások, amíg ezek a lépések nem emelkednek jogerőre. Véleménye szerint akár májusban kialakulhat a formális tárgyalási menetrend, de befolyásolhatja az uniós szervezet nyári munkaszüneti időszaka is. Megerősítette: Magyarország a gyors megállapodásban érdekelt. A csomagról azt mondta: több lehetőség létezik, elképzelhető akár kompromisszumos megoldás is. A biztos kiindulópont, hogy Magyarország elővigyázatossági jellegű pénzügyi csomagot igényel, hogy ez mekkora lesz, az a tárgyalásokon dől el. Arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodik ahhoz a kormány, hogy ezt a pénzt nem akarja lehívni, azt válaszolta: az nem lenne piaci finanszírozás. A hosszú távú, fenntartható finanszírozásnak a piacokról kell történnie. A megállapodásnak köszönhetően jelentősen csökkennek a kamatprémiumok, a CDS-felár, és erősödik a forint. Végül a kamatszinttel kapcsolatban is be kell következnie olyan fejleményeknek, amelyek növekedésösztönző, gazdasági stabilitást segítő hatásúak lehetnek. Ehhez az elővigyázatossági pénzügyi csomag elegendő - fogalmazott. A tárgyalások fő témája a magyar költségvetés fenntarthatósága lesz; nincs áthidalhatatlan ellentét a kormány, az IMF és az EU álláspontja között - jegyezte meg. Az egykulcsos adót illetően úgy fogalmazott: vannak a jelenlegi gazdaságpolitikának levert cölöpei, és olyan döntései, amelyek túlmutatnak a közvetlen költségvetési hatásokon, komoly társadalomfilozófiai és hosszú távú stratégiai megfontolások állnak mögöttük. Ilyen az arányos adórendszer is. Megerősítette: lesznek olyan témák, amelyek a magyar fél megítélése szerint elvi jelentőségűek, "ezekben nem tudunk engedni". Ám ez nem lehet akadálya annak, hogy számos egyéb kérdésben gyakorlati változtatásokat vállaljunk - fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.