Közélet

Vízről is oltja a tüzet a Maros Mentőcsoport + FOTÓK

Vízről is oltja a tüzet a Maros Mentőcsoport + FOTÓK

2012. május 12., szombat
Vízről is oltja a tüzet a Maros Mentőcsoport + FOTÓK

Csapatzászlót adományoztak a Maros Mentőcsoportnak, melynek tagjai további kétszáz fő kíséretében polgári védelmi esküt tettek szombaton délelőtt a Széchenyi téren. Az újonnan alakult csoport vízről is képes tüzet oltani, amit a rakparton látványos bemutató keretében megtekinthettek az érdeklődők.

A köteles, más néven hivatásos, illetve az önkéntes polgári védelmi szervezetben együttesen 102 ezer fő tevékenykedik, s közölük mindössze kétezer az önkéntes. Ezért is van nagy jelentősége az önkéntes mentőszervezetek megalakulásának. Hazánkban tizedikként a Maros Mentőcsapat tette le az esküt.

Eddig háborús helyzetre készült a polgári védelem

Kétszáz jogszabály változott év elején a katasztrófavédelem eredményesebb és hatékonyabb munkájának elősegítése céljából – tájékoztatott

Bakondi György

tűzoltó altábornagy. „Jelentősen átalakult és megújult polgári védelem magyarországi rendszere. Az 1948 óta változatlan szervezet háborús helyzetre készülve létezett hazánkban. Ma a való világ való kihívásainak felel meg” – hangsúlyozta a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) vezetője. „Az elmúlt időszak árvizei és a vörösiszap-katasztrófa rávilágítottak arra, hogy nem eléggé hierarchikus és szervezett a hazai védelmi rendszer. Az új szabályozás ezt kívánja orvosolni” – közölte

B. Nagy László

kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke. A Csongrád megyei sajátosságokkal kapcsolatban az ár- és belvizet, továbbá az illegális migrációt említette.

Megduplázódott az önkéntesek száma

Bakondi György portálunknak elmondta, az adott területnek a tipikus veszélyeztetettségét elemezték az önkéntes szervezetek létrehozása előtt. „Végrehajtottunk egy kockázatelemzést Magyarország valamennyi térségében, ez alapján soroltuk be a településeket a fenyegetettség mértékéhez és jellegéhez képest. Nyilvánvalóan olyan felszereltséggel, szaktudással kell az ott lévő polgári védelmi erőknek rendelkezniük, amelyek az adott területet jellemzik” – részletezte. A BM OKF főigazgatójától megtudtuk, korábban ezek a polgári védelmi szervezetek nem nagyon működtek. Hozzátette, az elmúlt években kétszeresére emelkedett az önkéntesek száma, s egyre több közöttük a fiatal. A Széchenyi téri díszünnepségen 250-en csatlakoztak hivatalosan is a polgári védelem állományához eskütételükkel. A rendezvény keretében Bakondi György csapatzászlót adományozott Csongrád megye újonnan megalakult önkéntes mentőszervezetének, a Maros Mentőcsoportnak. Az OKF főigazgatóján kívül B. Nagy László, a zászlóanya, Magyar Anna megyei közgyűlési elnök, Botka László polgármester nevében Solymos László alpolgármester is szalagot tűzött a csapatzászlóra, amit Kiss-Rigó László megyés püspök és Sajtos Szilárd, a Magyar Református Egyház Tiszántúli Református Egyházkerület tábori lelkésze áldott meg.

Látványos bemutatóval mutatkozott be a Maros Mentőcsoport

A Maros Mentőcsoport tagjai olyan feladatokat fognak végezni, mint eddig is, csak sokkal szervezettebb formában. „A vízimentés, a búvárkodás, illetve a vízről való tűzoltás területén tevékenykednek a csapat tagjai, de most már szervezetten, karöltve a hivatásos szervezetekkel. Ők is a család tagjai immár, papíron is a mi embereink, a mi erőink” – nyilatkozta portálunknak a csoport parancsnoka, Tátrai János tűzoltó alezredes. Hozzátette, mostantól komoly követelményrendszernek felelnek meg ezek az önkéntes csapatok. Az OKF által kidolgozott minimumkövetelménynek mindenféle mentőcsapatnak meg kell felelnie. „Csak az ilyen mentőcsapatokat fogjuk beengedni a különféle kárhelyekre. Fontos tudni, hogy a mentőcsapatoknak a későbbiekben úgynevezett minősítő gyakorlatot is le kell folytatniuk, amit szigorúan ellenőriznek” – közölte. Az új egység négy korábbi csoportból alakult. Tagjai a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió (DKMT) Rescue team, a Szegedi Vízimentő- és Tűzoltó Szakszolgálat, a Balástya Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szegvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A csapat tagjai egy közlekedési baleset szimuláltak a Huszár Mátyás rakparton, illetve egy kigyulladt csónakból a vízbe ugrott embereket mentettek. Hajóról oltották el a keletkezett tüzet, miközben a vízimentők a Tiszába ugrottakat menekítették ki. A bemutató egyik leglátványosabb része a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság turboreaktív oltógépe volt, hiszen a tehergépjármű alvázra szerelt sugárhajtóművet működés közben ritkán láthatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.