Kosárlabda: óriási csalódás Vásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kosárlabda NB I/B-ben a rájátszás első körét játszák a csapatok. A 9-16. helyezésért az EnterNet Vásárhelyi Kosársuli egy héttel ezelőtt bravúros, 84-75 arányú győzelmet aratott a fővárosban a nagy múltú Budapesti Honvéd Dózsa György úti csarnokában. Pénteken eljött a visszavágó napja, de a Hódtói Sportcsarnokba kilátogató többszáz vásárhelyi szurkoló egyáltalán nem számolt azzal, hogy a Honvéd valóban vissza is vág a Kosársulinak.

Mócsai kezdte a kosárgyártást, akihez Kukla kétszer is csatlakozott. A vendégek azonban gyorsan felvették a ritmust, előbb Stefán Dávid és a színesbőrű Robert Kwame pontjai révén felzárkóztak, majd az egyik magas emberük, Bohanek Balázs egyenlített (3. perc: 6-6). A következő percekben felváltva estek a kosarak, a közönség először Utasi 5. percben dobott kosaránál hördült fel, hiszen a vásárhelyiek csupaszív bedobója a támadóidő lejártának pillnatában szórt egy tripát (5. perc: 13-10). A hazai sárga-kékeknél a távoli dobásokkal hadilábon álló Vas Péter a 7. percben dobta első pontjait, míg a másik oldalon Tursics is ebben a percben érte el első pontját. A negyed utolsó perceiben a szenzációsan játszó Utasi vezérletével hét ponttal (26-19) elhúztak a hazaiak, de a lefújásig Tursics három pontra felhozta a fővárosi pirosakat.

A második negyed a másik magas ember, Szeleczky István kosarával kezdődött, majd az Utasi lefogására beküldött és ennek érdekében olykor a szabadfogású birkózáshoz hasonló elemeket is bevető Szécsényi kosarával először vezetett a Honvéd (12. perc: 26-27). “Nem adja olcsón a bőrét a Honvéd” hallatszott a nézőtérről és valóban nem adta. Felváltva vezettek két-három ponttal a csapatok, a vendégeknél Szeleczky mellett Tursics Krisztián is egyre jobban belelendült, a hazaiaknál csak a három rutinos, Utasi, az ebben az időszakban különösen remeklő Kukla és Vejinovics tudta tartani a lépést (15. perc: 31-34, 18.perc: 39-37). Vendég időkérésnél Mészáros István arra bíztatta játékosait, hogy Tursicsra játszanak, mert “Krisztiánnak sül a keze”. A fővárosiak ekkorra már ördöngősen játszó irányítója triplával vette vissza a vezetést csapatának, majd az addig keveset mutató Taga is “triplázott”, sőt Sétáló Tamás kosarával hat ponttal elhúzott a Honvéd (19. perc: 39-45). A nagyszünetig azonban Czibere trojkájával és Vejinovics duplájával egy pontra csökkent a fővárosi előny (44-45).

Szünet után a két “K” betűs, Kwame és Kukla dobópárbaját láthatták a nézők, közben azonban a hazaiak centere, Kukla begyűjtötte negyedik hibapontját, így Elek András kénytelen volt lecserélni, amelyet a másik oldalon Mészáros edző nagy megkönnyebbüléssel fogadott. A hazaiaknál végre a fiatalabbak – Vas és Mócsai – is be-be találtak és ez meg is látszott az eredményen (28. perc: 63-54). Ekkor azonban újabb veszélyforrásként Vass Péter is begyűjtötte negyedik hibáját és ezt megérezve új erőre kaptak a pirosak. Taga triplájára Stefán tett rá egy duplát, majd Sétáló zsákolt és máris kettő pontnyira (63-61) olvadt a Kosársuli előnye. A negyed utolsó pontját azonban Utasi jóvoltából a hazaiak szerezték.

Négy pontos (65-61) vásárhelyi előnnyel kezdődött a befejező tíz perc. Összességében 13 pont a hazaiak előnye, nem lehet gond gondolhatták a hazaiak. Erről azonban Tagáéknak más lehetett a véleménye, hiszen a Honvéd bedobója előbb dobott egy triplát, majd egy duplát miközben Czibere és Vejinovics dobásai a fizikát meghazudtolva pördültek ki a gyűrűből. Ez még nem volt elég, jött a Tursics névre hallgató piros tűzgolyó, akinek két duplájával már elérhető közelségbe került a Honvéd számára az összetett győzelem (33. perc: 65-70). Cziberénél elszakadt a cérna, amiért technikait kapott. A büntetőket nem túl jól dobó Taga előbb értékesítette a két lehetőségét, majd az oldalbedobást követően újabb két pontot szerzett és ezzel ledolgozta hátrányát a Honvéd (34. perc: 65-74). Tetézte a bajokat vásárhelyi oldalon, hogy Utasi egy “medvepuszi” miatt már nem tudott visszatérni a pályára. A következő perc három triplát hozott, Kukla kezdte, majd jött Taga és a végig igen durván védekező Szécsényi folytatta (35. perc: 68-80). Ekkor már minden bejött az eksztázisban játszó piros mezeseknek, Tursics például félig hanyatt esve a dudaszó pillanatában is betalált. Kis Gergő után Vas, Kukla és Schéda is jól célzott, ami újabb reményt adott a hazaiaknak (39. perc: 76-85), de másfél perccel a vége előtt Kukla, majd Vejinovics is kipontozódott és ezt már nem bírta el a hazai gárda. Az utolsó pillanatokban Taga és a mezőny legjobbja, a 43 IBM pontig jutott Tursics kivégezte a hazaiakat.

A Kosársuli ezzel a vereséggel csak a 13-16. helyezésért játszat tovább, ellenfele a hétvégi eredmények után derül majd ki.

Férfi kosárlabda NB I/B rájátszás a 9-16. helyért, visszavágó:

EnterNet Vásárhelyi Kosársuli – Budapesti Honvéd 77-90 (26-23, 18-22, 21-16, 12-29)
Hódmezővásárhely, Hódtói sportcsarnok, 400 néző. Vezette: Bogárdi, Mester, Földi.
Kosársuli: Vejinovics 10/3, Utasi 20/6, Mócsai 5, Vas P. 12, Kukla 19/3. Csere: Schéda 2, Grezsa, Kiss G. 5/3, Czibere 3/3, Rácz T. 1. Edző: Elek András.
Honvéd: Tursics 28/12, Kwame 13/3, Taga 20/12, Bohanek 6, Stefán D. 6. Csere: Szécsényi 5/3, Sétáló 6, Szeleczky 6, Benyó. Edző: Mészáros István.
Kipontozódott: Kukla (39′), Vejinovics (39′).
A párharc győztese a Budapesti Honvéd 165-161-es összesítéssel.

Elek András: “Reális eredmény született, támadásban és védekezésben is felül múlt bennünket a Honvéd. Ez a különbség a két csapat között, a fővárosiaknál két csapatnyi fiatal játékos már az edzéseken is ádáz küzdelmet folytat a csapatba kerülésre és ezt a harcosságot a mostani mérkőzésre is át tudták menteni.”

Mészáros István: “Nagyon tartalékos csapattal tudtunk ma pályára lépni, mindössze tíz játékosom volt és köztük sérült is ült a kispadon, így nagyra értékelem játékosaim teljesítményét. A fiúk ezen az estén szívvel-lélekkel küzdöttek és én csak a legőszintébb gratulációmat tudom kinyilvánítani feléjük.”

Előző sztori

Birinyi: Több sebből vérzik a hungarikumtörvény

Következő sztori

Bevezetnék a hittan- és erkölcstanórákat