Közélet

Cigarettastop - kifüstölték a dohányosokat + FOTÓK

Cigarettastop - kifüstölték a dohányosokat + FOTÓK

2012. április 2., hétfő
Cigarettastop - kifüstölték a dohányosokat + FOTÓK

Lejárt a három hónapos türelmi idő: április elsejétől büntetik a kocsmában, szórakozóhelyeken dohányzókat. A kocsmárosok szerint a törzsvendégeket nem tudják elijeszteni, kevesebb dohányos azonban ettől az intézkedéstől nem lesz. Akár ötvenezer forintunkba is kerülhet egy rossz helyen elszívott cigaretta.

Az Országgyűlés tavaly áprilisban 271 igen szavazattal 37 ellenében, illetve 14 tartózkodás mellett módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Ennek értelmében a közforgalmú intézményekben, például az éttermekben és a szórakozóhelyeken is tiltott a dohányzás, a zárt légterű helyiségekben pár kivételtől eltekintve kijelölt dohányzóhelyet sem lehet kialakítani. Január elsejétől él a törvény, a vendéglátósoknak pedig áprilisig kellett füstmentesíteni - idáig csak figyelmeztetés járt, bírság nem.

Akkori körképünkben

a kocsmárosok hevesen tiltakoztak a törvénymódosítás ellen, attól félve, hogy a kuncsaftokat távol tarthatja a cigarettastop. Az indulatok mostanra némiképp lecsillapodtak.

Nagyobb a füstje, mint a lángja?

"Nálunk már januártól nem lehetett dohányozni belül" - mondta Ica, aki a Rákóczi utcában lévő Géza Tanyájában csapolja a sört. Azért azt hozzátette: a nagy februári hidegben nem zavarta ki a vendégeket, a kellemes tavaszi idő pedig már amúgy is kicsalja őket. Géza Tanyájában a vendégek 99 százaléka dohányzik, a kocsmárosné szerint azonban semmi probléma nem volt a tiltásból. "A törzsvendégek évek óta idejárnak, jól ismerjük már őket. Szerintem nem fog senkit elűzni ez a szabályozás, ha ki kell menni a cigihez, hát kimennek. Személy szerint nincs bajon ezzel a szigorítással, de a dohányzást abbahagyni ettől garantáltan nem fogja senki. Alattomos dolog a nikotin, nehezebb leszokni róla, mint letenni a poharat" - tette hozzá Ica. A pultot támasztó Németh István is megerősítette szavait: négy évvel ezelőttig napi másfél dobozzal szívott, azóta kimondottan tetszik neki, hogy a presszóban nem kell vágni a füstöt. "Nem hőbörgünk mi, csak összeülünk, és a kormányt szidjuk" - mondta Sándor, a Mátyás Söröző egyik törzsvendége. A dohányzókat január óta innen is kitiltották: cigarettát szívni egy bejárattól pár méterre felállított csikktartó társaságában lehet, bent csak a törvénymódosítás miatt füstölöghetnek a vendégek. "Addig tudom támogatni a dohányzás visszaszorítását, míg az nem sérti az én demokratikus jogaimat. Ha egy tisztességesen adózó kocsmáros úgy dönt, hogy a maga által kialakított helyiségben megtűri a cigifüstöt, az legyen az ő dolga. Hogyha pedig az egészség felől közelítjük meg a témát, ugyan hányan kénytelenek súlyosan egészségkárosító munkát vállalni? Elég csak tíz percet várni a Mars téren a füstös buszok között. Olyan, mintha egy órát dohányoznál" - mondta a söröző vendége.

Milliós bírságok

Április elsején az ÁNTSZ nem ismert tréfát: Tombácz Zsuzsanna Csongrád megyei tiszti főorvos szerint 31 helyen végeztek ellenőrzést. Mint mondta, az elmúlt három hónapban több vendéglátóhely is fennakadt a rostán, ezekkel a "problémás" helyekkel kezdték az ellenőrzést, szabálysértést azonban egyik helyen sem találtak. "A plázában, bárokban, cukrászdákban jártunk, azokat a helyeket látogattuk meg, ahol korábban hiányosságokat tapasztaltunk. Egyik helyen sem volt dohányfüst, ami biztató, bár a nagy médiavisszhangnak köszönhetően számíthattak ránk" - mondta a tiszti főorvos. A szúrópróbaszerű ellenőrzések ezután is tartanak majd: szabálytalanság esetén a vendéglátóhely tulajdonosát maximum 200 000 forinttal bírságolhatják meg. A nem megengedett helyen dohányzó személy 20 000-50 000 közötti összeget köteles fizetni, míg a cégek (valamint egészségügyi és oktatási intézmények) esetén a bírság milliós nagyságrendű lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.