Közélet

Bohács: Botka virtuális Szeged-képe és a kényszerpályára került város

Bohács: Botka virtuális Szeged-képe és a kényszerpályára került város

2012. április 25., szerda
Bohács: Botka virtuális Szeged-képe és a kényszerpályára került város

Az emberekkel való minél személyesebb kapcsolat kialakítását tartja elsődleges szempontnak Bohács Zsolt. A Fidesz-KDNP önkormányzati frakcióvezetője szerint Botka László polgármester lassan egy évtizede a pártpolitikai érdekeknek rendeli alá Szeged sorsát, ami meg is látszik annak pénzügyi helyzetén...

- Múlt héten a választókerületi tanács egyhangúlag önt jelölte az újjászervezett szegedi 1-es országgyűlési választókerület Fidesz-elnökének. Mire számít az új tisztségben, ami – bár hivatalosan ezt nem jelenti ki a párt – egyfajta belépő a 2014-es parlamenti képviselő-jelöltséghez?

- Támogatásomat a bizalom jeleként értékelem, aminek meg akarok felelni. Ezért munkálkodok majd, ha megkapom az országos pártvezetés megerősítését is. Az 1-es választókerület egyébként Szeged bizonyos részein kívül Deszket, Ferencszállást, Klárafalvát, Kübekházát, Tiszaszigetet és Újszentivánt is magába foglalja. Akárcsak

B. Nagy László

kormánymegbízott, magam is úgy gondolom, a választókerületek újjáépítését, szervezését időben meg kell kezdeni, hogy ne közvetlenül a választások előtti időszakban ismerjék meg a lakosok a jelölteket, ne akkor szembesüljenek azzal például, hogy kevesebb képviselő jut be a Parlamentbe, s Szegeden az eddigi három helyett két egyéni választókerület maradt. Ha én leszek a választókerületi elnök, rendszeresen fogok járni a körzethez tartozó településekre, illetve összejöveteleket is szervezek a lakosság számára, hiszen határozott célom, hogy minél személyesebb kapcsolatot alakítsak ki az emberekkel, s közvetlenül is segítsek gondjaik megoldásában. Önkormányzati munkámban is ezt a szempontot tartom elsődlegesnek, s hasonló szemléletet várok el Fidesz-KDNP-s képviselőtársaimtól is. Úgy vélem ugyanis, hogy

Botka László

polgármester lassan egy évtizede igazi szocialistaként a pártpolitikai érdekeknek rendeli alá Szeged sorsát, ami sajnálatos módon meg is látszik a városon, illetve annak pénzügyi helyzetén.

Botka cirkuszra és betonba öntötte a szegediek jövőjét

- Miért kell változtatni az előző ciklusok gazdaságpolitikáján, mikor Botka László polgármester éveken át arról beszélt, hogy az európai uniós projektek révén soha nem látott mértékben fejlődik, dübörög Szeged?

- Öntsünk végre tiszta fizet a pohárba, a mellébeszélés és a számokkal való bűvészkedés ideje lejárt! 2002 és 2010 között Botka László és a szocialisták erőltetett, főként hitelekből finanszírozott beruházási politikájának köszönhetően jelentősen eladósodott Szeged, hitelállománya a 25 milliárd forintot is eléri. A visszafizetési, adósságszolgálati kötelezettségek most csúcsosodnak majd, a következő években 2,5-3 milliárd közötti összeget tesznek ki, ami kényszerpályára állítja a város gazdálkodását. Miközben a polgármester – hadd idézzem az MSZP-közeli Népszabadságot – cirkuszra és betonba öntötte a szegediek jövőjét, a meg nem térülő és sokszor haszontalan látványberuházások közepette számos szükséges fejlesztés, karbantartás (mint a közterek, utak, járdák felújítása) maradt el az utóbbi két ciklusban. Hogy mást ne mondjak, hosszú éveken át semmiféle járdaépítés és járdafelújítás nem történt a külvárosi részeken. Ennek a politizálásnak véget kellett és véget kell vetni! Ezt a szegediek saját bőrükön érezték a mindennapjaik során, a képviselői fogadóórákon rendre erről számolnak be politikustársaimnak a lakosok. A Fidesz-KDNP elsősorban ezekre a területekre csoportosított át forrásokat tavaly, s így tesz az idei esztendőben is.

- Milyen lehetőségeket biztosítottak a Fidesz-KDNP képviselői számára a tavaly létrehozott új költségvetési keretek?

- A közgyűlési és bizottsági többségünk révén képviselőcsoportunk a szegediek támogatásával komoly eredményeket ért el az elmúlt esztendőben. Minden választókerület épül, szépül, fejlődik, gyarapodik, a Fidesz-KDNP politikusai elkötelezetten képviselik körzetük, illetve az ott élők érdekeit. Számunkra minden szegedi egyformán fontos, így azt tartjuk szem előtt, hogy valamennyi városrész – legyen szó belvárosról, panelkörzetről vagy külterületről – egyformán részesüljön a fejlesztésekből, a lehetőségekből. Frakciónk és képviselőink kiemelt figyelmet fordítottak és fordítanak többek között a kiskertes utak, a járdák és a játszóterek fejlesztésére, a polgárőr szervezetek, a városrészi és részönkormányzati feladatok, programok támogatására, illetve a kultúra és a sport finanszírozására.

Az elhanyagolt területeket karolta föl 2011-ben a Fidesz-KDNP

- Az elmúlt esztendőre visszatekintve mely konkrét eredményekre a legbüszkébb, a legbüszkébbek?

- Képviselőink munkájának gyümölcseként megszépült és biztonságossá vált mintegy két tucat játszótér Újszegedtől Alsóvároson át Rókusig, s sikerült felújítani számtalan járda- és útszakaszt Dorozsmától kezdve egészen Szentmihályig és Kecskéstelepig. Határozott lépéseket tettünk a belvízelvezetés javítására, új csatornák létesítésére több területen, így Dorozsmán is. Élettel töltöttünk meg vagy tettünk otthonosabbá számos közterületet, elég, ha csak a Kálvária téri munkálatokat, a korábban elhanyagolt Indóház tér fejlesztését vagy a Semmelweis utcai parkosítást említem. Több közoktatási és művelődési intézmény eszközparkját sikerült bővíteni, játszóterét, sportpályáját és környezetét rendbe tenni képviselőink segítségével akár a Belvárosban, akár Újszegeden vagy éppen Szőregen. Minden körzetben elkezdődött vagy hamarosan elkezdődik a sportpályák felújítása is, hiszen fontos célunk, hogy a szegediek hasznosan és biztonságosan tölthessék el szabadidejüket, mozoghassanak. Hogy enyhítsünk a Belváros égető parkolási problémáin, bevezettük az ingyenes parkolást a rakparton, a kisgyermekes családokat, a gyermeküket nevelő édesanyákat pedig a Fidesz-KDNP kezdeményezésére kismamabérlettel segítjük. A lakosság kiszolgálása és a helyi termelők felkarolása érdekében frakciónk jelentős lépéseket tett nemcsak a Mars téri piac, hanem a helyi kispiacok fejlesztéséért, korszerűsítéséért, bővítéséért is. Ennek révén például a Szent István téren, Újszegeden, Dorozsmán vagy éppen a Csillag téren is minőségi áruválaszték és barátságosabb környezet várja a vásárlókat. Tisztában vagyunk vele, hogy a lakosság szempontjából meghatározó jelentőséggel bír a közbiztonság, ezért a képviselőink a rendőrséggel, a polgárőrökkel és civilekkel karöltve mindent megtesznek annak javításáért. Kezdeményezésünkre nyitott meg több körzeti megbízotti iroda, vált állandóvá a rendőri jelenlét a Mars téri és a Cserepes sori piacon, illetve jelentek, jelennek meg például a 24 órán át működő térfigyelő kamerák Dorozsmán. Minden képviselőnk odafigyel arra, hogy közösségépítő programokkal (nemzeti és egyházi ünnepek, településrészi napok stb.) nyújtson kapaszkodót a szegedieknek. A kultúrán, a szórakozáson keresztül szeretnénk csökkenteni a bizonytalanságérzetet és az apátiát, a közösségteremtéssel pedig az elmagányosodásnak üzenünk hadat. Rendszeresen tartanak fogadóórákat, s minden lakossági problémára nyitottak.

Idén is a városrészi fejlesztésekre összpontosít a jobboldal

- Idén is folytatódik ez a munka?

- 2012-ben is olyan kereteket alkottunk meg a város költségvetésében, melyek lakókörnyezeti, városrészi fejlesztéseket, a szegediek életminőségének javítását irányozzák elő. Az úthálózat-rekonstrukcióra 110 millió, a játszóterek felújítására és fejlesztésére 25 millió, a kiskerti utak rendbe tételére 32,5, a közterületeink rekonstrukciójára 30 millió, a sportdecentrumokkal kapcsolatos beruházásokra 10 millió forintot irányoztunk elő. Bízom benne, hogy ezek megfelelő felhasználásával érezhetően sikerül javítani a szegediek életkörülményeit, komfortérzetét, s városrészi képviselőink olyan beruházásokat, fejlesztéseket valósíthatnak meg, melyek a lakosok előnyére válnak. Miközben Botka Lászlóék több mint 800 millió forintot vontak el a város közoktatási intézményeitől, a Fidesz-KDNP 100 milliós keretet különített el a büdzsében az iskolák támogatására, a szükséges beruházásokhoz, felújításokhoz. Fontosnak tartjuk, hogy kezdeményezésünkre idén is 30 millió forint jut a városrészi önkormányzatoknak, melyek olyan dolgokra fordíthatják a pénzt, amire a helyieknek szükségük van. Hiszen ki dönthetne ebben felelősségteljesebben, mint a Tápén, Szőregen, Dorozsmán, Szentmihályon vagy Petőfitelepen élők? Tanácsadó testületekként építünk és számítunk a részönkormányzatok munkájára, melynek révén még inkább megismerjük és kielégíthetjük a lakossági igényeket.

Polgármesteri célkeresztben: a miniszterelnök-jelöltség!

- Nézzünk szét végül az önkormányzati cégek háza táján, hiszen az elmúlt időszakban erősen ellentétes hírek jelentek meg működésükkel, a Fidesz-KDNP-s többség által kinevezett új igazgatók tevékenységével kapcsolatosan.

- Úgy látom, hogy amióta Botka László megszerezte az MSZP országos választmányi elnöki székét, mindent a saját politikai karrierépítésének rendel alá, egyetlen célja az általa hőn áhított miniszterelnök-jelöltség megszerzése. Közben pedig egy virtuális Szeged-képet rajzol a városlakók elé, ahol minden szépen és jól működik, csak a gonosz fideszesek veszélyeztetik ezt a paradicsomi állapotot. Nos, a valóság ezzel szemben erősen más, ahogyan ezt a szegediek is érzik a mindennapi életük során. Szocialista léggömbborotválás folyik az önkormányzati cégek esetében is, hiszen Botka László és az MSZP mindent elkövet a cégek és cégvezetők, munkájának ellehetetlenítése érdekében. Szerintem ez a magatartás felháborító, hiszen egy normális városvezetésnek az alapvető érdeke az lenne, hogy minél eredményesebben és hatékonyabban működtesse saját vagy többségi tulajdonában lévő vállalatait. Személy szerint nagy eredménynek tartom, hogy az önkormányzati cégek és cégvezetők az elvonások és a folyamatos retorziók ellenére is helyt tudnak állni. Egyre kevesebb pénzből, de mégis eredményesen, hatékonyan gazdálkodnak. Természetesen a helyzetük nem könnyű, főleg úgy, hogy a városvezetés nem partnerként segíti a munkájukat, hanem ellenségként kezeli őket, és ennek megfelelően is bánik velük.

Fenntarthatatlan a 2-es villamos, a szegediek isszák meg a levét

- Mire gondol?

- A polgármester folyamatos támadó, agresszív retorikája mellett ékes példa erre a Botka László által tavaly létrehozott új cégfelügyeleti csoport, melynek feladata a város cégeinek állandó ellenőrzése, és melynek élére a Nemzetbiztonsági Hivatal nyugalmazott rendőr alezredesét nevezte ki... Igen, nem söpörhetjük a szőnyeg alá: vannak olyan cégek is, melyek valóban nehéz helyzetbe kerültek, sokszor önhibájukon kívül. Ilyen például a városi tömegközlekedést szervező Szegedi Közlekedési Társaság, melynek problémái nem megoldhatatlanok, csak a városnak is nagyobb felelősséggel kellene viseltetnie iránta! A helyi tömegközlekedés helyzetét azonban tovább nehezíti, hogy a Botka László és az MSZP által megvalósított kirakatberuházás, a 2-es villamos működtetése óriási hiányokat termel, gyakorlatilag fenntarthatatlan, ahogy azt a Fidesz-KDNP már 2010 előtt is jelezte. Ennek levét most sajnos a szegediek isszák meg, hiszen kurtításokat kellett végrehajtani a külterületi vonalakon. Több cégre is rányomta a bélyegét, az elmúlt 10 éves szocialista irányítás, de mindent egybevéve felelős és eredményes gazdálkodás jellemzi őket. Számos társaság az elvonások ellenére is nyereséggel zárta az elmúlt évet, így például a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a SZINT Kft., a Ritek Zrt., a Szeged Pólus Nonprofit Kft., a VTV Szeged vagy a Szegedi Sport és Fürdők Kft. Nehézségeik ellenére valamennyi önkormányzati cég a valósághoz illeszkedő, racionális üzleti tervvel készül a 2012-es évre is. Véleményem szerint egyébként rövid és középtávon az önkormányzati cégrendszer felülvizsgálatra és átszervezésre szorul, mert jobb és korszerűbb struktúrába is lehetne szervezni működésüket. Ezt diktálja Szeged és az itt élők érdeke egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.