Írjon nekünk

Egyetem

Szeged és Bácstopolya az ökogazdálkodásért

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Ami hiányzik az egyik oldalon, megvan a másikon

Az egészséges táplálkozást és a környezetünk védelmét szolgáló ökogazdálkodás kiteljesedése fogyasztók és termelők számára egyaránt számos előnnyel kecsegtet. Ennek tudományos megalapozását szolgálja az a most induló, határon átnyúló kutatási projekt, melynek nyitó rendezvényét szerdán tartották meg a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. központjában.

A kétéves munkában két szegedi kutatóbázis (a Gabonakutató Nonprofit Kft., az SZBK Növénybiológiai Intézet) és a szerbiai Megatrend Egyetem Bácstopolyai Ökogazdálkodási Kara működik együtt. A közös kutatásban az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és a Gabonakutató növényélettani és nemesítési alap- és alkalmazott kutatási eredményekkel vesz részt. Kísérleteik a tönköly-, tészta- és közönséges búzával, árpával, tritikáléval, zabbal, rozzsal, kölessel és pohánkával folytak ökológiai gazdálkodási körülmények között. A szántóföldi ökokísérleteket (tekintettel a több éves kísérleti gyakorlatra és az állatetetési kísérletekre) a szerb partner végzi a velük együttműködők körében. Az őszi vetéseket már októberben elvégezték, hogy a projekt két évébe az eredmények kiértékelése is beleférjen. A projekt eredményeit közvetlenül integrálják a bácstopolyai egyetemi oktatásba. Tapasztalataikat, kutatási eredményeiket az elkövetkezendő projektrendezvényeken széles körben megismertetik az érdeklődő szerb és magyar ökogazdálkodókkal.

A projektet vezető Pauk János ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy azért nagyszerű az így kialakult munkakapcsolat, mert ami hiányzik az egyik oldalon, az megvan a másikon. Bácskatopolyán már több mint tíz éve folytatnak eredményes ökogazdálkodási kísérleteket gabonafélékkel és a tájba illő cigája juhokkal. Az állatkísérletben azt vizsgálják, hogy a cigája tej minőségét előnyösen befolyásolja-e az ökotermesztéssel előállított abraktakarmány etetése a hagyományoshoz képest. Magyarországon egy ilyen átfogó kísérleti háttér még unikumnak számít. Az SZBK a környezeti stresszekkel kapcsolatos alapkutatásban ért el jelentős eredményeket, melyeket a Gabonakutatóban a környezeti stresszekkel és kórokozókkal szembeni rezisztencianemesítésben hasznosítanak. Mivel az ökotermesztésben a vegyszerek használata mellőzendő, a jövedelmező termesztés megköveteli, hogy a hagyományos tájfajták mellett a korszerű genetikai hátteret is megtestesítő új növényfajták is szülessenek.

E célok elérésére jó esélyt ad a határ két oldalán lévő egységes agro-ökológiai régió és a benne munkálkodó kutató- és oktatóhelyeknek a jelzett projektben támogatott, célirányos együttműködése.

Egyetem

Nyílt napot tart az SZTE mezőgazdasági kara

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

December 13-án, pénteken 10 órától.

Tovább olvasom

Egészség

Betegőrző monitorokat kap a gyermekgyógyászati klinika

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész jóvoltából.

Tovább olvasom

Egyetem

Újabb világcéggel kötött stratégiai megállapodást az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Gyermeklégút-sebészetben és fülsebészetben Szeged az egyik legnagyobb országos centrum.

Tovább olvasom

Aktuál