Közélet

Orbán: Garantálni kell minden kisebbség biztonságát

Orbán: Garantálni kell minden kisebbség biztonságát

2012. április 11., szerda
Orbán: Garantálni kell minden kisebbség biztonságát

Orbán Viktor szerdán hivatalában fogadta Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját, ahol a miniszterelnök ismét határozottan elítélte Baráth Zsolt jobbikos képviselő előző héten, az Országgyűlésben tett szélsőséges kijelentését, majd világossá tette, a kormány minden kisebbségnek garantálja, hogy biztonságban élhet - közölte a kormányfő szóvivője szerdán, az MTI-vel.

A megbeszélésről a hitközség is közleményben számolt be, amelyben kifejtik:

Köves Slomó

az "egyértelmű határvonalak meghúzására" figyelmeztetett, továbbá arra is, hogy a szimbolikus értékű szavakat tetteknek kell követniük.

Szijjártó Péter

miniszterelnöki szóvivő tájékoztatása szerint a találkozón

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes is részt vett, a kormányfő pedig "üdvözölte, hogy hazánkban újra sokszínűvé vált a zsidó hit- és közélet".

Orbán Viktor

szóvivőjének értékelése alapján Köves Slomó a megbeszélésen nagyra értékelte a miniszterelnök emberi méltóság melletti kiállását az Országgyűlésben, és köszönetét fejezte ki, hogy a kormány biztosítja a sokszínű vallási-kulturális élet feltételeit Magyarországon. Az EMIH közleményében felidézi, a Jobbik egyik képviselője az Országgyűlés előző heti ülésén súlyosan antiszemita kijelentéseket tett, a vérvád középkori babonáját felélesztve rituális gyilkossággal vádolta a zsidó közösséget. Mint emlékeztetnek, ezért közös vizsgálóbizottság felállítására és a súlyos uszítás elítélésére kérték a demokratikus parlamenti pártokat. Kiemelik: ezt követően

Steiner Pál

szocialista képviselő javaslatára az Országgyűlés "példátlan támogatással szavazta meg egy állandó etikai bizottság létrehozását", az ellenzéki politikus javaslatát pedig "Orbán Viktor miniszterelnök válaszbeszédében méltatta". Köves Slomó a miniszterelnöknél tett látogatás során arra emlékeztetett, hogy hasonlóan súlyos uszításra a parlamentben 70 éve nem volt példa, ezért is van szerinte nagy jelentősége ebben a kérdésben a miniszterelnök kiállásának, és a demokratikus pártok minimális konszenzusának - olvasható a hitközség közleményében. A rabbi szavait idézve kiemelik ugyanakkor, hogy a jelképes lépések mellett a jog eszközeivel is fel kell lépni a hasonló jelenségek ellen, az EMIH ezért szerdán közösség elleni izgatás gyanújával feljelentést tett Baráth Zsolt jobbikos képviselő ellen, a feljelentés nyomán pedig a központi nyomozó főügyészség soron kívüli nyomozást rendelt el. Hozzáteszik továbbá, a találkozó résztvevői egyetértettek, hogy az antiszemitizmus kérdése nem lehet politikai hovatartozás kérdése. Ugyancsak Köves Slomó szavaira utalva a hitközség azt is hangsúlyozza, a "múlt heti eset a jéghegy csúcsa, az Országházban sorozatosan hangozhattak el következmények nélkül rasszista felszólalások az elmúlt időben". Köves Slomó ezért arra kérte a miniszterelnököt, hogy pártja és kormánya nevében tegye egyértelművé azokat a határvonalakat, amiket semmilyen körülmények között nem lépnek át a társadalmi együttélés ügyében - fűzik hozzá. Szijjártó Péter beszámolója szerint a találkozón szóba került a kormány és a hitközségek közötti megállapodás előkészítése is, az EMIH közlése szerint pedig felmerültek még további - a zsidó közösségi-felekezeti - élettel, a sokszínű zsidó kulturális és vallási élettel kapcsolatos kérdések is, a miniszterelnök pedig peszach alkalmából köszöntötte a magyar zsidó közösséget.

Baráth Zsolt

múlt kedden, napirend utáni felszólalásában a korabeli vádakat felidézve azt mondta, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg, ám ezt szavai szerint az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítélet hozni. A felszólalásra válaszoló

Fónagy János

államtitkár közölte: a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, aki ezt elmondta, és azoknak, akik megtapsolták, számolnia kell a magyar társadalom és a világ ítéletével. A kormány másnap a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon keresztül ítélte el a felszólalást, azt teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezve, mivel "ellenkezik mindennel, amit a magyar Országgyűlés és a kormány alapvető értéknek tekint". Fazekas Géza a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel azt közölte: közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomozást rendelt el szerdán a főügyészség a parlamentben múlt héten elhangzott, Tiszaeszlár 130 éve című felszólalás ügyében. Az LMP és az MSZP a felszólalás miatt felszólította Baráth Zsoltot, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról. A beszéd miatt tiltakozását fejezte ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is. A tiszaeszlári vérvád, amelyben 1882-ben helyi zsidókat egy keresztény lány,

Solymosi Eszter

rituális meggyilkolásával gyanúsítottak meg, a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb hívószava.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.