Közélet

Emlékpark lett az elhanyagolt deszki szerb temetőből + FOTÓK

Emlékpark lett az elhanyagolt deszki szerb temetőből + FOTÓK

2012. április 17., kedd
Emlékpark lett az elhanyagolt deszki szerb temetőből + FOTÓK

A pravoszláv húsvét harmadnapján szentelték fel az emlékparkká alakított szerb temetőt Deszken. A több mint három évtizede bezárt temetőben egy kereszt is őrzi mindazok emlékét, akiket ott helyeztek végső nyugalomra.

Az emlékparkot és az egykori szerb temető sírjait

Svetomir Miličić

áldott meg. A parókus úgy látja, az emlékpark szimbolizálja a közös együttélést és azt a kollektív munkát is, ami a deszki magyarok és szerbek jellemzője. A pravoszláv húsvét harmadnapján tartott emlékpark átadón köszönetet mondott mindenkinek, aki a tervezésben, a pályázatírásban és kivitelezésben részt vett.

Brczán Krisztifor

azt tapasztalja, egyre sűrűbben jelennek meg a temetőben a hozzátartozók, több sírt is helyreállítottak a közelmúltban, ami nagy öröm a szerb közösség számára. „Ez a mi összetartó erőnk, ez az egyik álmunk, ami megvalósult. Ez közös munkára hív bennünket, hiszen most jön a legnehezebb feladat, az emlékpark fenntartása, ápolása” – fogalmazott a BÁNÁT Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke. A régi szerb temetőt két részre osztották az emlékpark tervezésekor, amit fakockák jelölnek. „Van egy félintenzív fenntartású terület, ahol a sírok találhatók, ezt rendszeresen gondozni kell, a fa jelölőkön kívül eső részen viszont nem lesz kaszálás, így a természetes vegetáció ismét megjelenhet” – mondta el portálunknak a Corvinus Egyetem tájépítész mérnöke,

Takács Katalin

, aki

Tar Imolával

közösen tervezte meg az emlékparkot. A temető közepén a folyók és országok találkozását jelző utat és pihenő részt alakítottak ki.

A temető évtizedeken át szolgált a helyi szerb közösség temetkezési helyéül. 1976-ban temettek oda utoljára, s az elhanyagolt területet benőtték a vadon kelt fák és cserjék. A BÁNÁT Egyesület tagjai kezdték meg néhány éve a temető kitakarítását, illetve a benőtt sírok és sírközök megtisztítását. Több éves munka előzte meg az emlékpark kialakítását. A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával 2008-ben indulhatott el a temető felmérése, majd két éve egy határon átnyúló együttműködés keretében elkészültek az kertépítészeti tervek. Tavaly új kerítés épült a temető körül, rekonstruálták a kovácsoltvas kaput, kidőlt vagy épp összetört sírokat állítottak helyre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.