Közélet

Az állam által finanszírozott földmegosztásra még két hétig lehet jelentkezni

Az állam által finanszírozott földmegosztásra még két hétig lehet jelentkezni

2012. május 16., szerda
Az állam által finanszírozott földmegosztásra még két hétig lehet jelentkezni

Csongrád megye területének egynegyede van osztatlan közös földtulajdonban, összesen 49 ezer lakos birtokol 7300 földterületet. Az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését június elsejéig kell kezdeményezniük azoknak, akik azt szeretnék, hogy az eljárás költségeit az állam vállalja.

Hazánkban mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van, ebből 108 ezer hektár Csongrád megyében. Ezenfelül szövetkezeti, nevesítetlen tulajdonban további 300 hektár található megyénkben. Ezek összértéke meghaladja a 3,5 millió aranykoronát. Az érintettek június elsejéig élhetnek az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésének államilag finanszírozott lehetőségével, a területileg illetékes földhivatalt kell felkeresniük. „2014-ben lejár a földeladási moratórium, s addig el szeretnénk érni, hogy minden osztatlan közös tulajdonnak legyen birtokosa” – hangsúlyozta a kormánymegbízott szerdai sajtótájékoztatóján.

B. Nagy László

hozzátette, erre nem csak azért van szükség, mert sokkal egyszerűbbé válik a nyilvántartás és a tulajdonviszonyok kezelése, hanem a különböző jogi ügyletek, így például az adás-vétel vagy az öröklés is könnyebb lesz. A bérleti szerződések megkötését is megkönnyíti, ha egy helyrajzi számhoz egy tulajdonos tartozik, illetve fontos tudni azt is, hogy az osztatlan közös tulajdonokat a bankok nem fogadják el hitelfedezetnek. Magyarországon 5 millió hektár szántó található, ehhez mérten jelentős arány, hogy 2 millió hektár van osztatlan közös tulajdonban. A 272 ezer földterületnek 2 millió tulajdonosa van, közülük 49 ezren Csongrád megyeiek. B. Nagy elmondta, az elmúlt években mindössze 240 ezren kezdeményezték ennek a tulajdoni formának a megszüntetését, ezt a folyamatot szeretné elősegíteni az állam a június elsejéig felkínált lehetőséggel.

„Az osztatlan közös tulajdonok megszüntetése 2002 óta zajlik, 2005-től kezdve új rendeletek alapján. Ennek ellenére nem látszik az érdeklődés az érintettek részéről” – jegyezte meg Gósz Zoltán. A kormányhivatal földhivatalának igazgatójától megtudtuk, most naponta 60-70 megkeresésük van, míg a kormány által indított kampány előtt 2-3 érdeklődőnél több nem jelentkezett náluk. Eddig kétféle módon lehetett megszüntetni az osztatlan közös földtulajdonokat, mindkét esetben az állam viselte a felmerülő költségeket. Azok, akik vállalták, hogy saját maguk előre finanszírozzák a földek kimérését, általában hamarabb kerültek birtokon belülre. „Most ezt meg szeretnénk szüntetni, s így mindenkinek egyenlő esélyt tudunk biztosítani” – hangsúlyozta a szakember. A Földhivatal igazgatója beszámolt arról is, hogy volt egy olyan jellegű félelem is az emberekben, hogy aki később jut földterülethez, az nem ott és nem olyat kap, s nem olyan aranykorona értékben, amint ami neki járna. Gósz Zoltán leszögezte, a jogszabályváltozások révén korrekt a jelenlegi eljárás. A sajtótájékoztatón elhangzott, a június elsejei jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, tehát ezt követően csak saját költségen, összetettebb eljárásban szüntethető meg az osztatlan közös tulajdon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.