Gazdaság

Csütörtökig kell befizetni az első negyedévi eva előleget

Csütörtökig kell befizetni az első negyedévi eva előleget

2012. április 9., hétfő
Csütörtökig kell befizetni az első negyedévi eva előleget

Az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozóknak csütörtökig, április 12-ig kell befizetniük az első negyedév utáni adóelőleget, bevételük 37 százalékát.

A múlt évben az eva körbe tartozó vállalkozások 172,3 milliárd forint evát fizettek be az adóhivatalnak, ami a módosított előirányzat 96 százaléka, és közel 10 milliárddal kevesebb a 2010. évinél. Az evakulcs 2012-ben a korábbi 30 helyett 37 százalékra emelkedett, miközben az eva választhatóságának összeghatára évi 25 millióról 30 millió forintra emelkedett. A parlament által 2012-re elfogadott eva bevételi előirányzat 203,5 milliárd forint. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint az említett változás nyomán a korábbi 96 ezerről 76,2 ezerre csökkent az eva-körbe tartozó egyéni és társas vállalkozások száma. A múlt év áprilisában (30 százalékos kulcs mellett) 32,8 milliárd forint evát fizettek be az adózók, az első negyedévben összesen 41,1 milliárdot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.