Sport

Irány Ljubljana – 2. rész: Az esélyekről

Irány Ljubljana – 2. rész: Az esélyekről

2012. április 15., vasárnap
Irány Ljubljana – 2. rész: Az esélyekről

A SZEGEDma.hu jégkorong-szakírója, Petró János helyszíni naplójában követi végig a szlovéniai divízió I-es jégkorong-világbajnokságot. Vasárnap 13 órától megkezdik nagy menetelésüket Ladányi Balázsék. Előtte egy kis esélylatolgatás!

Jómagam visszafogottabb vagyok a szurkolói blogokban megjelent jóslatoknál. Ez a lebonyolítás sok veszélyt rejt magában, ki lehet esni akár két nyert mérkőzéssel is, illetve hárommal a mennyekbe juthatunk. Amit mindenképpen el kellene kerülni, az a szlovén - osztrák - magyar körbeverés, mivel a torna utolsó mérkőzését éppen a másik két csapat játssza. Az azért biztosra vehetjük, főleg az EBEL-ben történtek után, hogy ez a két csapat, ha kell, szégyenkezés nélkül kimatekol minket az A csoportból. A sorsolásunk mindenesetre szerencsés, az első két meccs, Japán és Ukrajna ellen, meghatározza a további lehetőségeinket. A középszakaszban letudjuk a házigazda szlovéneket, majd az osztrákokat is. Ha mindezek után marad reményünk a feljutásra, akkor szerencsésnek mondható, hogy éppen a britekkel zárjuk a tornát, ha baj van és a kiesés lebeg fejünk felett, akkor is szerencsés. Én mindenesetre továbbjutást remélek, szeretnék. Már csak azért is, hogy számon kérhessem Kibédi Peti ígéretét, amit alább olvashattok, illetve azért, hogy igaza legyen Jónás Lacinak is.

És akkor néhány vélemény:

Kibédi Péter - Felhő

(Nemzeti Sport munkatársa, Rádió 88 sportriportere): Feljutunk az elitbe! Dőreség lenne nem így kimenni, persze majd ott a helyszínen, talán rögtön az első, japánok ellni meccs után a kieséstől is retteghetünk. Ez a szép az új rendszerben. Tavaly egy meccsen múlt minden, itt egy meccs kevés az örömhöz, de sok a bánathoz. A mezőnyt nézve a közepén vagyunk, két erősebb, két valamivel gyengébb mellett egy hasonló erősségű csapat ellen megyünk jégre. Egy biztos, az már fél siker, hogy nem a Hala Tivoliban, hanem a nagy sportcsarnokban játszik válogatottunk. A Tivoliból, legyen szó válogatottról, vagy sorsdöntő Alba Volán meccsről, csak szomorúan jöttem el. Az fontos, hogy lássuk a jövőt és ezt nem feltétlen feljutásban mérik. De ha Vas Marci gólja ismét eldönti a feljutást, akkor a nyár közepén teljes hokifelszerelésben, korcsolyával a lábamon végigsétálok a Kárász utcán. Jó lenne látni magamról ezeket a képeket! Azt tegyük hozzá: Vas Marci kísér majd végig!

Kalocsa László - Kacsa

(a Tisza Volán Szeged jégkorongcsapatának edzője): Minden idők egyik legnehezebb VB-je előtt áll a csapat ! Négy teljesen egyforma képességű csapat fog küzdeni a két feljutó helyért. A mi játékosaink nagyon jó szezonon vannak túl, kiváló a szakmai vezetés, és nagyon motiváltnak tűnnek a fiúk, és ez biztató ! Borzasztóan szurkolok nekik, és remélem sikerül a feljutás !

Kiss Zsolt - Kolti

(a Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdázója): Azt nem mondhatom, hogy töviről hegyire ismerem a mezőnyt, de az eredményeket mindig figyelemmel követtem! Ez alapján mondhatom, hogy így az átszervezéssel nehéz dolga lesz a magyar csapatnak! Hiszen ebben a hatosban mindenki esélyes a feljutásra! Köztük a magyarok is, remélem hogy sok szép pillanatot láthatunk.

Pintér M. Lajos

(a SZEGEDma.hu főszerkesztője): Úgy gondolom, az új típusú lebonyolítási rend mindenképpen pozitív a szurkolók szempontjából, hiszen ebben a ljubljanai csoportban nem lesz előre lefutott meccs, öt kiváló ellenféllel csap össze a magyar válogatott. A csapat számára már kevésbé tűnik kedvezőnek a szisztéma, hiszen az ilyen sorozatterhelés talán egy picit jobban fekszik a riválisoknak. Hazai jégen Szlovéniát tartom a legnagyobb aranyesélyesnek, mögöttük viszont bármi elképzelhető. A szívem azt mondatja velem, az utolsó fordulóig harcban leszünk a feljutást érő első két helyért, reálisan szemlélve azonban a harmadik-negyedik helyre futhatunk be, ami szintén értékesnek számíthat majd ilyen erős mezőnyben. Azt várom Vas Jánoséktól, hogy ugyanazt a lelkes, harcos, megalkuvást nem ismerő játékot mutatják be, mint amivel az utóbbi évek valamennyi világversenyén maguk mellé állították az ország sportszeretőit.

Csíkos Gábor

(válogatott röplabda játékos): Mostanában sajnos nem követem annyira a jégkorong történéseit, de annak idején nagy szurkoló voltam és mivel Szegeden is szeretik ezt a sportot, nagyon szeretném ha a sportág újra visszakerülne Magyarországon az őt megillető helyre. Nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok izgalmas, kis gólkülönbségű mérkőzéseket várok, és ha nem is nyerjük meg a csoportunkat mindenképpen továbbjutó helyre saccolom a gárdát. Remélem a becsvágy és a bizonyítási vágy átsegíti őket a nehéz perceken és újra lesz egy nagy magyar csapat!

Tóni és Bea

(jégkorong rajongók facebook levelezéséből): Tóni: Megnéztük a csapatot a Lengyelek ellen. Egész jók voltunk! Nekem Sziki és Mihály Árpi játéka tetszett. Én bevállalok egy tippet arra, hogy harmadikok leszünk! Bea: Na, most már harmadikok? Vasárnap még azt mondtad, hogy negyedikek. Bea: Igenis! harmadikok leszünk! Vagy elsők... Tóni: ....csak utolsók ne!............

Jónás László

(sportgyúró, Naturtex-SZTE-Szedeák): Nagyon szeretem a magyar jégkorong válogatottat, ezért a legjobb eredményt tippelem és kijutunk a jövő évi A csoportos VB-re. Ezt már csak azért is szeretném, hogy ne kelljen ismét 35 évet várnod, hogy szurkolóként utazhass a sportág legerősebb tornájára.

Illés András

(SZEGEDma.hu, sportújságíró): Kőkemény meccsekre számíthatunk, nagyon nehéz dolga lesz a válogatottnak, különösen, hogy klubszereplésük miatt Szuper Levente és Hetényi Zoltán, két legjobb kapusunk nem lesz ott a vb-n. Mindenképpen jó hír, hogy Hári János és Szélig Viktor, két külföldön légióskodó válogatottunk viszont vitézkedhet a csapatban. Mind az öt válogatott nagyon nehéz ellenfél, közülük a mieink talán az osztrákokat és a szlovéneket ismerhetik a legjobban a közös EBEL-küzdelmek miatt. A helyszínből adódóan mindhárom válogatott szinte hazai pályán játszhat, biztos vagyok benne, hogy rengeteg magyar, osztrák és szlovén hokidrukker lesz kinn. A japánok is küzdenek kapusgondokkal, de ők is erős csapat, akárcsak a britek, akiknek NHL-t megjárt szövetségi kapitányuk és kiváló keretük van. S nem szabad megfeledkezni az ukránokról sem, az ex-szovjet államokban nagy hagyománya és presztízse van a jégkorongnak, remek képességű játékosokkal. Mindent egybevetve, szerintem nem lehetetlen küldetés megcsípni csoport második helyét, hogy felkerüljünk a világelitbe, de ehhez a maximumot kell nyújtania a csapatnak. Jó jel a lengyelek elleni két felkészülési meccsen elért győzelem, önbizalmat adhat. Mivel mindenki megverhet mindenkit, benne van a pakliban a kiesés, de ezt nem tartom túl valószínűnek. Véleményem szerint a negyedik helynél nem végzünk lejjebb. A csoportgyőzelem csoda lenne, a feljutás azért összejöhet.

Petró János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.