Párra lelt a vadasparkban Bobó, a krokodil

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Barbi, a Szegedi Vadaspark nőstény krokodilja nem lesz többé magányos: a győri állatkertből nemrég megérkezett hím párja, Bobó. A vadaspark munkatársai tűkön ülve várják szerelmük “gyümölcseit”, pontosabban tojásait.

2008-ben érkezett négy aprócska krokodil a Szegedi Vadasparkba a Lipcsei Állatkertből, az afrikai tompaorrú krokodilok európai törzskönyvével való együttműködés során. A kicsik szépen megnőttek, ivarérettek lettek. A program irányításával egy nőstény maradt a vadasparkban, majd nemrégiben a győri Xantus János Állatkertből érkezett mellé egy alfajának megfelelő hím. Barbi, a nőstény krokodil így most már Bobóval, a termetes hím krokodillal osztja meg a vadaspark krokodilszobáját.

Bobó nem állatkertben született, és egy ukrán cirkusz volt az, amely hosszú ideig tartotta, anélkül, hogy tudták volna, milyen fajba is tartozik. Csodálkoztak is, hogy miért nem nő nagyobbra, mint ahogy ezt egy nílusi krokodiltól elvárható lenne… A Győri Állatkertbe fogadta be az amúgy teljesen egészséges és szép kiállású krokodilt, majd onnét érkezett meg szaporítási célból Szegedre. A tompaorrú krokodilok a nyugat- és közép-afrikai trópusi esőerdei tavak és folyók lakói. Angol nevük a törpe mivoltukra utal, valóban, csak két amerikai kajmánfaj kisebb nála. Bár általában a hímek sem nőnek hosszabbra másfél méternél, erőteljes testfelépítésűek. Nagyobb emlősökre, így emberre sem vadásznak, leginkább a halakra veszélyesek. Az ember annál inkább veszélyezteti. Bár a bőre nem értékes, megenni viszont annál inkább kedvelik, tehát – csakúgy sok más erdei állatok – a húsáért vadásszák az egyre ritkuló számú krokodilfajt.

Bobó és Barbi a Vadaspark bejáratától nem messze tekinthetők meg, a krokodiloknak kialakított esőerdei hangulatú szobában. A vadaspark munkatársai bíznak benne, hogy „egybekelésüknek” rövidesen megteremnek a gyümölcsei, pontosabban a tojásai…

Előző sztori

A szerbiaiak majdnem kétharmada megváltoztatná az alkotmányt

Következő sztori

2016-ra lehet kész az új nemzeti labdarúgó-stadion