Közélet

Hulladékhegyek a Tisza partján + FOTÓK

Hulladékhegyek a Tisza partján + FOTÓK

2012. április 22., vasárnap
Hulladékhegyek a Tisza partján + FOTÓK

A Föld Napján számtalan programot szerveznek felhívva a figyelmet az anyatermészet védelmének fontosságára. Vannak azonban, akik hosszú évek óta nap mint nap tesznek azért, hogy szebb és tisztább legyen lakókörnyezetük. Újszegeden a Tisza-part egy kis szeletét Farkas András gondozza.

Egyre többen fedezik fel az újszegedi Gergő-ligetet, nem is tudván, hogy

Farkas András

unokájáról nevezte el azt a területet, amit az 1980-as évek óta gondoz. A turisztikai szakembert legtöbbször elegáns öltözetben láthatjuk, például a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagjaként jótékonysági rendezvényeken, kutyasétáltatás közben azonban nap mint nap szemet szed az ártérben, így a Gergő-liget és környéke mára rendezett és tiszta pihenőhellyé vált. „Sokan járnak ide kutyát sétáltatni, illetve hétvégente családok is ellátogatnak a környékre gyerekeikkel. Szerencsére egyre kevesebben szemetelnek, igaz a fiatalok üvegeket és italos dobozokat hagynak olykor maguk után” – számolt be tapasztalatairól. A Tisza áradása után is jócskán marad háztartási hulladék a területen, de Farkas András talált már televíziót, hűtőszekrényt, mosógépet, sőt még egy urnát is. Ezeket pedig bizony a szegediek hordják a területre, nem a folyó. „Tavaly több mint háromszáz nagy zsák szemetet vittünk el innen. Egyik ismerősöm segít ebben a munkában, a hulladékot a szeméttelepen szoktuk leadni. Legutóbb azonban nagy meglepetésemre mintegy 30 zsáknyit valaki más szállíttatott el a területről” – tette hozzá. Több mint három évtizede költözött Farkas András a Tisza-part közelébe, s közel két esztendő alatt ösvényt alakított ki, hogy a folyópartot meg lehessen közelíteni. A sűrű, gyalogosan jóformán áthatolhatatlan ártéri erdő egy kis újszegedi szelete mára kedvelt kirándulóhely lett. Mint elmondta, rendszeresen kaszálja a füvet, s kivágja az ösvény mentén növő cserjéket is, hiszen a természet rövid idő alatt visszahódítaná a területet. Arra is ügyel, hogy a töltésről levezető ösvényt rendszeresen marosi homokkal szórja fel, nehogy elcsússzon valaki a lejtőn. Az általa végzett munka jó példa arra, hogy környezetünk tisztaságáért, megóvásáért nem csak az év egyetlen napján érdemes tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.