Közélet

Sok a nyilvántartásokban nem szereplő ember Szerbiában

Sok a nyilvántartásokban nem szereplő ember Szerbiában

2012. április 2., hétfő
Sok a nyilvántartásokban nem szereplő ember Szerbiában

Szerbiában jelenleg mintegy 30 ezer embernek, többségükben romának nincs személyazonossági igazolványa és mintegy 6500-an nem szerepelnek az anyakönyvi nyilvántartásban, vagyis "jogilag nem léteznek" - közölte hétfőn Belgrádban Eduardo Arboleda, az ENSZ menekültügyi főbiztosának szerbiai képviselője.

A diplomata szerint súlyos probléma, ha valaki nem szerepel semmilyen állami nyilvántartásban, mivel az nem juthat születési anyakönyvi kivonathoz, korlátozottan vállalhat csak munkát, nem kap egészségügyi ellátást és emberi jogaival sem élhet maradéktalanul. Egy közelmúltban készült felmérés szerint a szerbiai roma népesség 6,5 százalékának nincs személyi okmánya és másfél százaléka nem szerepel az anyakönyvi nyilvántartásban. A világszervezet menekültügyi főbiztosságának képviselői öt éve a szerb hatóságokkal együtt dolgoznak a szerbiai roma nyomortelepek felszámolásán, és már 20 ezer embert sikerült közösen megfelelő dokumentumokkal ellátniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.