Kultúra

Megnyílt az Albert Flórián-kiállítás a Móra-múzeumban + FOTÓK

Megnyílt az Albert Flórián-kiállítás a Móra-múzeumban + FOTÓK

2012. április 13., péntek
Megnyílt az Albert Flórián-kiállítás a Móra-múzeumban + FOTÓK

Pénteken kora délután hivatalosan is megnyílt a Móra Ferenc Múzeumban az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgónak, Albert Flóriánnak emléket állító kiállítás.

A Móra-múzeum igazgatója,

Fogas Ottó

köszöntőjében elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy először Szegeden nyílhat meg az

Albert Flóriánnak

emléket állító tárlat. Az intézmény fenntartója képviseletében

Tápai Péter

beszédében úgy fogalmazott, a múzeumban nem túl gyakori, hogy egy labdarúgó a kiállítás központi témája, majd kiemelte a labdarúgás, mint sport csapatépítő, közösségformáló jellegét. Beszéde végén Tápai Péter virágcsokor átadásával köszönte meg a legendás labdarúgó lányának,

Albert Magdolnának

, hogy a család a múzeum rendelkezésére bocsátotta a számtalan trófeát és családi relikviákat.

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyés püspök eszmefuttatásában kifejtette: Albert Flórián nem azzal alkotott maradandót, hogy "jókor volt jó helyen", hanem a tehetségével, játékával és személyiségével egy jelenséget generált és egy rendkívüli közösséget hozott létre, a "Fradi-családot".

Deutsch Tamás

, európai parlamenti képviselő, egyben a Ferencváros örök riválisa, az MTK elnöke beszédében kiemelte: "Ne féljünk nagy szavakat használni Albert Flóriánnal kapcsolatban. Albert Flórián egy világsztár volt. Példakép a pályán és a pályán kívül. Teljesítménye nem csak a magyar labdarúgás múltjáról, hanem jövőjéről is szól. Albert Flórián nélkül mindannyian kevesebbek lennénk. Kevesebb lenne a magyar labdarúgás, a magyar sport és a magyar sport kultúrtörténete. Ez a kiállítás főhajtás Albert Flórián és az ő emléke előtt."

Deutsch Tamás hangsúlyozta, a mai magyar labdarúgásban kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk az utánpótlásra, a fiatal tehetségekre. "A jövő Albertjei itt vannak közöttünk, csak nem tudjuk hol vannak és nem tudjuk, hogy hívják őket. Éppen ezért a lehető legtöbbet azzal tudunk tenni Albert Flórián emlékének megőrzése érdekében, ha odafigyelünk azokra a gyerekekre és fitalokra, akiket nem a pénz, és valamelyik nagy, világhírű klub szerződése, hanem a játék szeretete éltet" - fogalmazott a fideszes EP-képviselő, hozzátéve, ha máskor születik, egy Göröcs miatt lehetett volna Újpest-, egy Puskás miatt lehetett volna Honvéd-, vagy egy Albert miatt lehetett volna Fradi-drukker, ám ő végül MTK-szurkoló lett. Végezetül, Kubatov Gábor, a Ferencváros elnökének távollétében Orosz Pál, a zöld-fehér klubot üzemeltető zrt. vezérigazgatója egy gyerekkori élményét elevenítette fel a Császárral kapcsolatban, majd hozzátette, rendkívüli megtiszteltetés számára, hogy a legendás játékos klubját irányíthatja. "Albert Flórián volt, van és lesz. Soha, senki nem fog tudni felérni az ő nagyságához" - zárta köszöntőszavait a vezérigazgató. Ezt követően a kiállítást hivatalosan is megnyitották a nagyközönségnek és a sajtó képviselőinek. A jelenlévők között ifjabb Albert Flóriánon, és a Nemzet Sportolójának unokáján kívül ott volt több egykori kiváló ferencvárosi játékos, mint Lipcsei Péter, Horváth Péter, Keller József vagy Dragóner Attila, továbbá számos ifjú focista a Grosics Labdarúgó-akadémiáról, kíséretükben a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatának minap kinevezett új vezetőedzőjével, Tóth Bálinttal. A tárlaton személyes tárgyak és Albert Flórián pályafutásának számtalan relikviája megtalálható, melyeknek központi és legkiemelkedőbb eleme az 1967-ben az Európai Labdarúgó-szövetség által odaítélt Aranylabda. A tárlatot a (nem csak a) sportszerető közönség június 3-ig tekintheti meg a Móra Ferenc Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.