Magyarország az afganisztáni jelenlétről egyeztet

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország idén nem tervezi az afganisztáni nemzetközi erőkhöz (ISAF) való hozzájárulásának számottevő módosítását, de megkezdte az egyeztetéseket a szövetségesekkel a várható jövőbeli csökkentések ütemezéséről – közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter szerdán Brüsszelben John Allen vezérezredessel, az ISAF parancsnokával.

A NATO-országok miniszteri tanácskozásán részt vevő Hende Csaba – mint arról az MTI-t tájékoztatta – John Allen kérésére külön kétoldalú megbeszélést folytatott az amerikai tábornokkal. A találkozón az ISAF-parancsnok köszönetet mondott az Afganisztánban szolgáló magyar katonák kiemelkedő helytállásáért, és nagyrabecsülését fejezte ki Magyarország eddigi erőfeszítései iránt.

“Magam is méltattam Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonáink áldozatos munkáját, amely lehetővé teszi, hogy a tervezett menetrendnek megfelelően haladjon az afganisztáni átadási folyamat” – mondta Hende az MTI-nek. Mint közölte, a találkozón megerősítette, hogy Magyarország a gazdasági nehézségek ellenére továbbra is elkötelezett a szövetség afganisztáni céljainak támogatása mellett. Szót ejtettek a találkozón az afganisztáni biztonsági helyzetről, a lázadók vasárnapi támadássorozatáról is. Allen tábornok elmondta – közölte a magyar miniszter -, hogy fel voltak készülve a támadásra, az afgán biztonsági erők verték vissza sikeresen ezeket a támadásokat, és ez is mutatja felkészültségi szintjük javulását.

Kabul ellen az elmúlt egy évben több mint hétszáz különböző támadás készült, amelyeket sikeresen fojtottak el csírájában, illetve hiúsítottak meg egyesült erővel a nemzetközi és az afgán kormányerők – mondta Hende Csaba az ISAF-parancsnok tájékoztatása alapján.

Előző sztori

Gombákat támadó penészgombákat vizsgálnak szegedi biológusok

Következő sztori

Szünetel az ügyfélfogadás a rendőrség napján