Támogatás tejtermelőknek és rizstermesztőknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén ismét meghirdeti a tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezelésére adható támogatást, valamint bevezeti a különleges rizstámogatást. Az összesen több mint 13 milliárd forintos támogatási összeggel mindkét ágazatban megőrizhető a hazai termelés – tájékoztatta a minisztérium az MTI-t szerdán.

A forrásokra az egységes kérelem beadásakor kell pályázni május 15-ig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

A mintegy 3100 tejtermelő az idén 45 millió eurót, közel 13 milliárd forintot kap különleges tejtámogatásra. A VM kiemeli: Magyarország uniós csatlakozása óta fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban a nemzeti kiegészítő (top-up) támogatások, amelyeket az idén lehet utoljára igényelni. 2013-ban ugyanis Magyarország eléri az uniós közvetlen támogatási szint 100 százalékát, és a továbbiakban nem lehet nemzeti kiegészítést fizetni a gazdálkodóknak. A VM 2011 első félévében előkészítette azokat a konstrukciókat, amelyek 2012-től kezdődően alkalmasak a kifutó top-up támogatások pótlására.

A tárca Magyarország nemzeti érdekének nevezi a rizstermesztés további fenntartását, ezért a kifutó top-up helyett a VM bevezeti a különleges rizstámogatást, amelynek fedezetét a meglévő uniós források átcsoportosításával biztosítja. Az új jogcímmel várhatóan 380 millió forintos forráshoz juthat a mintegy 2800 hektáron gazdálkodó, közel 30 hazai rizstermesztő. A támogatás feltétele a rizstermelési kötelezettség megtartása.

Az intézkedésekkel mindkét ágazatnál – a gazdasági folyamatok kedvezőtlen hatásainak mérséklésével – megőrizhető a hazai termelés, és ösztönözhető a gazdálkodók munkahelyének megtartása – áll a közleményben.

A várható támogatás mértéke függ a jogcímre jelentkező termelők számától, a tejtermelők által leadott tejmennyiség kilogrammban meghatározott tömegétől, illetve a rizstermelésbe bevont terület nagyságától – fűzik hozzá.

Előző sztori

Labdarúgás: Toboroz az FK

Következő sztori

Futsal: nem jutott a felsőházba az SZTE EHÖK SE