Egészség

Májustól az OMSZ irányítja az összes betegszállítást

Májustól az OMSZ irányítja az összes betegszállítást

2012. április 26., csütörtök
Májustól az OMSZ irányítja az összes betegszállítást

Májustól az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja az összes magyarországi betegszállítást, csütörtökön megtartották az átállás előtti utolsó egyeztetést - közölte az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel.

Mint írták, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban tartott megbeszélésen az egészségügyi államtitkárság, az Országos Mentőszolgálat, valamint a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének képviselői kinyilvánították együttműködési szándékukat annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen. Május elseje után a betegszállítás elrendelésére jogosult szakembereknek az 1820-as számot kell tárcsázniuk akkor, ha egyszerű betegszállításra van szükség. Az egészségügyi államtitkárság utalt arra: tavaly tárgyalásokat kezdett az érintettekkel annak érdekében, hogy az egységes betegszállítás irányítását az Országos Mentőszolgálat vegye át. Ennek eredményeként az OMSZ 2011 júliusában első lépésként a távolsági, megyéken átívelő betegszállítások összehangolásának feladatát vette át, 2012. január 1-je óta pedig már valamennyi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) szerződésben álló szolgáltató tevékenységét koordinálja. Májustól a betegszállításra vonatkozó megrendelések, hívások fogadását, a betegszállítók operatív irányítását is az OMSZ végzi, irányítási rendszerén keresztül követhető lesz, hogy melyik betegért mikor, hova kell menni. Az államtitkárság ugyanakkor leszögezte, hogy a magán-betegszállítók kapacitásaira az egészségpolitikai célkitűzéseknek megfelelően hosszú távon is szükség van. Kiemelték: az új rendszer lehetővé teszi a mentés és a betegszállítás feladatainak teljes körű összehangolását, az esetleges párhuzamosságok elkerülését. "A betegek érdeke ugyanis, hogy hatékony, korszerű és átlátható legyen a betegszállítás" - fogalmazott közleményében az egészségügyi államtitkárság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.