Közélet

Kártérítésre várnak az Agóra áldozatai + FOTÓK

Kártérítésre várnak az Agóra áldozatai + FOTÓK

2012. május 31., csütörtök
Kártérítésre várnak az Agóra áldozatai + FOTÓK

Néhány Gogol utcai lakó jelezte szerkesztőségünknek, hogy az Agóra építkezésén dolgozó munkagépek a napokban több parkoló autót is meghúztak, a kivitelező érdeklődésükre az alvállalkozókra mutogat, és nem hajlandó elismerni felelősségét.

Az autók a Jósika utcában parkoltak. Az egyik név nélkül nyilatkozó károsult elmondta, azért nem a Gogol utcában, mert iszonyatosan poros, ugyanis nem takarítják. Szombat reggel vette észre az autó oldalán található sérülést. Egyértelműen munkagéptől származónak véli, mert látszik, hogy bele van vésve, marva a karosszériaelembe. Úgy néz ki, mintha a markológép kanalának utolsó tüskéje végigszántotta volna az autó oldalát.

„Én nem tudom bizonyítani, ő meg letagadja”

„Valószínűleg az is volt, de hiába megyek ki és kérdezem meg tőle, úgysem vállalja, én nem tudom bizonyítani, ő pedig le fogja tagadni” — érvel a lakó. Az autóján két karosszériaelem sérült meg, át kell festeni, a kár több tízezer forintra rúg.

A Gogol utca 24-ben lakó hölgy autója ugyancsak megsérült. Műtötték a lábát, így hosszabb ideig nem ült autóba, a járművet pedig a Jósika utcában hagyta szabályosan leparkolva. Nem nézte naponta, akkor értesült a sérülésről, amikor az ugyancsak károsult szomszédja szólt neki. A két sérült jármű egymás mögött állt ugyanazon az oldalon, ezért elképzelhető, hogy a káresemény is egyazon időben történt. Az ő autóját is hasonló kár érte, a behorpadt karosszériát kell megjavítani, meg újrafesteni.

A károkozó kámfort játszott

A károkozó persze egyik helyen sem hagyta ott névjegyét vagy elérhetőségét, így szinte megtalálhatatlan. A fővállalkozó nem fog felelősséget vállalni az alvállalkozókért, az alvállalkozókból meg van három, így biztos, hogy egymásra fognak mutogatni, okoskodik az első károsult, és valószínűleg igaza is van. Még egy érv amellett, hogy a kárt az építkező cég járművei okozták. Noha több cég tüsténkedik az utcában, a Délút Kft. csak a Gogolon mozog, munkagépei ott javítják a vízcsöveket, és nem mennek be a Jósika utcába. Az agórásoknak van egy kijáratuk a Gogol utcán, átmennek a Jósikán és visszamennek a Kálvária felől. Ők körbe-körbe mehetnek, és mennek is.

Kártérítést ígértek

A panaszos hölgy élénken emlékszik még arra a lakossági fórumra, amelyet az építkezés megkezdése előtt tartottak, ahol az illetékesek megígérték, ha a lakosokat bármilyen kellemetlenség vagy kár éri, akkor kártérítik őket. Tóth Károly szocialista képviselő nevét említette, aki ugyancsak nyugtatgatta akkor a bizalmatlan lakókat. A hölgy jóhiszemű, s csupán azt szeretné, ha az ígéretet tevők, most be is tartanák a szavukat. Még egy károsulthoz becsöngettünk – az ő autója is megsérült –, de nem találtuk odahaza, mint ahogyan azt a hölgyet sem, akit állítólag még az építkezés legelején ért hasonló kellemetlenség. Megkerestük Szűcs István építésvezetőt, aki ugyancsak azt mondta, nem óhajt találgatásokba bocsátkozni, ilyen alapon bármelyik járművezető lehet a tettes, semmi bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy az építkezésen dolgozó munkagépek vagy kamionok okozták volna a kárt. „Álljak ide ki, s igazgassam a sofőrt, mi a javaslata, mondja meg, mit csináljak?” – horkant fel kissé idegesen az építésvezető. „Mi van akkor, ha elmegyek bevásárolni, hazaérek, s itthon veszem észre, hogy valaki meghúzta az autómat a parkolóban. Lehet ez akár szállóige is, meghúzták az autómat, hű, az enyémet is” – okoskodik tovább Szűcs úr. Nem tudja, mi az igazi megoldás.

Nehéz ügy

Mi sem, ezért próbálkozunk tovább. Tóth Károly akkor valóban a Belváros önkormányzati képviselője volt, a lakossági fórumra is emlékezik, de miután átszabták a választókörzeteket, így már nem ő, hanem Farkas László Fidesz-KDNP-s képviselő az illetékes. Őt viszont hiába hívtuk, nem tudtuk elérni. Nehéz ügy, nyugtázza Priskinné Ale Mária, a szegedi önkormányzat fejlesztési irodavezető-helyettese. Ingatlanok esetében állapotfelmérés történt az építkezések megkezdése előtt, és ugyanezt elvégzik az Agóra átadása után is. Az önkormányzat olyan megállapodást kötött, hogy kár esetén a kivitelező, pontosabban annak biztosítója fizet. Priskinné Ale Mária is felvette a kapcsolatot a kivitelezővel, és tájékoztatásunkra érdeklődött az autók sérülése ügyében, de neki sem mondtak mást, mint nekünk. Az irodavezető-helyettes sajnálja az ügyet, de mint elmondta, az önkormányzat valóban nem tehet semmit. Ismeretlen az elkövető, nincs tanú, így valóban nehéz bármit is bizonyítani. Egyedüli lehetőség, hogy a károsultak közösen fölkeressék a kivitelezőt, és megpróbáljanak valamilyen módon megegyezni vele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.