Közélet

Tűzön-vízen mentettek az önkéntesek + FOTÓK, VIDEÓ

Tűzön-vízen mentettek az önkéntesek + FOTÓK, VIDEÓ

2012. április 19., csütörtök
Tűzön-vízen mentettek az önkéntesek + FOTÓK, VIDEÓ

Víz alól és lángoló épületből is menekített embereket a Maros Mentőcsapat csütörtök délután Szegeden. Az önkéntesekből álló alakulat két helyszínen tartotta rendszerbe állító gyakorlatát, hogy összehangolja munkáját a hivatásos szervekkel.

Árvíz vágott el a külvilágtól egy szigetet csütörtökön, miután nem messze tőle egy zsilip megsérült. A hirtelen megemelkedett vízszint egy úszóházat is magával ragadott, több emberrel a fedélzetén. Az erős sodrás miatt egy nagyobb átmérőjű csőbe is beszorult valaki, a fejetlen menekülés közben pedig két jármű frontálisan összeütközött. Nem sokkal ezt követően egy lakóépület második emelete is lángba borult, a helyszínre érkező tűzoltók több járművel tudták csak eloltani azt. Tucatnyi halott és még több, különböző szintű sérült a két szerencsétlenség mérlege.

Akcióban

Az eset szerencsére csak annak a szimulációs gyakorlatnak a forgatókönyve volt, melyet egy katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlat keretén belül tartottak meg csütörtökön. Az árvízi szituációt a Maty éri evezős pálya szomszédságában vezényelték le, a lángok pedig az öthalmi diáklakások mellett álló, egykori szovjet laktanya ablakaiból csaptak ki. Az embert próbáló feladaton először mutatkozhattak be az újonnan megalakult, önkéntesekből verbuválódott Maros Mentőcsapat, mely Csongrád megye területi rendeltetésű speciális mentőszervezete lesz. Feladatukat a hivatásos szervekkel összhangban, éles helyzethez illő fegyelemmel és precizitással hajtották végre. "A professzionális katasztrófavédelmi szervek, tűzoltók illetve a hivatásos mentőszolgálat szakemberei mellett az önkéntesek is részt vehettek a kárelhárítási folyamatokban. Mind munkavégzésükben, mind pedig a hivatásos állománnyal történő közös munkában is gyűjthettek tapasztalatot" - nyilatkozta portálunknak

Tátrai János

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense. Mint mondta, a Maros Mentőcsapat több komponensből áll, vízi mentési, tűzoltási, műszaki mentési képességekkel is bír, elsősorban azonban árvízi mentésre specializálódott. Jól képzett egészségügyi egységeik mellett búvárokkal is rendelkezik a csoport, valamint Balástyáról és Szegvárról két önkéntes tűzoltó egység is kiegészíti, melynek köszönhetően a lángokkal is eredményesen felvehetik a küzdelmet.

Már nem lehet bárkiből önkéntes

Katasztrófa esetén a szakszerű munkavégzéshez nem elég a jó szándék, felkészültség is szükséges. "Eddig sajnos a szakképzetlen önkéntesekkel sok esetben csak többen voltunk, érdemileg nem tudtak segíteni a mentésben. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiadta a minimális követelményeket tartalmazó irányelveket, melyhez igazodva eredményesebbé válhat munkájuk" - hangsúlyozta Tátrai János. A katasztrófavédelem – az önkéntesek bevonásával – elkészítette és kiadta a különböző mentési ágakra (vízi mentés, városi kutatás – mentés, stb.) vonatkozó szakmai minimum követelmények rendszerét. Az ebben lefektetett technikai előírásoknak, szakmai tudásbeli követelményeknek kell megfelelni annak a mentőcsapatnak, amely Magyarország katasztrófavédelmi rendszerében helyet akar kérni, és a mentésből, mások megsegítéséből is kivenné a részét. "Tavaly nyár óta végzik a csapatok minősítő gyakorlataikat, körülbelül hat csoport minősítette eddig magát, továbbá a korábban alakult önkéntesek működését is segítheti ez a követelményrendszer. A Maros Mentőcsapat holnap indul Győrbe, hogy letegye a szükséges vizsgát" - mondta Tátrai János. http://www.youtube.com/watch?v=X33EqpZ-VzM

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.