Közélet

Thürmer: Európa újra válságban van + FOTÓK

Thürmer: Európa újra válságban van + FOTÓK

2012. március 14., szerda
Thürmer: Európa újra válságban van + FOTÓK

A tőkés Európa ma válságban van, s hazánkban sem lesz jobb az itt élők élete addig, amíg nem a dolgozó emberek társadalmában fogunk élni – jelentette ki Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a Klauzál téren.

A Munkáspárt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezett szerdán délelőtt a Klauzál téren.

Benyovszky Gábor

és

Fogarasi Zsuzsanna

felelevenítette a forradalom Szegedhez kötődő eseményeit, illetve Kossuth Lajos gondolatait idézték, majd

Thürmer Gyula

pártelnök szólt az akkori eseményekről, párhuzamot vonva Európa 1848-as és mai helyzete között. „Ma Európa újra válságban van. Az európai tőke húsz esztendővel ezelőtt legyűrte ellenfelét, legyűrte az akkori szocialista világot, és a földrész keleti részébe is visszahozta a tőke uralmát. De ismét bebizonyosodott, vissza lehet hozni a múltat, vissza lehet állítani a régi táblákat, neveket, de mindennek ára van” – jelentette ki. Thürmer Gyula hangsúlyozta, százezrek gazdagodásáért millióknak kellett lemondaniuk az élhető jelenről és a kiszámítható jövőről, s Európa mai válsága szerinte a kapitalizmus, vagyis a pénz uralmának „farkastermészetéből” származik. Thürmer szerint a tőke még azt is tönkreteszi, amit az elmúlt évtizedekben maga alkotott. A francia elnök például kész felülvizsgálni a schengeni rendszert, mert Európa nem tud megbirkózni az idegenek külső beáramlásával. Hozzátette, az európai tőke nem tud mit kezdeni saját társadalmi feszültségeivel, nem tud például munkát adni, és nem tudja kezelni a cigányság gondjait sem.

„A tőkés Európa urai szinte fantasztikus erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megmentsék a régi rendet, reformokat vezetnek be ennek érdekében. De a reform ma sem forradalom, nem változtatja meg a társadalom lényegét, nem változtatja meg a tőke farkastermészetét. A kapitalizmus nem lesz jobb a reformok által” – közölte. Thürmer szerint új közösségi társadalomra van szükség, ezért akarnak más országban élni, nem egyszerűen köztársaságban, hanem népköztársaságban. A Munkáspárt elnöke úgy látja, hogy bár hazánk még csendes, Európa már forrong. „Magyarország még csendes, de mi, dolgozó emberek tömegei kezdünk érteni valamit. Kezdjük megérteni, hogy ez a rendszer körülöttünk változhat, lehetnek új miniszterek, politikusok vagy pártok, de nekünk a dolgozó embereknek nem lesz jobb. Mindaddig nem, amíg nem a dolgozó emberek társadalmában fogunk élni. Amíg ez az ország megmarad a gazdagok országának, addig mi szegényebbek, rászorulók rosszul fogunk élni” – mondta Thürmer Gyula a Klauzál téren, ahol a párt szimpatizánsai megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.