Egy nap a táncnak – előadásokkal ünneplik a Tánc Világnapját

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 29-én táncelőadásokkal ünneplik szerte a világon a Tánc Világnapját, melyet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete részeként működő Nemzetközi Tánctanács kezdeményezett. A dátum Jean-Georges Noverre (1727-1810), a modern balett megalapítójának születésnapja. Tíz előadás és a táncművészethez kapcsolódó két fotókiállítás várja a kortárs táncművészet kedvelőit hat napon át – április 24. és 29. között – a Budapest Táncfesztiválon, amelyet a Compagnia EgriBiancoDanza olasz együttes nyit meg.

“Nehéz gazdasági helyzetünkben nem tudtuk azt a stratégiát folytatni, hogy egy-egy nemzetközileg magasan elismert nagy együttest hívjunk meg. Korábban vendégünk volt a Merce Cunningham Dance Company, a Shen Wei Dance Arts, a Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan, a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo. De a magyar fellépők is mindig nagy számban voltak jelen a fesztiválon, ezért megnéztük, milyen rangos, külföldön dolgozó magyar táncoshoz kapcsolódó társulatot invitálhatnánk meg. Így április 24-én a Susanna Egri vezette torinói Compagnia EgriBiancoDanza nyitja meg a fesztivált” – mondta el az MTI-nek Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója.
Az itáliai társulat egy három koreográfiából programmal érkezik a budai várbeli színházterembe. Az egyes darabokat Raphael Bianco jegyzi, a harmadik, az Amor di Mundo című a nemrégiben elhunyt Cesaria Evora dalaira készült.
A South Bohemian Ballet – Ballet Prague Junior a másik helyszínen lép fel, a Müpa Fesztivál Színházában a Függöny fel! című esttel. A címadó koreográfia a South Bohemian Ballet művészeti vezetője, Egerházi Attila munkája – részletezte Török Jolán.
“Nagyon odafigyeltünk arra, hogy sokrétű legyen a program, sokféle alkotó és téma mutatkozzon meg, tehát a tánc hívei és az épp erre járó külföldi érdeklődő is találjon az ízlésének és hangulatának megfelelő műsort. Fontos volt számomra, mert tisztelem a munkásságát, hogy most rendezzük meg Kanyó Béla fotográfus A csodás Táncművészetért című életmű kiállítását a színház galériájában” – emelte ki az igazgató.
A gazdasági helyzetre kitérve elmondta: idén négy nappal rövidebb lesz a fesztivál, amelynek költségvetését három tényező határozza meg. Az egyik a színház működési támogatása, a másik a pályázati lehetőség, a harmadik pedig a jegybevétel. “Mivel tudtuk, milyen jelentős lesz a bennünket sújtó elvonás, láttuk, miként alakul át a pályázati rendszer és érzékeltük, hogy mérséklődik a jegybevétel, a fizetőképes kereslet, ezek alapján készítettünk olyan likviditási tervet, amely alapján a fesztivál mindenképp megvalósulhat. 2011-ben kevesebb volt a támogatásunk, mint az indulásnál, 2002-ben. 2012-ben pedig az 57 millió forintos elvonás miatt a vegetálás szintjére kerültünk” – hangoztatta Török Jolán.

A táncművészet speciális előadó-művészeti ág, amelynek nincsenek – eltekintve a tagozatoktól – saját színházai. A produkciók fő befogadója, a Nemzeti Táncszínház anyagi helyzete és a társulatok működési támogatása szorosan összefügg, tehát a finanszírozás mértéke duplán érdekes. “Az együttesek pénze általában elfogy, a következő támogatás érkezéséig a táncszínház költségtérítése szokta őket kisegíteni. Ha mi is fizetésképtelenné válunk, az egész szakma lehetetlenül el.”
Török Jolán megbízatását 2011. december elsejével egy évre hosszabbította meg az igazgatói poszton a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. “Azt kértem a minisztertől, hogy minél előbb írják ki az igazgatói pályázatot, itt nagyon sokrétű munka folyik, szeretném a teendőket precízen átadni, legfőképpen nem szeretném a 2012-13-as évad tervét egyedül előkészíteni. Fontos lenne, hogy a következő vezetővel legalább fél évet együttműködjünk, akkor is ha csak 2013 januárjában lép valóban hivatalba. Szeretném, ha az utódom nem veszítene lendületet a stafétabot átvételével” – hangsúlyozta Török Jolán.

Idén is gálaest keretében adják át Művészetek Palotájában a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait: az évad legjobb végzős növendéke, az évad legjobb férfi és női táncosa, az évad legjobb alkotója díjakat, valamint az Életmű- és a Táncművészetért-díjat.

Az utánpótlás

A tánc világnapja alkalmából nyílt napot szervezett pénteken a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF). Az intézményben szombaton az érdeklődők különböző órákat látogathatnak és két előadáson a főiskola növendékei is bemutatkoznak. Megtekinthetők A diótörő produkció Kentaur tervezte díszletei, valamint az intézmény jelmeztárának legszebb darabjai.
Szakály György rektor elmondta az MTI-nek, hogy június végén 17 hallgató fejezi be tanulmányait: 9 lány és 8 fiú vizsgakoncertjét láthatja 30-án a közönség. Közülük 15-nek már most jelentős szerződési ajánlata van, kettőjükért pedig a Bécsi Állami Operaház balettigazgatója, Manuel Legris igen komolyan érdeklődik.
A következő kezdő évfolyamra, a januári felvételikre a szokásos számban jelentkeztek 10-11 éves gyerekek a klasszikus balett szakra, de a jobb válogatásért júniusban pótfelvételit hirdetnek.
Szakály György erről megjegyezte, hogy a növendékek 9 éven át éjjel-nappal tanulnak, rendkívüli fizikai megterhelés mellett. Ez olyan elkötelezettséget kíván, ami szemben áll a televíziós tehetségkutatók könnyű, de hamar elmúló sikerével. Ezért is fontos, hogy a kemény napi munka mellett hamar megmutathassák, mit tanultak. A következő fejlesztési elképzelésük így a fiatalon elhunyt volt rektor, az ifjú Nagy Zoltán nevét viselő színházteremhez kapcsolódik.
A főiskola több fejlesztési pályázaton is sikerrel szerepelt, így megújult és megfelelő körülmények közé került a könyvtára. Mint a rektor megjegyezte, páratlan értékű szakmai anyagot gyűjtenek, ami egyre gyarapszik. Ennek csak részben örül, mert a hagyatékok egy-egy jeles táncos halálához kötődnek. Kicserélték a kollégium és a gimnázium ablakait, szigetelték az épületeket, korszerűsítették a fűtésrendszert, hogy költségeket takarítsanak meg.
A színházterem világítás- és hangtechnikájának modernizálásához is pályázatot nyújtottak be, az első körben nem nyertek, a másodikban jók az esélyeik – vélte a rektor, hozzátéve, ha a légkondicionálást is megoldhatják, részben nyári kurzusok, részben nyári előadások tartására lesz alkalmas a 200 személyes terem.
Szakály György elmondta, hogy 2013-ban újra meghirdetik a felvételt a moderntánc-képzésre, előtte szeptembertől előkészítőt szerveznek, hogy a jelentkezők időben megismerjék, később milyen teljesítményt kell nyújtaniuk tanulmányaik során.

Előző sztori

Kézilabda: Nagy László spanyol lett és játszhat az olimpián

Következő sztori

Atlétika: Montenegróban edzőtáboroznak a Titánok + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek