Darida Tibor: “Tíz percre oroszlánt csinálunk a nyúlból” + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyerekek és felnőttek együtt küzdenek a Bonifert Domonkos Általános Iskola tornatermében. Darida Tibor thai-box edző számos tehetséges fiatalt nevelt már ki, legújabb felfedezettje, a 16 éves Denucz Richárd kiütéssel győzte le utolsó ellenfelét.

Futással és lengyel box-szal melegített be a közel 25 fő a Bonifert Domonkos Általános Iskola tornatermében. A sportolók hét-nyolc éves kisgyerektől negyven feletti felnőttig változó életkorban, de egyöntetű lelkesedéssel és harci kedvvel kezdtek neki thai-box edzésüknek. Az instrukciókat Darida Tibortól kapták: edzőjük harminc éve tanul küzdősportokat, az elmúlt nyolc évben a thai-box IFMA irányát űzi és oktatja egyaránt. Mint mondta, a sportot sosem késő elkezdeni, még negyven felett is tehetséges, jó sportolókkal edzett együtt.

Átütő erőben

no images were found

“Lelki, fizikai és technikai adottságok is kellenek ahhoz, hogy valaki igazán jó legyen ebben a küzdősportban. Fizikailag sokat lehet javulni, ez főként az én dolgom még, de emellett fontos, hogy higgyen is magában. Az ijedt nyúlból, aki bejön közénk, tíz percre oroszlánt csinálunk” – mondta Darida Tibor. A thai-box sajátossága, hogy az embernek mind a két kezével meg kell tanulni bunyózni, így akkor sem kerül hátrányba, ha megsérül, vagy oldalt cserél. A helyes technika rendkívül fontos, emellett szorgalom és erős szív teszi az igazi harcost.

Számos kiváló sportoló nőtt már ki Darida Tibor keze alatt, legújabb tehetségük a 16 éves Denucz Richárd egy éve sem kezdte el ezt a sportot, máris kiváló eredményeket ért el. A magyar bajnokság második fordulóján nemrég kiütéssel győzte le szlovák ellenfelét. “Azt tudni kell, hogy a szlovákok ebben a sportban Európa legjobbjai. Rendkívül jól felkészültek és erős az utánpótlás is, legyőzni őket – akár még pontozással is – óriási dolog” – mondta az edző.

“Tavaly májusban kezdtem járni ide. Egy barátom szólt, hogy jöjjek le, és nézzem meg az edzéseket. Két hónap után vettem meg a kesztyűimet, azóta rendszeresen járok” – mesélte az ifjú sportoló. A Szentendrén rendezett viadalon a második meccs volt az övé, alig négy perc melegítést követően került a szorítóba. A hátsó lábas körívesek és a jobb keze a fő erőssége, ezek tudatában esett neki az esélyesebbnek tartott szlovák ellenfelének. Végül felrúgta a papírformát és a küzdőtársat is, kiütéssel győzedelmeskedett. “Ügyesebb volt a srác szerintem, csak beleszaladt ebbe” – jegyezte meg szerényen a sportoló, aki ezzel az első győzelmét, és az első kiütését is elkönyvelhette egyben.

no images were found

Előző sztori

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a melegfelvonulás betiltását

Következő sztori

Húsvéti múltidéző – a bárány, a tojás és a sonka hagyománya