Közélet

Húsvétkor a válság ellenére is költekezünk

Húsvétkor a válság ellenére is költekezünk

2012. április 2., hétfő
Húsvétkor a válság ellenére is költekezünk

Az idén drasztikusan drágul a tojás, így többe kerül a húsvéti ünnepi étkezés, a kereskedők azonban arra számítanak, hogy 2012-ben is fogunk annyit költekezni húsvétkor, mint tavaly.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) hétfői közleménye szerint a tojás ára 55 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ennek oka, hogy az uniós "ketrecszabály" miatt kevesebb a tojás egész Európában. Uniós összegzés szerint 10-15 százalékkal csökkent a tojástermelés 2012 eddig eltelt időszakában, ez hetente 200 millió darab kiesését jelenti a közösségi piacon. Húsvétkor egyébként mindig drágul a tojás, teszik hozzá, de nem ennyire. Az ünnepek előtt napról-napra magasabb áron vásárolhatják meg a háziasszonyok a tojást, de azután feltehetően olcsóbb lesz a jelenlegi árakhoz képest. A közlemény szerint a népegészségügyi termékadó miatt a csoki tojás is drágább, mint tavaly, a jövedéki adó miatt pedig a szeszesital ára is emelkedett, a tavalyinál magasabb árakhoz ráadásul hozzájárult az áfa-kulcs emelkedése is. Az üzemanyagárak emelkedése miatt pedig többe kerül a rokonok, barátok meglátogatása is. A húsvét a karácsonnyal együtt olyan ünnep, amikor a családok minden tartalékot megmozgatnak, ráadásul a kereskedelem számára jól indult az év, így az OKSZ arra számít, hogy a válság ellenére 2012-ben is megugrik az élelmiszer forgalom ebben az időszakban (márciusban-áprilisban) az év eleji hónapokhoz képest, 35-40 milliárd forinttal. Sonkafélékből, füstölt húsáruból 6 ezer tonna, csokoládéból, édességből 9 ezer tonna fogyhat húsvétkor. Tavaly átlagosan 6-7 százalékkal drágultak az élelmiszerek, az idei év első két hónapjában pedig az előző év azonos időszakához képest 5-6 százalékkal. Az év első hónapjaiban a sertéshús ára 10 százalékkal, a cukor, továbbá a csokoládéféleségek ára pedig közel 20 százalékkal nőtt, a tavalyi év első hónapjainak áraihoz képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.