Gazdaság

Negyedmilliárdos támogatás a Szegedi Biológiai Kutatóközpontnak

Negyedmilliárdos támogatás a Szegedi Biológiai Kutatóközpontnak

2012. április 23., hétfő
Negyedmilliárdos támogatás a Szegedi Biológiai Kutatóközpontnak

Kétmilliárd forintot költ műszervásárlásokra a Magyar Tudományos Akadémia, a Szegedi Biológiai Központ negyedmilliárdos támogatáshoz jutott - tájékoztatta az MTI-t Pálinkás József, aki hétfőn hagyta jóvá egy pályázat eredményeit.

"Évtizedek óta ez a legnagyobb műszerfejlesztés a Magyar Tudományos Akadémia intézethálózatában. Ekkora összeget aligha lehet jobban elosztani, mint versenypályázatban, amelyet még decemberben, az állami költségvetés elfogadása után írtuk ki" - hangsúlyozta az MTA elnöke. Az intézmények két kategóriában pályázhattak. Egyrészt a kisebb műszerek karbantartására-beszerzésére 300 millió forint állt a rendelkezésre, ebben a kategóriában 38 pályázat érkezett, közülük 17 részesült támogatásban. A második kategóriában 1,7 milliárd forintot fordítanak nagy jelentőségű kutatások elindítását lehetővé tevő berendezések beszerzésére: 39 pályázatot nyújtottak be, közülük 13 részesül támogatásban. A pályázatok mindegyikét 2-3 bíráló vizsgálta, majd egy független zsűri ítélte meg versenyképességüket. "Míg korábban az intézmények a fejlesztési források odaítélése után döntöttek a pénz felhasználásáról, itt a szempont az volt, hogy mennyire versenyképesek az intézmények által megfogalmazott fejlesztési célok. A zsűribe jelentős mértékben bevontuk az egyetemek kiemelkedő kutatóit azért, hogy lehetőleg ne a kutatóhálózat döntsön önmagáról abban az értelemben, hogy mit tart perspektivikusnak" - ismertette a szempontokat az MTA elnöke. Hozzátette: a második kategóriában nem elsősorban egy-egy intézet részére ítéltek meg forrásokat, hanem meghatározott kutatási programokra. Olyan berendezések beszerzéséről van szó, amelyek révén az MTA kutatóhálózata, kutatócsoportjai eséllyel versenyezhetnek az EU 2014-ben induló Horizon 2020 keretprogramja pályázatain. "Nem az egyenlősdire, hanem olyan pályázatok támogatására törekedtünk, ahol egy-egy kutatócsoport a legkorszerűbb berendezés megvásárlásával európai szinten is versenyképes lehet. Olyan módon próbáljuk az intézményhálózatot alakítani, hogy európai szinten versenyképes legyen az élet- és természettudományban, valamint azokon a társadalomtudományi területeken, ahol versenyhelyzetben van a magyar tudomány. Természetesen vannak olyan kutatási területek, amelyeknek speciálisan magyar vonatkozásaik miatt egészen mások a kritériumai, ilyenek például a magyar régészeti kutatások" - fogalmazott

Pálinkás József

. A legnagyobb összegű támogatást, 258 millió forintot a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet fiatal kutatója,

Katona István

által vezetett kutatócsoportnak ítéltek a háromdimenziós képalkotást lehetővé tevő elektrontomográf vásárlására. Az eszköz "az agyműködés vizsgálatára irányuló kutatások során nagyon kis méretű területek vizsgálatát teszi lehetővé" - jegyezte meg az MTA elnöke. További három intézményben, a debreceni Atommagkutató Intézetnek (ATOMKI), a Szegedi Biológiai Kutatóözpontnak (SZBK) és a Wigner Fizikai Kutatóközpontnak ítéltek negyed-negyedmilliárd forintos támogatást. Az ATOMKI-ban egy modern gyorsítóberendezést vásárolnak, ahol nagyon sokféle vizsgálat folyik

Gyürki György

vezetésével, aki korábban az Európai Tudományos Tanács (ERC) fiatal kutatókat támogató pályázatán nyert. Az új berendezésen egyrészt a magreakcióval, azaz az atommagok létrejöttével kapcsolatos, másrészt anyagtudományi, nanotechnológiai kutatásokat végeznek. Anyagszerkezeti vizsgálatokhoz nélkülözhetetlen a Wigner Fizikai Kutatóközpont által vásárolandó berendezés, az SZBK új tömegspektrométere proteomikával és lipidomikával foglalkozó legkorszerűbb kutatásokat tesz lehetővé. A proteomika az élő szervezetben előforduló összes fehérje szerkezetét, biológiai funkcióját és térbeli, időbeli változásait, valamint a környezetével történő kölcsönhatásokat kutatja, a lipidomika pedig a zsírok összességét, funkcióját vizsgálja a sejtek, szervek, illetőleg a teljes szervezet szintjén. "Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának odaítélt 120 millió forintos támogatás lehetővé teszi, hogy az asztrofizikusok ne csak adatokat dolgozzanak fel Magyarországon, hanem a megfigyelésekbe, mérésekbe is bekapcsolódjanak, valamint a külső geoszférát is kutathassák" - mutatott rá Pálinkás József, aki kitért a Bölcsésztudományi Kutatóközpont archeogenetikai laboratóriumának nyújtott 32 millió forintos támogatásra is. "Egyedülálló laboratóriumról van szó, amely lehetővé teszi a régészeti leletek genetikai vizsgálatát. Olyan speciális vizsgálatokat végeznek, amelyek segítségével a régészetben olykor-olykor felbukkanó téveszméket genetikailag is sikerül elvetni, vagy éppen olyan felismerésekre, összefüggésekre rávilágítani, amelyekre nem képesek a hagyományos eljárások segítségével" - mondta az MTA elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.